maandag 29 augustus 2016

Technische staf FC Groningen medeschuldig aan rode kaart voor Juninho Bacuna

  
  

Door Mistersnooker

Johan Cruijff zei het al: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’. De rode kaart voor Juninho Bacuna legitimeerde tegen koploper PSV een superverdedigende taktiek van FC Groningen en die pakte goed uit: 0-0. Maar de technische staf van de groen-witten mag zich de veldverwijzing van de 19-jarige middenvelder aanrekenen.

In de eerste plaats mogen de trainers het jongere broertje van Leandro geen positie geven in het elftal die zoveel verantwoordelijkheid vergt. Vorig seizoen, maar ook al in recentere wedstrijden, is namelijk gebleken dat Bacuna niet alleen veel balverlies lijdt, maar ook nog eens zijn directe tegenstander vaak vrije doorgang verleent.

In de tweede plaats was aan het spel van hem tegen PSV te zien dat hij door de trainers was geinstrueerd om het de tegenstanders vooral een beetje moeilijker te maken. Anders is het namelijk niet te verklaren dat de tiener vanaf het beginsignaal de ene na de andere overtreding maakte en nog voor de pauze met een tweede gele kaart – dus rood -  kon gaan douchen.

Junhino zal best talent hebben, maar hij is nog te jong en te onervaren om een bepalende rol te spelen op het middenveld. Tegen PSV wilde hij zijn trainers niet teleurstellen door zijn stinkende best te doen, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Dat de Trots van het Noorden die numerieke minderheid uitbuitte door massaal te gaan verdedigen en zodoende een verrassend puntje aan het duel overhield, doet daar niets aan af.

FC Groningen had van de Bommen-Berend-kermis de schiettent mee naar Eindhoven genomen, maar de PSV’ers hadden hun vizier niet op scherp staan. Zelfs vanaf de penaltystip lukte het niet om doelman Sergio Padt te passeren. Terwijl heel voetballend Nederland weet dat Luuk de Jong de bal vanaf elf meter recht door het midden van het doel schiet, bleef Padt gewoon staan in plaats van een hoek te kiezen. Het schot van De Jong leek daarom op een terugspeelbal.

Het onverwachte puntje verbetert de stemming natuurlijk in het Groninger kamp. Maar het blijft de vraag hoe de trainers er straks in slagen wat meer gif op het middenveld te creeren. De vervanging van Drost door Linssen was al een stap in de goede richting. Met Tibbling – hij bleef zondag ziek thuis - voor Bacuna kan een volgende stap gezet worden.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

 


vrijdag 26 augustus 2016

Sergio Padt met betere vangtechniek wereldkeeper




Door Mistersnooker


Er waren nogal wat FC Groningen-supporters die bang waren dat Ajax de Groninger doelman Sergio Padt zou benaderen om Jasper Cillessen op te volgen. Zelf was ik daar niet zo bang voor. Padt is een prima keeper, maar voor een topclub komt hij tekort. Ik zal dat uitleggen.

De 26-jarige sluitpost is populair bij de fans, krijgt hoge cijfers van de professionele volgers en heeft een spectaculaire stijl. Zijn lengte (1 meter 97) en imposante gestalte zijn uitermate geschikt om als keeper in het betaalde voetbal te fungeren. Voeg daar nog eens zijn durf en onbevreesde moed bij dan heb je ogenschijnlijk de ideale keeper.

Padt, die op zijn zeventiende trouwens al voor Ajax speelde, brak daar niet door. Hij keepte wel voor het Nederlands Elftal onder de 21 jaar, maar Ajax 1 was voor hem te hoog gegrepen. Daarom verkaste hij naar Belgie waar hij bij AA Gent – de leukste plaats in Belgie – wel kon rekenen op een basisplaats. Daar viel hij ook op bij de scouts van FC Groningen die hem in juli 2014 naar de Martinistad haalden.

Als Padt een betere basistechniek zou hebben, dan kon hij wel eens een wereldspeler worden. Daarin schuilt ook zijn tekortkoming. Hij heeft alles om een topkeeper te zijn, maar mist de basisvangtechnieken. Ik denk, maar cijfers heb ik niet voorhanden, dat hij in de eredivisie de keeper is met de meeste rebounds. Veel ballen die op hem af worden gevuurd, stopt hij wel, maar niet klemvast.  Veel van de tegendoelpunten worden ook gescoord na een rebound van Padt. Daarom redt hij niet alleen punten voor het elftal, maar kost hij ook punten.

