maandag 30 november 2015

2-2 tegen Freddie

Vanmiddag zou ik tegen Hilbrand spelen voor de snooker league maar Hilbrand was er niet omdat hij dacht dat er niet gespeeld kon worden. Gelukkig was Freddie er wel. Deze gecertificeerde snookercoach zal de komende tijd wel vaker 's middags in Tasmania zijn. We speelden vier mooie frames zonder hoge breaks maar dat kwam omdat we allebei niet veel risico's nemen. We wonnen allebei twee frames en keken terug op een prima snookermiddag. Voor herhaling vatbaar.
 

zondag 29 november 2015

FC Groningen met pover spel langs ADO Den Haag

Door Mistersnooker

FC Groningen blijft een subtopper in de eredivisie dankzij een amper verdiende zege (2-1) in de Euroborg tegen ADO Den Haag. De winnende treffer viel ver in blessuretijd door een intikker van invaller Hoesen en een geweldige assist van Michael de Leeuw.

De wedstrijd was het aankijken amper waard. ADO Den Haag wilde wel weer vertrekken met een puntje en FC Groningen wilde wel maar was lange tijd machteloos. Slordig veldspel en veel foutieve passes veroorzaakten een slecht humeur bij de toeschouwers die veel meer spektakel wilden van de thuisploeg, die saai breiwerk afleverde.

Uiteindelijk verlieten de fans het stadion in een juichstemming, want alles was vergeten en vergeven door de late winnende goal. In topsport geldt vooral de prestatie. Hoe die tot stand komt, maakt niet zoveel uit. Toch was het voor de rasechte voetballiefhebber een lange zit, want de teams bakten er weinig van.

In elk geval bewees FC Groningen dat het rondom de Europese wedstrijden weinig tot geen punten verspeelt in de reguliere competitie en dat is op zichzelf wel een compliment waard. En laten we eerlijk zijn: over een tijdje is iedereen het matige veldspel wel weer vergeten terwijl die drie punten tot het einde van het seizoen blijven staan.

De Trots van het Noorden kan volgende week zondag tegen laagvlieger Roda zich nog steviger in de subtop nestelen. Daarmee zou de ploeg van trainer Erwin van de Looi een uitstekende uitgangspositie hebben voor het vervolg na de winterstop, wanneer de jonge Noorse spits speelgerechtigd is en het elftal eindelijk een balvaste aanvaller in zijn gelederen heeft. Althans, dat is de hoop van de trouwe fans, want ondanks de winnende goal van Hoesen is hij toch niet de spits waar de supporters veel vertrouwen in hebben.

vrijdag 27 november 2015

framewinst tegen kevin

Vanmiddag kwam ik bij Tasmania aan en daar waren Kevin, Don en Walter aan het spelen. Met Kevin heb ik vervolgens vier frames gespeeld en de eerste drie won hij met breaks van in de dertig. Maar het vierde was voor mij. Het werd een respotted black en ik won de toss. Kevin mocht beginnen en hij plaatste de zwarte bal tegen de lange band zoals het hoort. Ik probeerde echter een dubbel naar de hoekpocket en dat lukte! Of dat de bedoeling was, vroeg hij. Ja dus...

donderdag 26 november 2015

FC Groningen blijft ook in Marseille met lege handen

Door Mistersnooker

FC Groningen-speler Hans Hateboer was er al bang voor. Hij wilde in de aanloop naar het treffen met Olympique Marseille niet dat zijn club als het lelijke eendje wordt gezien in de Europa League. Zijn vrees leek in de eerste helft bewaarheid te worden. Het lelijke eendje gedroeg zich na het beginsignaal als een bange wezel en was de muis in het kat-en-muis-spel. Marseille won uiteindelijk met 2-1.

Natuurlijk was de ploeg van trainer Erwin van de Looi al uitgeschakeld in de poule, maar zoals FC Groningen zich in het uitduel tegen Marseille aanvankelijk presenteerde, leek nergens op. Het was om je diep voor te schamen. In de eerste helft vertoonden de Groningers zich zelden op de helft van de tegenstander en er was geen enkele wil om er een wedstrijd van te maken.

