zaterdag 30 januari 2016

FC Groningen naar zege tegen PEC Zwolle in beste wedstrijd van het seizoen

Door Mistersnooker

Een paar dagen na de aankondiging van trainer Erwin van de Looi dat hij aan het einde van het seizoen zal vertrekken, voetbalde zijn ploeg in Zwolle de beste wedstrijd van het seizoen met als gevolg een prima 3-1 zege tegen PEC Zwolle. Er zal geen causaal verband zijn tussen het een en ander, maar opmerkelijk was het wel. De fans in het uitvak wisten niet wat ze zagen. Feest.

FC Groningen voetbalde ineens zoals Van de Looi zijn team graag ziet spelen: met passie, lef en vernuft. Eigenlijk zouden de noorderlingen die ingredienten moeten demonstreren in de Euroborg waar de supporters de hoofdtrainer verantwoordelijk houden voor het belabberde spel en de behoudende strijdwijze. In Zwolle was van dat alles niets te merken. Als bij een toverslag veroverden de Groningers de harten van alle voetballiefhebbers die het duel op FoxSport bekeken.

Wat niet voor mogelijk werd gehouden, gebeurde uitgerekend tegen de ploeg van oud-FC Groningen-trainer Ron Jans die de nederlaag ogenschijnlijk gelaten incasseerde. Zelfs Danny Hoesen voetbalde een dikke voldoende. De voor de geblesseerde Alexander Sørloth ingevallen spits - de Noor liep een handblessure op nadat hij de openingstreffer voor zijn rekening nam - gaf eerst een fraaie assist aan Michael de Leeuw om daarna zelf de derde treffer te laten aantekenen.

En na de zege in Zwolle ziet de wereld er ineens veel rooskleuriger uit voor de Trots van het Noorden. De volgende tegenstander is SC Cambuur in de Euroborg en een overwinning tegen de momenteel zwak opererende Friezen brengt FC Groningen in een goede uitgangspositie om te vechten voor een plaats in de playoffs voor een ticket dat recht geeft op Europees voetbal.

Tibbling speelde in Zwolle vaak in de as van het veld en voetbalde als de beste. Hij strooide met steekpassjes en was niet te beroerd om zich te hullen in de rol van balafpakker. Hij was zoals gezegd niet de enige die een ruime voldoende haalde. De uiteindelijke 3-1 zege had met een beetje geluk nog hoger kunnen uitvallen. Kortom, FC Groningen was in topvorm en wat daarvan de oorzaak was, mag Joost zeggen. Kwam het omdat PEC veel ruimte weggaf, lag het aan het kunstgrasveld of toch de mededeling van van de Looi dat hij vertrekt? Sommige zaken in de sport kun je niet verklaren en dat maakt de sport juist zo mooi.

      

vrijdag 29 januari 2016

drukke vrijdagmiddag in de snookerzaal

Vanmiddag weer even naar Tasmania geweest om te snookeren. Het was weer druk aan de tafels, want je moet bijna reserveren als je op vrijdagmiddag wil spelen. Vandaag nam ik het op tegen een nieuw lid, Lennart, die wat meer wil gaan spelen en trainen. Het werden drie spannende frames waarvan ik er twee won. We zijn in elk geval tegen elkaar opgewassen en dat levert altijd een spannende match op.

dinsdag 26 januari 2016

FC Groningen pakt onverdiend puntje in Tilburg

Door Mistersnooker

FC Groningen pakte in de laatste seconde van de blessuretijd een puntje bij Willem II: 1-1. Maar de remise verhulde niet dat het spel van de noorderlingen net zo slecht was als de laatste twee competitiewedstrijden. Met andere woorden: wie krijgt de ploeg van trainer Erwin van de Looi weer aan het voetballen?

De commentatoren van FoxSport spraken van een schrikbarend niveau dat FC Groningen op de grasmat liet zien. Maar wie de Trots van het Noorden regelmatig volgt, weet dat er dit seizoen amper wedstrijden zijn geweest die de moeite van applaus waard waren. Het is niet zonder reden dat de groen-witte supporters op dit moment niets willen weten van een conctractverlenging van Van de Looi.