Als je 26 jaar bent, is het moeilijk om die vangtechnieken alsnog aan te leren. Maar je bent nooit te oud om te leren. Daarom doet hij er verstandig aan om dagelijks te werken aan de vangtechnieken. Die had hij natuurlijk al als tiener onder de knie moeten hebben, maar als hij zich wil verbeteren dan moet de basistechniek echt worden getraind. Het gaat te ver om te zeggen dat elke bal op doel voor hem een avontuur is, maar het ziet er soms wel zo uit.

Alle beginnende keepers krijgen de bekende bb-oefening van hun trainer. Die b’s staan voor borst en bal. Na het verwerken van een schot, moet de bal zo snel mogelijk naar de borst. En als het moet – bijvoorbeeld bij een schuiver – dan moet de borst zo snel mogelijk naar de bal. Als Padt deze bb-oefening dagelijks traint, dan heeft hij wellicht nog een mooie toekomst voor zich bij een topclub. Want dat hij alles heeft om een uitmuntende keeper te zijn, staat als een paal boven water.


(Elke maandag en vrijdag op dit blog om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

maandag 22 augustus 2016

FC Groningen mist gifkikkers en kuitenbijters



Door Mistersnooker



Het is nog te vroeg voor het woordje crisis, maar dat de zorgen toenemen op de burelen van FC Groningen is zonneklaar. Nog nooit begon de club zo slecht aan een nieuw seizoen en met de komende uitwedstrijd voor de boeg tegen landskampioen PSV is het niet onwaarschijnlijk dat de Trots van het Noorden nog steviger de rode lantaarn in handen krijgt met 0 punten uit de eerste vier wedstrijden.

De hamvraag is natuurlijk waar de kwetsbaarheid van het elftal vandaan komt. De verantwoordelijke mensen wezen de laatste weken naar de verdediging en directeur Hans Nijland ging met technisch manager Peter Jeltema aan de slag om de noodzakelijk geachte versterkingen binnen te halen. Met succes want binnen de kortste keren werden twee nieuwe verdedigers in de armen gesloten.

Wie de wedstrijden echter goed analyseert, komt tot de conclusie dat het zwakste deel van het team gezocht moet worden op het middenveld. De tegenstanders snijden daar doorheen als het mes door de spreekwoordelijke warme boter. En de grootste trainers ter wereld hebben altijd gezegd dat de bezetting van het middenveld cruciaal is voor het behalen van resultaten. Het is het strategische deel van  de ploeg dat moet verdedigen, aanvallen en schakelen.

Uit alle beschikbare spelers koos trainer Ernest Faber tegen FC Twente voor de middenvelders Simon Tibbling, Juninho Bacuna en Jesper Drost. Met zo’n keuze vroeg Faber om moeilijkheden, want Tibbling was net een weekje terug uit Brazilie, Drost valt al ruim een jaar tegen als duurste aankoop aller tijden en Bacuna is nog veel te licht om een dergelijke verantwoordelijke positie in het elftal te gaan dragen. En het belangrijkste: ze hebben te weinig gif. Ik dacht in de eerste helft tegen FC Twente: oh, wat mist FC Groningen Maikel  Kieftenbeld.

De uit Dalfsen afkomstige voetballer mis je pas als hij niet meedoet. Hij heeft een gebrekkige techniek, is niet snel, heeft amper een mooie steekpass en scoort slechts een paar keer per jaar. Maar hem kom je op het middenveld niet zomaar voorbij. Hij is een gifkikker, een kuitenbijter die een kleine overtreding niet schuwt om de tegenstander af te stoppen. Hij vertrok naar Engeland en ik dacht dat zijn vertrek geen verlies was. Ten onrechte.