Gelukkig waren de fans uit Groningen niet welkom bij het duel, want ze hadden er geen plezier aan beleefd. Het leek wel alsof Van de Looi zijn elftal de wei had ingestuurd met de opdracht om de nederlaag zo klein mogelijk te houden. Spits Danny Hoesen stond op een eiland voorin, waar hij geen enkele medespeler zag. Een ondankbare taak voor de aanvaller die toch al niet overstroomt van zelfvertrouwen.

Marseille kon doen en laten wat het wilde. De openingstreffer was een blunder van doelman Padt die de bal niet klem kon krijgen. De rebound was een buitenkansje om de score open te breken. Padt wordt door sommige analisten weliswaar af en toe de hemel ingeprezen, maar in feite is hij een technisch zwakke doelman die weinig ballen klem vangt. Wie de rebounds van hem in een wedstrijd bijhoudt, heeft een telraam nodig.

FC Groningen speelde na de rust iets meer vooruit. Wonder boven wonder leverde dat ook een doelpunt op, hoewel er een verdedigende blunder aan te pas moest komen om Maduro een niet te missen kans te bieden. Dat meevallertje spoorde de Groningers aan om een beetje te gaan knokken voor een puntje. Marseille begon wat slordiger te voetballen en het tweede Europese punt leek in aantocht. Tot de laatste minuten toen de thuisclub de winnende treffer realiseerde.

Tot dusverre presteert de Trots van het Noorden van alle clubs in de Europa League het slechtst. Dat Van de Looi in Marseille krachten wilde sparen voor de competitiewedstrijden - hij gaf de jonge Tibbling daarom ook rust - is logisch, maar hij moet toch ook weten dat je op het Europese platform de naam van de club te grabbel kan gooien. Als een tegenstander sterker is dan kun je dat bij een verliespartij aanvoeren als oorzaak, maar dat je het vertikt om aan te vallen is niet te verteren. Zelfs niet als er zogenaamd niets meer op het spel staat.
  

maandag 23 november 2015

Geen goede focus in snookerzaal

Snookeren is een kwestie van focus. Concentratie op de techniek is van eminent belang. Ik had het niet vanmiddag tegen Kevin. De eerste twee frames maakte ik veel fouls en ik kon de knop niet omzetten. Kevin slaagde daar wel in en voor het eerst sinds een paar maanden won hij alle vijf frames. Het was weer een mooie les. Snookeren kun je niet spelenderwijs spelen of met een bepaalde nonchalance. Het was trouwens weer druk in Tasmania, want alle vier tafels zijn bezet. De maandag- en vrijdagmiddag zijn inmiddels leuke speelmiddagen geworden.

zaterdag 21 november 2015

FC Groningen haakt aan bij de subtop

Door Mistersnooker

FC Groningen heeft zich dankzij een 2-1 zege bij De Graafschap steviger in de subtop van de ranglijst genesteld. Tegen de slechtst voetballende ploeg van de eredivisie ging dat niet gepaard met oogstrelend voetbal, maar daar maalden de Groningers niet om. De eerste uitzege was een feit en daar ging het om.

De ploeg van trainer Erwin van de Looi kan de komende dagen met een gerust hart afreizen naar Marseille waar op Europees niveau een wedstrijd wacht voor de Europa League. Op dat niveau mag het dan belabberd gaan - geen kans meer om te overwinteren - de reguliere competitie heeft er niet onder geleden. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Vroeg uitgeschakeld in Europa betekent dat je je helemaal kan richten op de eredivisie.

In Doetinchem had FC Groningen de grootste moeite met het opportunistische spel van De Graafschap dat zich schrap zette voor het binnenhalen van de eerste winst in de competitie. Het surplus aan kwaliteit gaf de doorslag, want hoewel FC Groningen niet groots voetbalde was het toch de betere ploeg. Het beste moment was de tweede treffer van Michael de Leeuw die de doelman verschalkte met een gevoelvolle lob vanaf ongeveer zestien meter.

De eerste goal kwam op naam van Rusnak die de bal na een voorzet van Drost keihard tegen de touwen joeg. In de slotfase was het nog even spannend maar het kwaliteitsarme De Graafschap slaagde er niet in om de gelijkmaker te produceren. De ploeg die vrijwel zeker rechtstreeks zal gaan degraderen naar de eerste divisie bakte er speltechnisch gezien niets van. Als de Trots van het Noorden punten had laten liggen aan de Vijverberg dan was dat een blamage van de eerste orde.

