maandag 31 oktober 2016

FC Groningen moet voetballen op zijn Gronings: keihard werken



Door Mistersnooker

Wat we vreesden, is gebeurd: na de thuiszege tegen AZ is FC Groningen binnen een week uitgeschakeld voor de beker door FC Utrecht en verloor het de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Willem II met 2-1. De crisis loert weer om de hoek en de volgende competitiewedstrijd (uit tegen NEC) is bepalend voor de donkere weken voor Kerst. Het is nu zaak om niet meer naar de kwaliteit te kijken van de spelers maar om de beuk erin te gooien.

Begrijp me niet verkeerd. Met de beuk erin bedoel ik natuurlijk niet de verkeerde agressie met gele en rode kaarten. Wel het tonen van bezetenheid, de wil om te winnen en een bovenmatige inzet. FC Groningen moet kennelijk leren om degradatievoetbal te spelen en de enige weg naar boven is superhard werken. Eigenlijk zou dat altijd moeten, maar voor de ploegen die onderaan de ranglijst staan is het de komende periode een kwestie van leven en dood.

Weg met de gepolijste analyses. Wat de spelers van de Trots van het Noorden kunnen, is genoegzaam bekend. Ook wat ze niet kunnen. Belangrijk is nu dat iedereen ervan overtuigd is dat het vijf voor twaalf is. Wil de club en de supporters nog een leuk en aantrekkelijk seizoen  beleven, dan zal er vanaf nu punten gepakt moeten worden. En gaat het niet met mooi voetbal dan maar met lelijk spel.

De technische staf maakt de indruk dat men voortdurend bezig is met taktische onderdelen van het spel terwijl de minstens zo belangrijke aspecten als inzet en beleving veel minder aandacht krijgen. Groningen staat voor de mouwen opstropen en de spelers krijgen nu de kans om te laten zien waarom ze door de club zijn aangetrokken. Aan de trainers en andere begeleiders om de beste voorwaarden te scheppen voor het spelen van meeslepende wedstrijden.

Niet meer zeuren over een niet gegeven strafschop of een paar gemiste kansen, maar gewoon de mouwen opstropen en aan de bak. De volgers van dit blog hebben intussen in de gaten dat het deze keer niet gaat over verfijnde taktische analyses of onderbouwde spelersbeoordelingen. In naam van alles wat Groningen is, gaat dit verhaal over inzet en passie. De twee sleutelwoorden voor succes. FC Groningen moet voetballen op zijn Gronings: keihard werken.


(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen) 

vrijdag 28 oktober 2016

Zo komt FC Groningen uit de sportieve malaise





Door Mistersnooker

FC Groningen is uitgeschakeld voor de beker en staat ergens onderaan in de eredivisie. In het Groninger kamp wordt momenteel helemaal niet gedacht aan de sportieve doelstelling voor dit seizoen: het halen van de playoffs voor Europees voetbal. Het kan natuurlijk nog altijd – de competitie duurt nog lang – maar de eerste zorg is om uit de gevarenzone te komen. De vraag is: hoe?

Om een goede analyse te kunnen maken, is het belangrijk om eerst een paar feiten op een rijtje te zetten. Nu een derde van de competitie erop zit, is dat zinvol om een goed plan te maken voor het vervolg. In de eerste plaats mist FC Groningen een afmaker in de voorhoede. Sorloth, Van Weert en Hoesen zijn spits van beroep maar het trio blinkt niet uit in het maken van doelpunten.

Verder mist het elftal een creatieve middenvelder (zoals Chery) en een kuitenbijter (zoals Kieftenbeld). Je kunt gerust zeggen dat de vertrokken spelers – en daar reken ik ook De Leeuw mee – zijn vervangen door voetballers met minder kwaliteiten. Opvallend was de laatste weken ook dat Mahi als basisspeler tegenviel. Hij zorgde als invaller voor meer dreiging dan als speler vanaf de aftrap.

FC Groningen beschikt over een brede selectie met spelers van gelijkwaardig niveau. Met andere woorden: de bankzitters doen weinig onder voor de basisspelers. Het ligt daarom voor de hand om wekelijks de spelers te laten starten die op de training de beste indruk maken. Zoals we de vorige week al schreven, heeft dat het voordeel dat iedereen scherp is op de training en in de wedstrijden. De situatie vraagt niet om een vast elftal maar om een spelersrotatie.