FC Groningen heeft in mijn ogen behoefte aan meer gif op het middenveld. En als dat gif niet in een speler gevonden kan worden, dan moeten alle veldspelers maar zorgen voor meer gif in het spel. Gewoon een beetje feller voetballen met een beetje meer inzet. Of zoals we in Groningen zeggen: Derop of gain vreetn.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur vindt u hier een opinie over FC Groningen)



vrijdag 19 augustus 2016

Protesten tegen lunchwedstrijd FC Groningen kortzichtig en onverstandig



Door Mistersnooker

FC Groningen speelt zondagmiddag tegen FC Twente in de Euroborg om 12.30 uur. Het is de zogenaamde lunchwedstrijd van deze zondag. De meest fanatieke supporters gruwelen van dit aanvangstijdstip. Op de tv zal ongetwijfeld weer een protestdoek te zien zijn. De vraag is echter of de tegenstanders van dit aanvangstijdstip het gelijk aan hun zijde hebben.

Een nog betere vraag is of de tegenstanders wel beseffen hoeveel hun club gebaat is bij het spelen op een ongebruikelijk tijdstip. De borden met de tekst: ‘Against modern football’ heb ik nooit goed begrepen. Er zijn zelfs voetbalsupporters die denken dat FC Groningen zelf heeft voorgesteld om de aftrap om 12.30 uur te laten plaatshebben. Het tegendeel is waar. De club heeft aangegeven de  thuiswedstrijden het liefst op zondagmiddag om half drie te spelen.

Er zijn ook voetbalfans die hun gram richten op de tv-zender FoxSport. Deze zendgemachtigde wil de klanten (tv-kijkers) alle eredivisiewedstrijden live voorschotelen. Dan is het niet handig om alle duels op zondagmiddag om half drie te laten beginnen. Daarom wordt er op vrijdagavond, zaterdagavond (op drie tijdstippen) en zondagmiddag (op drie tijdstippen) afgetrapt.

De klant is in dit geval koning. Maar ook de clubs hebben baat bij een groot commercieel succes van FoxSport. Zo haalt FC Groningen als goede middenmoter jaarlijks een derde van de begroting binnen dankzij de deal met de zender. De TV-gelden maken het mogelijk om betere spelers te halen en te betalen. Zonder die miljoenen van FoxSport zou een club als FC Groningen wegzakken uit de eredivisie en spelen in de Jupiler League. En welke supporter zit daar op te wachten?

Alle eredivisieclubs hebben hun handtekening gezet onder een contract met FoxSport. Daarin staat onder meer dat de competitiewedstrijden gespreid over het weekeinde gespeeld moeten worden. De clubs mogen natuurlijk hun voorkeur aangeven, maar soms ontkom je er niet aan om een thuiswedstrijd op vrijdagavond af te werken of op zondagmiddag om half een.

Een dergelijk speelschema tref je ook aan in het buitenland, waar de TV-gelden voor de clubs een veelvoud opleveren van wat in ons land wordt betaald. Zo ontvangt de hekkensluiter in de hoogste Engelse divisie nog altijd honderd miljoen euro. En daar is ook geen club die klaagt over een afwijkend tijdstip om te spelen.

Kortom, het is kortzichtig en onverstandig om borden omhoog te houden in het stadion met de tekst: ‘Against modern football’. Wie dat wel doet, wil in feite terug naar het amateurvoetbal. Kom op supporters, de wereld verandert en verander alsjeblieft mee.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinie over FC Groningen)
        




maandag 15 augustus 2016

Ernest Faber bedenkt nieuwe variant van bekende Engelse voetbaluitdrukking



Door Mistersnooker

FC Groningen-trainer Ernest Faber bedacht vorige week een nieuwe variant van een bekende Engelse voetbaluitdrukking. De slogan ‘Never change a winning team’ veranderde hij in ‘Never change a losing team’. Na de 5-0 nederlaag in de Euroborg tegen Feyenoord, stelde hij voor de tweede competitiewedstrijd tegen Excelsior dezelfde elf spelers op. Met een 2-0 nederlaag tot gevolg.

Is deze slechtste start van FC Groningen in de eredivisie ooit – 0 uit 2 en een doelsaldo van 0 voor en 7 tegen – dan geheel te wijten aan de nieuwe hoofdtrainer van de Trots van het Noorden? Wel een beetje maar niet helemaal. Faber wilde zijn basiself de kans op een revanche bij Excelsior niet onthouden, maar het is de vraag of hij daarmee de juiste beslissing nam.