Inmiddels is FC Groningen een uitstekende middenmoter geworden. Of het in staat zal zijn om zich in de top van de ranglijst te gaan spelen, moet echter worden betwijfeld want daarvoor voetbalt het elftal veel te wisselvallig. Misschien dat alles anders wordt na de winterstop met de lange, nieuwe Noorse spits. De groen-witte supporters kijken reikhalzend uit naar het optreden van die nieuwe aanwinst. Hoe mooi De Leeuw de bal ook in het doel kan schieten of koppen, de ploeg ontbeert nog steeds een echte spitsspeler.

  

vrijdag 20 november 2015

Erik M. wint gewoon met 2-0

Vanmiddag ben ik - zoals meestal op vrijdagmiddag - naar Tasmania gegaan om te snookeren. Eerst wat getraind en vervolgens wilde Erik M. wel een paar frames spelen. Hij snookert al 30 jaar en dat was te zien aan het potten. Hij won beide frames hoewel de score lange tijd in evenwicht was. Grappig was dat we elkaar technische tips gaven. Nuttig, want je ziet zelf nooit precies wat je fout doet. Op de andere tafel zag ik Don winnen van Rik. Don is de rijzende ster in Tasmania.

maandag 16 november 2015

1-1 tegen don ruiter

Don Ruiter was de held van Tasmanian Devils in de competitiewedstrijd van afgelopen zondag, die met 9-0 werd gewonnen. Tegen hem heb ik nog een positieve score want voor de snooker leaugue won ik met 2-1 en vanmiddag s-peelden we 1-1 in een paar oefenframes. Hij speelde bijzonder goed en had een goede focus. Moeilijke pots gingen erin en verder speelde Don iets aanvallender dan ik. Na het eerste frame (voor Don) won ik het tweede op de zwarte bal. Een gelukte longpot.

zondag 15 november 2015

Gerard Kemkers maakt zich ongeloofwaardig als manager bij FC Groningen

Door Mistersnooker

Gerard Kemkers kan het beste ontslag nemen als manager van FC Groningen. Als hij dat niet doet, dan kan de club hem het beste ontslaan. De baas van het te bouwen topsportzorgcentrum op Corpus den Hoorn heeft namelijk zijn eigen glazen ingegooid met de uitspraak dat voetbal geen topsport is. Daarmee diskwalificeert hij niet alleen de spelers van de FC maar ook de trainers, directieleden en indirect de supporters.

In Grolloo tijdens een lezing in de kantine van de Sportvereniging Grolloo en Omstreken vergeleek Kemkers de vorige week het voetbal met het schaatsen en concludeerde dat voetbal geen topsport genoemd kan worden. Hij waande zich in het kleine zaaltje onbespied door persvertegenwoordigers en dacht vrijuit alles te kunnen zeggen. Dat was een misrekening, want de opmerkelijke uitspraak van een stafmedewerker van FC Groningen lekte natuurlijk uit en kwam vervolgens in de media terecht.

De reguliere noordelijke voetbaljournalisten gingen er verder niet op in. Kemkers zelf wilde officieel geen commentaar meer geven op zijn bewering, maar er mogen kritische kanttekeningen geplaatst worden bij zijn mening over voetbal. Hoe genuanceerd hij het ook heeft bedoeld, als professioneel voetbalmanager - sinds een jaar is hij actief bij FC Groningen - is het ongepast om dergelijke uitspraken in het openbaar te doen zonder eerst de kwestie bij zijn werkgever aan te kaarten. Directeur Hans Nijland was terecht niet blij met de uitspraken van zijn werknemer.

De man die furore maakte als schaatscoach - en nog steeds flirt met deze sport door als adviseur te fungeren voor profschaatsers - blijft in zijn werkzame voetballeven voor altijd de man die vindt dat voetbal geen topsport is. Die uitspraak blijft aan hem kleven en maakt hem als manager in het professionele voetbal ongeloofwaardig. Bovendien heeft hij nogal wat mensen binnen de club tegen zich in het harnas gewerkt en dat is geen goede basis voor samenwerking. Alleen daarom is het al verstandig om van elkaar afscheid te nemen.