Taktisch voelt het team van trainer Ernest Faber zich het best met een verdedigende instelling. Gewoon met veel spelers achter de bal om bij balbezit met countervoetbal de tegenstander het leven zuur maken. Compact spelen heet dat in het huidige voetbaljargon. En met die speelwijze is niets mis. Het competitieduel in en tegen Utrecht heeft duidelijk gemaakt dat je met die taktiek resultaat kunt halen.

Blijft over de passie en instelling van het elftal. Die twee eigenschappen zijn onderin de eredivisie noodzakelijk om het hoofd boven water te houden. Zo op het oog gooit FC Groningen er niet met de pet naar. Wel wordt de passie en inzet wel eens gebruikt op de verkeerde manier: overtredingen die bestraft worden met geel en rood.

Resumerend kan gesteld worden dat FC Groningen drie dingen moet doen om uit de malaise te komen: wekelijks de beste spelers opstellen, compact spelen en in de wedstrijden de mouwen opstropen. Te beginnen morgenavond met de uitwedstrijd tegen Willem II in Tilburg.

(Elke maandag en vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


     

maandag 24 oktober 2016

Spelersrotatie maakt FC Groningen sterker



Door Mistersnooker

FC Groningen was een paar dagen hekkensluiter van de eredivisie maar een lusteloos spelend AZ kwam op het juiste moment langs in de Euroborg om de Groningers aan de eerste thuiszege te helpen. Toch viel niet alleen het lamlendige spel van de Alkmaarders op maar ook de passie en inzet waarmee Bryan Linssen, Tom van Weert en Simon Tibbling voetbalden.

Het trio kreeg van trainer Ernest Faber de kans om te laten zien waarom hij ze de laatste weken ten onrechte op de wisselbank had geposteerd. Ze vervingen Hoesen, Mahi en Isrissi. De ingreep pakte goed uit. Niet alleen voor de in de basis teruggekeerde spelers – Linssen en Van Weert scoorden de Groninger treffers – maar ook voor het elftal dat een veel grotere wil om te winnen demonstreerde dan de AZ-spelers die het allemaal lieten gebeuren.

Misschien ligt de sleutel voor het succes in het roteren van de basisspelers. Faber beschikt namelijk over een brede selectie waarin de spelers niet veel voor elkaar onder doen. Daarom zou hij gewoon kunnen zeggen dat hij de spelers in de basis zet die in de trainingsweek de beste indruk op hem achterlieten. Zoiets prikkelt. De spelers die Faber kiest voor de basis weten dat hun plaats zo kan worden ingenomen door een ander en de wisselspelers weten dat ze de volgende week in de basis kunnen staan.

Van Weert, Tibbling en Linssen werkten zich tegen AZ de naad uit het lijf waardoor ze het team veel extra energie gaven. Faber kan natuurlijk met het rotatieplan niet alle posities in het elftal gaan belasten. Zo is het plan niet van toepassing op de keeper en de achterhoede in de sterkste opstelling. Maar voor de overige posities zouden alle selectiespelers in aanmerking kunnen komen.

Het nadeel dat je dan vrijwel nooit met dezelfde elf spelers aan de aftrap staat, weegt niet op tegen de voordelen: alle spelers zijn gemotiveerd op de trainingen en de wedstrijden. In feite stellen de spelers zichzelf op door een goede prestatie neer te zetten en vol overgave te voetballen.

Het ligt daarom voor de hand om Van Weert, Linssen en Tibbling ook op te stellen in de twee komende uitwedstrijden: woensdag tegen FC Utrecht voor de beker en zaterdag tegen Willem II voor de competitie. FC Groningen is nu weliswaar opgeklommen naar de onderkant van de middenmoot, veel garantie geeft de zege op AZ nog niet. Uitschakeling voor de beker tegen Utrecht en een nederlaag bij Willem II kunnen de hosanna-stemming van de fans ineens weer doen omslaan in treurnis.


(Elke maandag en vrijdag op deze plaats een opinierend verhaal over FC Groningen)                  

vrijdag 21 oktober 2016

Wie is schuldig aan sportieve malaise bij FC Groningen?



Door Mistersnooker

Het is crisis in de Euroborg na een superslechte beginfase van de competitie. FC Groningen staat gedeeld laatste in de eredivisie en als er niet snel punten worden binnengehaald, moet ernstig rekening gehouden worden met een lang seizoen degradatievoetbal. De hamvraag is natuurlijk: hoe heeft het zover kunnen komen?