Met twee schamele puntjes uit de laatste drie duels - en met een moeilijke uitwedstrijd tegen PEC Zwolle voor de boeg - lijkt het voor FC Groningen onmogelijk om nog aansluiting te krijgen met de subtop. De manier waarop de mannen van Van de Looi tegen de bal trappen, verraadt alle kenmerken van een matige middenmoter: onsamenhangend en zonder enige creativiteit.

Inmiddels is ook wel duidelijk dat van de nieuwe Noorse spits Alexander Sørloth geen wonderen verwacht mogen worden. Hij doet zijn stinkende best maar het is onrealistisch om van deze 19-jarige speler te verwachten dat hij de ploeg op sleeptouw neemt en zich ontpopt als de verlosser. Het is voor deze lange aanvaller al moeilijk genoeg om aan de bal te komen door het gestuntel van zijn medespelers die voor de aanvoer moeten zorgen.

Om toch nog iets positiefs te melden: Van de Looi wisselde deze keer aanvallend om het puntje uit het vuur te slepen. Hoesen kwam erbij in de frontlinie en achterin werden risico's genomen. Uiteindelijk was invaller Maduro de gebraden haan door de bal over de Tilburgse doelman te wippen en het speeltuig vervolgens in het doel te schieten. De FC Groningers waren natuurlijk blij met het onverdiende punt, maar er zal veel beter gevoetbald moeten worden om zaterdagavond in Zwolle een resultaat te halen.

  

zondag 24 januari 2016

Oerwoudgeluiden: onschuldig voetbalpesterijtje

Door Mistersnooker

Bent u geschrokken van de kop boven dit verhaal? Dan moet u even doorlezen. De voetbalwereld stond de afgelopen week in het teken van de oerwoudgeluiden die een groepje ADO-fans voortbracht in de richting van de donkere Ajacied Bazoer. Iedereen sprak er schande van en de boosdoeners krijgen een stadionverbod.

Zijn de daders racisten? Welnee. De oerwoudgeluiden moeten beschouwd worden als een onschuldig voetbalpesterijtje. Niet meer dan dat. Smakeloos en maatschappelijk onacceptabel. Maar racisme heeft er niets mee te maken. Ze wilden Bazoer gewoon pesten zoals ze een roodharige speler van de tegenpartij pesten door hem als vuurtoren uit te maken.

Vroeger voetbalde Arjan Blauw van FC Groningen met lang haar in de Meer bij Ajax. Bij elk balbezit van Arjan floot het publiek hem na zoals bouwvakkers dat doen bij vrouwelijke passanten. De Ajax-fans wilden een speler van de tegenpartij pesten. Dat lukte ook nog, want een paar dagen later had Arjan zijn haar afgeknipt.

PSV-speler Fons van Wissen voetbalde vroeger met een bril op als een van de weinig profspelers in Nederland. Hij werd voor brillenjood uitgemaakt en als Ajax uit speelde dan hoorde je in sommige stadions sissende geluiden van stromend gas. Ajax noemt zich jodenclub vandaar. Smakeloos maar het had niets te maken met haat tegen joden. De supporters die dergelijke geluiden maakten, wilden echt niet dat joden zouden worden vergast.

Ander voorbeeld. In voetbalstadions wordt wel eens het liedje 'Het is stil aan de overkant' gezongen. Daarmee willen de zangers de supporters van de tegenpartij pesten omdat hun club in de score voor staat. Ook een vorm van pesterij die je in de voetbalwereld in alle verschijningsvormen tegenkomt. Sommige mensen vinden het vreemd dat Bazoer in Den Haag met oerwoudgeluiden werd bestookt terwijl ADO Den Haag zelf ook donkere spelers in het elftal heeft zoals Schaken. Sterker, de trainer van ADO is zelf ook donker getint. De verklaring: de zangers hebben niets tegen donkere mensen.