Had Kemkers zijn uitspraak niet mogen doen? Wel als privepersoon maar niet als voetbalmanager, die niet bevoegd is om dergelijke uitspraken met verstrekkende gevolgen voor zijn rekening te nemen. En als het zijn bedoeling was om de 'boel op te schudden' dan had hij zijn visie eerst intern op tafel moeten gooien. FC Groningen vindt het allerminst leuk dat het een manager in dienst heeft die vindt dat ze bij de club niet aan topsport doen. Daarom is het voor iedereen het beste om Kemkers te ontslaan. Dan kan hij zich vrijelijk bewegen in de sport die hem zo lief is: het schaatsen.


vrijdag 13 november 2015

ingecalculeerde nederlaag tegen rik

Vanmiddag hebben Rik en ik een match gespeeld voor de snooker league omdat Rik maandagavond niet kan. Rik won vanzelfsprekend, maar in het eerste frame duurde het tot de roze bal voordat hij het frame won. Veel safety's gespeeld en uiteindelijk mochten die niet baten. Het tweede frame won Rik met een aantal mooie breaks en het derde ging ook naar hem . Geen verrassing dus, maar dat had ik ook niet verwacht. Hij hoort natuurlijk wel tot de beste 16 spelers van Nederland.

maandag 9 november 2015

fouls als extra motivatie

Vandaag had ik tegen Kevin een extra motivatie. Het tweede frame van onze sessie had ik zoveel pech dat de frustraties eruit kwamen. Ik raakte in de score ook achterop daardoor. Maar met woede en een extra motivatie kon ik het frame uiteindelijk nog winnen met een mooie clearance. Ineens waren de frustraties weer verdwenen. Overigens was het een kwaliteitsarme sessie. We kunnen beter.

zondag 8 november 2015

Achterstand schudt FC Groningen wakker: 2-2

Door Mistersnooker

FC Groningen begon slap en met een verkeerde speelwijze aan de noordelijke derby tegen SC Cambuur. Een 2-0 achterstand schudde de ploeg wakker en uiteindelijk behaalde de ploeg van trainer Erwin van de Looi het tweede puntje in een uitduel dit seizoen: 2-2.

Het was verbijsterend te zien hoe de Trots van het Noorden aan de uitwedstrijd begon. Met een verkeerde speelwijze en een gebrekkige inzet. Voordat de noordelijke derby was begonnen, stond FC Groningen met 2-0 achter. Op dat moment dik verdiend want Cambuur speelde met het mes tussen de tanden en had zijn slappe tegenstander in de houdgreep.

Noodgedwongen veranderde Van de Looi de taktiek en met Antonia voor de controleur Tibbling brachten de Groninger veel meer energie in het duel dan voor de rust. Als supporter zou je willen dat de ploeg ook in andere wedstrijden wat meer opportunistischer voetbalt dan doorgaans het geval is met een afwachtende houding. In de tweede helft ontwikkelde zich toch nog een enerverende derby die alle kanten op kon gaan.

Van de Looi voelde zich na afloop niet verantwoordelijk voor de slappe hap van de beginfase. Hij vertelde dat het gespreksonderwerp de laatste drie dagen juist was om energiek aan de derby te beginnen. Dat de spelers niet deden wat hij vroeg, maakte hem pislink. 'Als we met een grotere intensiteit beginnen, dan moeten we in staat zijn om Cambuur te kloppen', aldus de trainer.

Een verbeten voetballend FC Groningen zou inderdaad in staat moeten zijn om laagvlieger Cambuur onder de knie te krijgen. Het mag zichzelf wel degelijk kwalijk nemen dat de derby slechts een schamel puntje opleverde. Het elftal had goede zaken kunnen doen om de subtop te bereiken, want met het eerstvolgende duel tegen hekkensluiter De Graafschap in het vooruitzicht was er alle reden om uit te gaan van zes punten uit deze beide wedstrijden.

Over veertien dagen - de komende week hebben twee interlandwedstrijden plaats - kan FC Groningen zich desondanks in een comfortabele positie spelen door De Graafschap te kloppen. Die eerste uitzege moet de club realiseren om zich van middenmoter te transformeren tot subtopper.
 