Je zou kunnen zeggen dat het spelersbeleid bij de club een van de oorzaken is voor de sportieve malaise. Al jarenlang koopt de FC jonge, talentvolle spelers om die een paar jaar later met winst te kunnen verkopen. Dit beleid is een noodzaak om de jaarlijkse begroting sluitend te kunnen krijgen. En het is een tijdje goed gegaan omdat de verkochte spelers steeds werden vervangen door min of meer gelijkwaardige krachten.

Met dit beleid is het op termijn uitgesloten om zich te mengen in de top van de eredivisie. Het valt namelijk niet mee om de beste spelers elk jaar zonder veel kwaliteitsverlies te vervangen. Dit jaar is de club er niet in geslaagd om op de transfermarkt goed in te kopen. De nieuwe spelers maken het elftal niet beter maar eerder zwakker.

Eindverantwoordelijk voor het spelersbeleid is directeur Hans Nijland. De ontevreden fans richten hun pijlen de laatste weken op technisch manager Peter Jeltema, maar hij heeft weinig in de melk te brokkelen. Nijland heeft het ooit voor elkaar gekregen om de technische man van de club buiten de directie te houden. Zo was ook Henk Veldmate technisch manager en geen technisch directeur.

Zijn opvolger Jeltema heeft ook geen directionele bevoegdheden. Hij is een lichtgewicht in de voetballerij en dat vindt Nijland prima. Jeltema is meer een uitvoerende functionaris dan een beleidsmedewerker. Blij met de interne promotie vindt hij het niet erg dat de directeur in alle aan- en verkopen het laatste woord heeft.

Veldmate botste ook om die reden met de directie, die hem wel verantwoordelijk hield voor de miskopen maar hem geen zeggenschap wilde geven. En ook de oud-trainers Robert Maaskant en Erwin van de Looi konden bijvoorbeeld in de winterstop eisen wat ze wilden, maar als Nijland nee zei dan was het nee. Dat schijnt ook de belangrijkste reden geweest te zijn voor Van de Looi om te vertrekken.

De aanstelling van Jeltema als technisch manager was al een aanwijzing dat deze functionaris naar de pijpen moet dansen van de algemeen directeur. Zwaargewichten als Co Adriaanse, Bert van Marwijk of Leo Beenhakker zouden meer zeggenschap hebben afgedwongen. Nijland mag dan een prima koopman zijn, van voetbal heeft hij geen kaas gegeten. Daarom zou het een verstandig besluit zijn van de Raad van Commissarissen om de functie van technisch manager te wijzigen in technisch directeur.

De vraag wie de hoofdschuldige is van het sportieve verval kan simpel worden beantwoord. Niet de spelers, die hun stinkende best doen, niet de trainers die alles uit de kast halen om de ploeg voor te bereiden op de wedstrijden en ook niet technisch manager Jeltema, die minder invloed heeft dan zijn functie doet vermoeden. De hoofdschuldige is algemeen directeur Hans Nijland.

(Elke maandag en vrijdag op deze plaats een opinierend verhaal over FC Groningen)       
  


maandag 17 oktober 2016

FC Groningen-directeur Hans Nijland mag de hand in eigen boezem steken



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland sprak zijn boosheid uit over het feit dat een teleurgestelde jonge supporter het veld was opgelopen tijdens de verloren derby tegen SC Heerenveen. Ik vraag me af of hij net zo boos was op speler Jason Davidson die een smerig knietje gaf aan een tegenstander en al in de eerste helft terecht een rode kaart kreeg. Zijn actie was een van de oorzaken voor de nederlaag en die was weer aanleiding voor de supporter om zijn ergernis op het veld te tonen.

Sommige mensen vonden de rode kaart overdreven. Maar Davidson had het knietje nooit mogen geven. Het gaat er namelijk niet om of de knie de edele delen van de tegenstander heeft geraakt, maar het gaat om de bedoeling. En de intentie was wel degelijk om iemand pijn te doen. Zo’n knietje zie je wel eens op de amateurvelden, maar zelden in het betaalde voetbal. Het was een domme en onprofessionele actie van Davidson.

Maar het was niet alleen Davidson die zijn beheersing verloor. Er werd namelijk nog een rode kaart uitgedeeld – aan verdediger Samir Memisevic die tweemaal geel kreeg – en daarnaast ontvingen nog eens vier FC Groningen-spelers een gele kaart. Kortom, de agressie in de derby werd op een verkeerde manier geuit en dat rechtvaardigt de vraag of de trainersstaf de spelersgroep in de hand heeft op het gebied van mentale en fysieke beheersing.