Dit is geen pleidooi voor het maken van oerwoudgeluiden in de richting van donkere voetballers, maar ik wil wel het gebeurde in het juiste perspectief plaatsen. De ophef die de oerwoudgeluiden hebben veroorzaakt, is op verkeerde gronden gebaseerd. Typerend is ook dat Bazoer en zijn medespelers het voorval niet zo serieus namen dat ze er aanstoot aan namen. Natuurlijk, je moet de geluiden afkeuren en weren uit stadions maar met racisme heeft het weinig te maken.
    

vrijdag 22 januari 2016

FC Groningen stelt weer teleur in Euroborg

Door Mistersnooker

FC Groningen was vrijdagavond uit op revanche voor de smadelijke nederlaag tegen FC Utrecht van de vorige week, maar het thuisduel tegen NEC ontaardde in een draak van een wedstrijd die terecht geen winnaar kreeg: 0-0. Met een puntje uit de eerste twee duels in 2016 mag gerust gesproken worden van een slecht begin van het nieuwe jaar.

En weer was er een fluitconcert voor de spelers van trainer Erwin van de Looi. De fans die het winterse weer hadden getrotseerd, voelden zich bekocht door het foutenfestival dat ze te zien kregen. Beide teams wilden wel en toonden veel inzet maar van aanvaardbaar combinatiespel was amper sprake. Tweemaal ontwikkelde FC Groningen in de tweede helft een kansrijke aanval, maar er was geen doeltreffende afronding.

De nieuwe Noorse spits Alexander Sørloth, die tegen Utrecht zijn debuut opfleurde met een mooie goal, kwam er deze keer niet aan te pas. Regelmatig liet hij zich wat afzakken naar het middenveld maar voortaan kan hij zich beter opstellen in de punt van de aanval. Het meevoetballen ging hem minder goed af, hoewel hij lang niet de slechtste speler was van de Trots van het Noorden.

Door de valse start van 2016 is FC Groningen de aansluiting met de subtop langzaam kwijtgeraakt. Met twee eerstvolgende uitduels voor de boeg (dinsdagavond alweer tegen Willem II en vervolgens tegen PEC Zwolle) moet worden gevreesd voor een definitieve positie in de middenmoot voor de rest van het seizoen. De sportieve doelstelling - een playoffplaats voor een Europese ticket - zal moeilijk gehaald kunnen worden als er niet snel een spelverbetering te zien is.

Het meest zorgelijke is niet alleen het schamele puntje uit de laatste twee wedstrijden, maar vooral het erbarmelijke spel. De kritiek van de trouwe aanhang is terecht en dat mogen de spelers en technische staf zich aantrekken.





 

maandag 18 januari 2016

spannende match tegen albert

Albert en ik speelden vanavond voor de snooker league van Tasmania. Het werd 2-1 voor Albert maar alle drie frames werden beslist met de laatste kleuren. Het eerste frame duurde ongeveer een uur en de blackballgame won ik. Daarna ging het wel iets sneller maar weer werd het een blackballfame. Deze keer won Albert. Het derde frame leek weer een blackballgame te worden, maar Albert won dit frame op de roze bal nadat ik roze gepot had met een inn-off van de witte.
Voor de match speelde ik tegen een nieuwe speler die zich heeft aangemeld voor de tweede helft van de snooker league. Dat frame won ik met een blackballgame... Overigens doet ook coach Freddie weer mee met de league.

zondag 17 januari 2016

FC Groningen de weg kwijt in de Euroborg

Door Mistersnooker

FC Groningen is 2016 dramatisch begonnen. FC Utrecht had in de Euroborg geen kind aan de Groningers die chaotisch verdedigden: 1-4. Het enige lichtpuntje voor de Trots van het Noorden was de goal van de 20-jarige Alexander Sørloth die zijn debuut daarmee in elk geval enige glans gaf.

De fans in de Euroborg gingen er eens goed voor zitten. Hun ploeg had net een prima trainingskamp achter de rug in zonnige oorden, Michael de Leeuw is - vooralsnog - gebleven, de Noor Sørloth kreeg meteen een basisplaats in de spits en trainer Erwin van de Looi had het gouden idee om Maduro in het centrum van de verdediging te posteren. Hun hoge verwachtingen werden door Utrecht ongenadig de kop ingedrukt.