  

vrijdag 6 november 2015

albert met nieuwe keu ingewerkt

Vanmiddag - zoals vaak op vrijdagmiddag - naar de snookerzaal geweest. Albert kwam er ook met een nieuwe keu die hij van Hilbrand heeft overgenomen. Onwennigheid troef dus en hij wilde er wat frames mee spelen. Het werden anderhalve frames die niet om over naar huis te schrijven waren. Dat doe ik dus ook niet. Nadat Albert naar zijn werk moest, heb ik nog wat getraind.

donderdag 5 november 2015

FC Groningen uitgespeeld in Europa

Door Mistersnooker

FC Groningen kan zich helemaal gaan richten op de competitie in de eredivisie want in Europa is de ploeg van trainer Erwin van de Looi uitgespeeld. Winst tegen FC Slovan Liberec was nodig om nog een kansje te maken voor de volgende ronde maar het werd een pijnlijke 1-0 nederlaag.

Met goede bedoelingen begon de Trots van het Noorden aan het karwei in de Euroborg, waar een vol huis zich achter de ploeg schaarde. Voor de neutrale kijker ontwikkelde zich een prachtige wedstrijd met kansen aan beide kanten. Een hoog tempo werd voor de Groningers uiteindelijk fataal want na de pauze leken de mannen van Van de Looi conditioneel er doorheen te zitten.

Het doelpunt dat voor de noorderlingen roet in het eten gooide, ontstond na een pechvolle actie van doelman Padt die de bal in eigen doel werkte via de paal en zijn schouder. Schuldig aan die goal waren de verdedigers die de koppende Tsjech helemaal alleen lieten in het strafschopgebied. Was die treffer verdiend? Ja, dat wel want FC Groningen bakte er aanvallend niet veel meer van.

Danny Hoesen kreeg weer eens de kans om als basisspeler in de spits te voetballen. Helaas voor hem, maar hij werd terecht gewisseld omdat vrijwel niets lukte. Zijn belabberd optreden zou wel eens kunnen doorwerken in de competitie, want hoeveel kansen moet je krijgen om de trainer te overtuigen? Het zit er dik in dat Hoesen een basisplaats voorlopig wel kan vergeten.

Daarmee is weer eens aangetoond dat het elftal in aanvallend opzicht danig is gemankeerd. Wil je namelijk oorlog maken in het vijandelijke strafschopgebied dan zal er een goed functionerende spits moeten staan. En die heeft de club niet. Mochten de beleidsmakers straks in de winterstop nog de boer op gaan om de selectie te versterken dan zal in eerste instantie gekeken moeten worden naar een spits.

Voor de Groningers resten nog twee Europese duels om des keizers baard. Het spelen op een Europees platform is te hoog gegrepen, maar in de eredivisie kan nog wel iets worden bereikt, namelijk een playoff plaats voor een ticket voor Europees voetbal in het seizoen 2016-2017. Zondag tegen SC Cambuur kan er alweer goede zaken worden gedaan.


 

dinsdag 3 november 2015

winst in snooker league tasmania

Vanavond weer gewonnen voor de snooker league van Tasmania: 2-1. Johan was de tegenstander en nadat hij het eerste frame had gewonnen met snel spel waren de beide andere frames voor mij. Hij speelt heel aanvallend en dat kost hem op jaarbasis heel wat frames. Zelf was ik redelijk tevreden hoewel hoge breaks uitbleven.

maandag 2 november 2015

40 break van kevin in tasmania

Vanmiddag maakte Kevin een mooie break van 40 in een sessie met mij in Tasmania. Daarnaast waren er nog breaks van in de dertig en twintig. Ik had me voorgenomen om iets minder defensief te spelen dan normaal. Gewoon om te testen. Het gevolg was dat ik wel iets meer weggaf dan anders en dat Kevin er dankbaar gebruik van maakte. Gelukkig wist ik nog wel een frame te winnen en dat was zelfs met ruim verschil (drie snookers). Al met al een leuke match met snelle frames. Het 4de NNRS-toernooi bewees zondag weer eens dat het beste snooker van Noord-Nederland in Tasmania gespeeld wordt. Rik won de A-finale en Albert de B-finale.