Natuurlijk, de derby’s tegen Heerenveen wekken al jaren gepassioneerde strijd op die gepaard gaat met gele en rode kaarten, maar het verschil met de houding van de Friese spelers was groot. Niet alleen gooiden de Heerenveners hun energie in het spel in plaats van in overtredingen, maar ook konden de Friezen beschikken over een bepalende speler: Stijn Schaars. Hij was de ‘man off the match’ die zich vooral bezighield met het spel en maakte het elftal beter.

Je komt dan automatisch op de vraag of FC Groningen op dit moment wel een uitgebalanceerd team heeft. Nijland wilde direct na afloop van de derby nog niet ingaan op het halen van versterking in de winter. Volgens hem beschikken de trainers over een brede, kwalitatief prima spelersgroep. Toch lukt het trainer Ernest Faber tot dusverre niet om de club in de middenmoot te laten spelen.

Op deze plaats heb ik al vaker geschreven dat de slechte competitiestart de ploeg tot ver in december blijft achtervolgen. En dat doet de supporters pijn. En de schuldigen zijn de verantwoordelijke mensen van FC Groningen: technisch manager Peter Jeltema, trainer Ernest Faber en zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra, de spelers en ook directeur Hans Nijland. Laatstgenoemde kan daarom beter de hand in eigen boezem steken dan de beschuldigende vinger wijzen in de richting van een jonge, teleurgestelde supporter.

(Op maandag en vrijdag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)        


vrijdag 14 oktober 2016

FC Groningen-directeur Hans Nijland voorstander van 'modern voetbal'



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland heeft zich onlangs positief uitgelaten over enkele veranderingen in het wedstrijdschema van de eredivisie. Zo reageerde hij positief op het idee om andere aanvangstijden en dagen in het programma op te nemen zoals zaterdagmiddag half drie of half vier. Ook wil Nijland wel gaan voetballen tijdens de kerstdagen zoals ze dat in Engeland al sinds mensenheugenis doen.

Verder is de Groningse voetbaldirecteur voorstander van het plan om de competitie pas te laten beginnen (1 september) als de transferwindow is gesloten. Op deze manier weten alle clubs waar ze in het seizoen aan toe zijn en voorkom je competitievervalsing. Datzelfde zou dan ook in de winter moeten gebeuren: gewoon de competitie herstarten als de wintertransferperiode is afgelopen.

Bovenstaande maatregelen zijn logisch en maken de eredivisie geloofwaardiger terwijl ze in het voordeel zijn van de clubs. Financieel en sportief. De eerste kanttekeningen zijn ook al gemaakt door de groep voetbalsupporters die tegen ‘modern voetbal’ zijn en het liefst alle wedstrijden willen laten beginnen om half drie op zondagmiddag.

De tegenstanders van de flexibele aanvangstijden en dagen gaan voorbij aan het feit dat het voor tv-zenders totaal niet aantrekkelijk is om alle wedstrijden gelijktijdig te laten beginnen. En de clubs weten dat ze al jaren hun begroting kunnen opschroeven door de miljoenen euro’s die ze jaarlijks krijgen van de tv-gelden. Voor veel clubs is dit tv-geld inmiddels een derde van de totale begroting.

Voetballen op de kerstdagen is een succes in Engeland, waar tijdens de feestdagen alle stadions uitverkocht zijn. Kennelijk willen de voetbalsupporters wedstrijden bezoeken tijdens de kerst en zelfs op nieuwjaarsdag. Professioneel voetbal hoort zich te schikken naar de wens van de bezoekers zoals de klant in de winkel ook altijd als een koning behandeld dient te worden.