Kennelijk wilde de trainer na de fiasco tegen Feyenoord de knuppel niet in het hoenderhok gooien door een stuk of vier spelers te gaan vervangen. Maar hij had natuurlijk de falende Hiariej, Van Nieff, Maduro en Antonia op Woudenstein op de wisselbank moeten zetten. Zo’n ingreep wordt gevraagd van een professionele trainer in een wereld waarin geen plaats is voor zachte heelmeesters. En hij had de vervangers wel degelijk tot zijn beschikking: Memisevic, Tibbling, Idrissi en Linssen.

Het valt nooit te bewijzen of de Groningers met een andere basis wel van Excelsior hadden gewonnen, maar de vervanging was wel een signaal geweest in de richting van de falende spelers. Die kregen van Faber opnieuw het vertrouwen dat ze niet konden inlossen. Daarmee komen we op de vraag of Hiariej, Van Nieff en Antonia wel in de basis thuishoren als de gehele selectie fit en beschikbaar is. Het antwoord is: nee. Van Nieff is geen verdediger maar een middenvelder, Hiariej kan de last van een belangrijke, strategische positie niet dragen en Antonia is een spelers die je in de tweede helft kunt inzetten als de tegenstanders de vermoeidheid in de benen voelen.

Faber wisselde wel adequaat en snel. Maduro moest al na een half uur plaatsmaken voor de nieuweling Memisevic en toen er moest worden aangevallen om een achterstand goed te maken, kwamen er nog twee aanvallers opdraven. Maduro schrok van de snelle wissel en als de voortekenen niet bedriegen dan kan hij dit seizoen een basisplaats wel vergeten. Als middenvelder was hij te traag en als centrale verdediger mist hij de noodzakelijke meedogenloze acties.

Deze week wordt van Faber verwacht dat hij de puzzelstukjes op de juiste plaats legt. Met andere woorden: in de komende thuiswedstrijd tegen FC Twente moeten de juiste mensen op de juiste plaats in het veld staan, want ik ga er niet vanuit dat hij de basiself tegen Feyenoord en Excelsior nog een derde kans geeft.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

      



  

vrijdag 12 augustus 2016

Arjen Robben toekomstig directeur FC Groningen

Door Mistersnooker

Arjen Robben wordt de opvolger van Hans Nijland als directeur van FC Groningen. Alles wijst daar tenminste op. Enkele jaren geleden opperde ik dat Robben de Trots van het Noorden naar een hoger plan zou kunnen tillen. Niet als speler maar als directeur. In verschillende fora werd er lachterig op gereageerd, maar het lijkt er sterk op dat Robben nu al wordt warmgemaakt voor het directeurschap van de club waar hij het voetballen heeft geleerd.

Een paar maanden geleden vertelde Nijland voor de microfoon van RTL Noord dat hij het fantastisch zou vinden als Robben in de toekomst iets voor de FC zou kunnen betekenen en een paar weken geleden herhaalde de huidige directeur die wens in een interview in het Dagblad van het Noorden. Sterker, hij onthulde dat er al met Robben over wordt gesproken. Tweemaal per jaar bezoekt Nijland de voetballer in Munchen en tweemaal per jaar komt Robben op bezoek in de Euroborg.

Volgens Nijland heeft Robben zijn focus voorlopig gericht op het spelen van goede wedstrijden voor Bayern Munchen. Maar er wordt tijdens de ontmoetingen regelmatig een balletje opgeworpen met als centrale vraag: Arjen, wat ga je doen als je uitgevoetbald bent? Nijland denkt niet dat de wereldster zijn kunsten nog eens vertoont op de grasmat van de Euroborg, maar wel achter het bureau in de directeurskamer.

Letterlijk vertelde Nijland in het recente interview dat Robben als directeur van FC Groningen deuren zou kunnen openen die voor anderen gesloten blijven: ‘’Als hij de topman van Schiphol wil spreken, dan heeft hij de volgende dag een afspraak met hem. Dat lukt mij niet.’’ Nijland vertelde verder dat Robben een blanco cheque kan krijgen. Niet om zijn salaris zelf in te vullen, maar om zijn functie bij FC Groningen te bepalen. Voor het geld hoeft de oud-inwoner van Bedum niet meer te werken. Na zijn loopbaan is hij financieel onafhankelijk.