Verdedigend stond de ploeg van Van de Looi slecht. En dat Tibbling door omzettingen uit de as van het veld werd gezet, maakte van hem een matige speler. Het voert echter de ver om de veranderingen in de basiself direct als mislukt te bestempelen, want FC Utrecht voetbalde gewoon beter en gemakkelijker. Hun surplus aan technische vaardigheden was misschien nog wel belangrijker dan de onwennigheid bij de Groningers.

Hoe het ook zij, het jaar 2016 is voor de noorderlingen superslecht begonnen. Ze incasseerden voor het eerst dit seizoen in eigen huis een nederlaag en vooral de manier waarop FC Utrecht die zege realiseerde, was onthutsend om te zien. Ook met een echte diepe spits bakte de thuisploeg er weinig van en dat was Sørloth allerminst aan te rekenen. Het slechtste deel van het elftal was de verdediging met het middenveld als goede tweede.

Eigenlijk zou Van de Looi een nieuw trainingskamp moeten beleggen om te gaan werken aan alles wat zondagmiddag verkeerd ging. Hoewel Maduro in de verdediging zeker een herkansing verdient, moet de organisatie in de laatste linie veel beter uitgevoerd worden. En om Van de Looi een tip te geven: de simpelste verbetering is om Tibbling terug te laten keren in de as van het veld.

Volgende week krijgt FC Groningen de kans om zich te revancheren, want dan is NEC de bezoeker in de Euroborg. Winst in die wedstrijd is noodzakelijk om niet helemaal weg te zakken op de rangrijst.
    

woensdag 13 januari 2016

spannende match tegen davith

Vanavond een spannende match gespeeld tegen Davith voor de Snooker League van Tasmania. Na elk een frame gewonnen te hebben, moest de derde de beslissing brengen. Die werd pas beslist bij de laatste kleuren in Davith's voordeel. Overigens werd het eerste frame geanalyseerd door de gecertificeerde snookercoach Freddie. Hij legde de vinder op de zere wond bij mij. Ik hou de keu te ver af van de cueball en mijn bridge is ook voor verbetering vatbaar. Dingen die ik in de toekomst zeker ga verbeteren.

maandag 11 januari 2016

Training en lasertest

Vanmiddag enkele uurtjes getraind en Freddie was er ook om Rik te trainen. Van hem mocht ik een lasertest doen om te kijken of ik goed instap en ga liggen om te stoten. Wat bleek? Ik lag perfect. Beter kon niet. De cuebal, de keu, mijn gezicht en de elleboog lagen allemaal in een keurige lijn. Zoals het hoort. Rik werd mentaal en technisch stevig onder handen genomen en de verwachting is dat deze trainingen je een niveautje hoger helpen. Mooi dat Freddie daar aandacht aan besteedt, want we willen graag een eredivisieteam in het Noorden.

vrijdag 8 januari 2016

score in evenwicht tijdens match met kevin

Vandaag weer een match tegen Kevin gespeeld en vier van de vijf frames waren zo spannend dat ze pas op roze of zwart werden beslist. Een van de blackballgames won ik omdat Kevin een moeilijke pot probeerde. Ik kan me niet herinneren dat we zulke close-frames hebben gespeeld.

zondag 3 januari 2016

Eerste NRS-toernooi: hoog niveau

Vandaag voor het eerst meegedaan aan een NRS-toernooi in Emmen. Ik had wat pech bij de loting want Ronald Rennen was de eerste tegenstander. Hij begon direct met een break 36 en in het tweede frame kwam ik dichtbij. Het frame werd beslist op de roze bal. In de verliezersronde moest ik tegen een Nederlandse topper uitkomen: Tonnie Kok. Hij speelt in een team dat vorig jaar Nederlands kampioen werd. Geweldig om dit niveau te zien op de snookertafel.
De organisatie was uitstekend. Een voorbeeld voor de NNRS-toernooien.
Maandagavond speel ik voor de beker in Tasmania tegen...Ronald. Ja, het zit niet mee met de lotingen.