Kortom, Hans Nijland is voorstander van ‘modern voetbal’ en daarmee bewijst hij FC Groningen een goede dienst. Bedrijfsmatig weet hij als geen ander hoe je de wedstrijden moet verkopen en ook in de talentontwikkeling staat hij de vooruitgang niet in de weg. De Trots van het Noorden gaat op de sportwetenschappelijke toer. Dat het gewenste resultaat echter in onhaalbare doelstellingen is geformuleerd (over twee jaar helft van het eerste elftal uit eigen jeugd) heb ik in de vorige column al uitgelegd.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)     


      

maandag 10 oktober 2016

Kickbokstraining Sem Schilt slecht voorbeeld van moderne voetbalbegeleiding


Door Mistersnooker

Sem Schilt, de wereldberoemde vechtsporter uit Zuidlaren, gaat kickbokstraining geven aan de jeugdspelers van FC Groningen. Een kort berichtje in de media. Het eerste wat na het lezen in me opkwam: is dit een idee van Gerard Kemkers, manager topsport en talentontwikkeling? Het doel van de vechttrainingen is om de noordelijke jeugdspelers fysiek en mentaal weerbaar te maken om de bluf en arrogantie van westelijke voetballertjes te kunnen weerleggen.

Dat laatste begrijp ik wel. De noordelijke voetballers worden al jaren in het westen gezien als schuchtere wezens die eigenlijk niet veel voorstellen. Al in de tijd van GVAV Rapiditas voldeden de spelers aan dit beeld door met knikkende knieen te gaan voetballen op de velden ten westen van de IJssel. Door de jaren heen leden de noorderlingen aan een onuitroeibare obsessie: succesvolle uitwedstrijden waren zeldzaam.

Maar het is de vraag of kickbokstrainingen het antwoord is op het minderwaardigheidscomplex waar de noordelijke spelers kennelijk aan lijden. Bovendien komt zo’n berichtje een beetje knullig over. Alsof FC Groningen op de moderne toer gaat met vechtsporter Sem Schilt. Als je wil kijken naar sporten die hun tijd al ver vooruit zijn dan moet je een voorbeeld nemen aan AZ in Alkmaar. Daar zijn ze al jaren bezig met talentontwikkeling met behulp van wetenschappelijke toepassingen, overgenomen van professionele Amerikaanse sporten.

De kickbokstrainingen aan voetballers zijn allerminst voorbeelden van moderne begeleiding. Zo ging ik al in de jaren zeventig van de vorige eeuw met een talentvolle jeugdkeeper van Veendam 1894 naar een judoschool in Muntendam voor het oefenen van valbreken. Er is niets nieuws onder de zon. Overigens was de training op de judomat van de voetbalkeeper destijds wel aanleiding voor de plaatselijke huis-aan-huis-krant om er middels een foto en tekstje aandacht aan te besteden.

Sem Schilt en FC Groningen hebben ook met hun samenwerking media-aandacht gekregen. Maar het zou verstandig zijn van FC Groningen om duidelijk te maken dat deze kickbokstrainingen geen exponenten zijn van de moderne aanpak en begeleiding van jeugdspelers. Het zou trouwens ook geen overbodige luxe zijn om eens goed uit te leggen waar de wetenschappelijke begeleiding van de voetballertjes precies uit bestaat. Dit gewoon om misverstanden te voorkomen.

(Op maandag- en vrijdagmiddag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur) 


vrijdag 7 oktober 2016

Gerard Kemkers staat bij FC Groningen voor onmogelijke opgave



Door Mistersnooker

Gerard Kemkers gaat niet voor de KNVB werken. Hij wil bij FC Groningen werken. Ik weet niet wie er blij moet zijn met zijn besluit, maar daarover straks meer. KNVB-technisch directeur Hans van Breukelen had Kemkers gevraagd om bij de bond prestatie- en innovatiemanager te worden. Maar hij blijft toch liever manager topsport en talentontwikkeling bij de Trots van het Noorden.

Voor wie niet goed begrijpt wat die functies inhouden, volgt hier een korte uitleg. De nieuw aan te stellen prestatie- en innovatiemanager moet bij alle vertegenwoordigende elftallen van Oranje zorgen voor een klimaat waarin beter gepresteerd wordt. De manager topsport en talentontwikkeling heeft als opdracht om het eerste elftal van FC Groningen medio 2018 voor de helft te laten bestaan uit spelers van de eigen jeugdopleiding.

Wie trouwens denkt dat Kemkers dat laatste bij FC Groningen voor elkaar krijgt, is niet goed bij zijn hoofd. Dat lukt namelijk alleen als je tevens accepteert dat het eerste elftal op het niveau van de Jupiler League gaat voetballen. En dat wil niemand in de Euroborg. Het is een idee dat is bedacht achter de tekentafel. De ambitie deugt wel maar de haalbaarheid schat ik in op nul.