Robben heeft ook nooit de ambitie uitgesproken om na zijn actieve carriere ergens trainer te worden. Bovendien wil hij zich met zijn gezin nestelen in Groningen. Tel daar nog eens bij op dat FC Groningen diep in zijn hart zit, dan heb je alle ingredienten om serieus te gaan denken aan een toekomst als voetbaldirecteur. Nijland zou in dat geval een ideale opvolger krijgen.

Waarom is het voor de club zo belangrijk dat Robben als hoogste baas wordt ingelijfd? Heel simpel, alleen met Robben aan het roer kan de club een volgende stap maken in de begroting (lees: sportieve vooruitgang). Hij is in staat om meer en grotere sponsors binnen te halen en kan FC Groningen een uitstraling geven die zijn weerga niet kent. Ook al kan het nog een paar jaar duren, het is verstandig van Nijland om zijn opvolger nu al voor te bereiden op de directeursbaan. In het belang van FC Groningen en van Robben zelf die zich in de rest van zijn werkzame leven kan uitleven in de branche  die hij zo goed kent: de voetbalwereld.

(Elke maandag en vrijdag op dit blog om precies 18 uur een column over FC Groningen)        



maandag 8 augustus 2016

FC Groningen veroordeeld tot de middenmoot



Door Mistersnooker

Feyenoord heeft zondagmiddag in de Euroborg afgerekend met de hoge verwachtingen waarmee de fans van FC Groningen naar het stadion waren gekomen. Waar dat optimisme aan het begin van elk seizoen vandaan komt, mag Joost weten. Het is een hoop die nergens op is gebaseerd. FC Groningen is namelijk veroordeeld tot een rol in de middenmoot van de eredivisie. En dat heeft niets te maken met de ambities van de nieuwe trainer Ernest Faber of de goede bedoelingen van de spelers.

Niet de trainer of de spelers bepalen het uiteindelijke resultaat, maar de structuur van de club met alle voor- en nadelen die het heeft. Ze zeggen wel eens dat de hoogte van de begroting aangeeft op welke plaats een club op de ranglijst eindigt en daar zit wat in. Met de huidige structuur/beleid is het voor FC Groningen onmogelijk om zich te meten met de top van de eredivisie om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om kampioen van Nederland te worden.

Directeur Hans Nijland heeft een paar jaar geleden in een overmoedige bui verkondigd dat zijn club zich structureel zou gaan nestelen in de top. Maar daar is hij inmiddels op teruggekomen. Terecht, want zo lang hij elk jaar de beste spelers moet verkopen om de begroting rond te krijgen, zit er niet meer in dan een middenmootpositie met soms incidenteel een piek naar boven zoals vorig jaar toen de beker werd veroverd.

Een ploeg die jaarlijks zijn beste spelers ziet vertrekken, kan nooit doorgroeien naar de top van Nederland.  Het is al moeilijk genoeg om gelijkwaardige vervangers aan te trekken voor de sterkhouders. Af en toe lukt het (met Suarez, Matavz, Lindgren) maar evenzo vaak niet (Zeefuik, Texeira, Hoesen). De supporters van de FC moeten voorlopig genoegen nemen met een eindklassering tussen de zesde en twaalfde positie. Het is niet zo moeilijk om te voorspellen dat FC Groningen of onderaan het linker rijtje of bovenaan het rechter rijtje zal eindigen. En die eindrangschikking komt overeen met de hoogte van de begroting.

De verhuizing van het Oosterpark-stadion naar de Euroborg heeft de club veiligheid opgeleverd in de eredivisie. Spelers en trainers moeten het wel heel erg bont maken om te degraderen naar de Jupiler League. Er is een volgende stap in het beleid nodig om een duurzame positie te veroveren in de subtop van de eredivisie. Meer daarover in de volgende column die vrijdag om precies 18 uur op dit blog verschijnt.

(Elke maandag en vrijdag op dit blog een opinie over FC Groningen)