De jeugdopleiding van FC Groningen staat momenteel weliswaar goed aangeschreven – ik heb nog meegemaakt dat de spelers noodgedwongen moesten trainen op het parkeerterrein van sportpark Corpus den Hoorn – maar het is uitgesloten dat over twee jaar tien jeugdspelers kunnen doorstromen naar de eerste selectie van trainer Ernest Faber. Momenteel springt het hoofd jeugdopleiding al een gat in de lucht van blijdschap als er per jaar eentje het vlaggenschip bereikt.

Terug naar Kemkers. Hij wordt door directeur Hans Nijland op handen gedragen en heeft op voetbalgebied geen enkele ervaring die hij kan bestempelen als succesvol. Als schaatscoach heeft hij zijn sporen verdiend, maar het is de vraag of hij elementen uit die sport met succes kan overhevelen naar de voetbalsport. Kemkers heeft de tijdgeest mee, want ook de KNVB denkt dat mensen buiten de voetbalsport in staat zijn om het voetballen te innoveren.

Het kan geen kwaad om te kijken naar sporten die in het verleden een modernere ontwikkeling hebben doorgemaakt dan het doorgaans conservatieve voetbal. Maar om Gerard Kemkers nu te gaan zien als de verlosser, gaat me veel te ver. De kans dat hij met zijn visie botst met de gevestigde orde – lees: trainers en spelers – is groot. Zijn opmerking dat er bij FC Groningen niet aan topsport wordt gedaan, is hem al niet in dank afgenomen.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag om precies 18 uur is er op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen) 

        


maandag 3 oktober 2016

Technische staf FC Groningen laat zich in de maling nemen door speler





Door Mistersnooker

De technische staf van FC Groningen heeft zich zaterdagavond in de maling laten nemen door verdediger Jason Davidson in de verloren uitwedstrijd tegen Vitesse: 2-1. De speler leek geblesseerd, er stond al een vervanger voor hem langs de lijn, maar er werd niet gewisseld. Vlak daarna maakte Davidson een overtreding op de rand van het strafschopgebied die de inleiding vormde voor de eerste treffer van de Arnhemmers.

Davidson gaf aan dat hij de laatste minuten voor de pauze nog wel even kon uitspelen. Het valt nooit te bewijzen dat hij die overtreding niet had gemaakt zonder blessure, maar de trainers van FC Groningen hadden het risico nooit mogen nemen en de Australier onmiddellijk naar de kant moeten halen.

De twijfelende trainers zaten er ook al naast aan het begin van de competitie. De jonge Bacuna voetbalde als een doldrieste stier en maakte de ene na de andere overtreding. Binnen de kortste keren liep hij tegen twee gele kaarten aan (dus rood) en kon hij in de eerste helft al gaan douchen. De trainers dachten eraan om Bacuna uit voorzorg te gaan wisselen maar voordat ze dat wilden doen, zat Bacuna al met een rode kaart in de kleedkamer.

Het zijn voorbeelden van aarzelende trainers. Maar veel schadelijker is natuurlijk het gerommel met basisspelers en de wisselende taktische opdrachten. Het duurde namelijk een paar competitiewedstrijden voordat Ernest Faber en zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra de juiste poppetjes op de juiste plaats hadden staan. En het duurde ook een paar verloren duels voordat werd gekozen voor een countertaktiek.

Dat getwijfel in het begin van de competitie leidde ertoe dat FC Groningen nu in de hoek zit waar de klappen vallen. Op deze plaats heb ik voorspeld dat de club nog wel een tijdje in de kelder van de eredivisie zal vertoeven en na de nederlaag tegen Vitesse zal het woord degradatiestreep in de Euroborg regelmatig te horen zijn.

Natuurlijk is het zo dat de invloed van de spelers bepalend is voor de resultaten, maar het helpt niet als de trainers verzuimen om op tijd de juiste beslissing te nemen. Deze column is geen afrekening met de oefenmeesters in Groningse dienst, maar wil wel eens een factor aan de orde stellen die over het algemeen wordt afgedaan als ´niet belangrijk´.

Het is nog veel te vroeg om FC Groningen als degradatiekandidaat te bestempelen. Maar de druk om te presteren wordt elke week groter. De eerstvolgende tegenstander is SC Heerenveen op 15 oktober. Voor alles en iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt, wens ik de trainers en de spelers veel succes toe in deze weer beladen noordelijke derby.

(Elke maandag- en vrijdagmiddag een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur)