vrijdag 30 december 2016

Droomscenario: Robben directeur en de Koemannen op de bank bij FC Groningen





Door Mistersnooker

Vlak voor het einde van 2016 is het tijd voor bezinning. Als ik dan aan FC Groningen denk, dan denk ik onwillekeurig aan Erwin en Ronald Koeman die nu Everton onder hun hoede hebben. Zowel in het Dagblad van het Noorden als in de Volkskrant stonden deze dagen interviews met hen. Welk verhaal ik beter vond, laat ik in het midden.

Als ik ze op tv samen op de trainersbank zie dan moet ik altijd denken aan hun vader Martin, die in verschillende periodes mijn pad kruiste. Eerst als de vader van de pupillen Erwin en Ronald die ik als trainer/coach bij GRC onder mijn hoede had. Dankzij de broertjes wonnen we alle wedstrijden. Ze waren als D-pupillen al in staat om de wedstrijden op slot te gooien als we met 2-0 voor stonden.

Martin bemoeide zich nooit met mijn werk. Wel gaf hij ze extra trainingen in het Stadspark waar Ronald zijn befaamde wreeftrap ontwikkelde. Met een van die trappen won hij in Londen de Champions League met Barcelona. Met dank aan de trainingen in het Groningse Stadspark.

Vader Koeman was trots op zijn zoons. Dat merkte ik later toen ik als technisch manager van GRC hem vaak sprak op Corpus den Hoorn waar hij de jeugdopleiding van FC Groningen vorm gaf. Erwin en Ronald hadden toen al een geweldige carriere gehad als international. Het stond voor Martin vast dat ze hun hele leven in de voetballerij actief zouden blijven. En, zo vertrouwde hij me eens toe, wat zou het mooi zijn als ze samen een club runden.

Wat jammer dat hij het niet meer heeft mogen meemaken dat ze als trainersduo momenteel furore maken in Engeland. Ik weet haast zeker dat hun samenwerking ook een eerbetoon is aan hun vader aan wie ze zoveel te danken hebben in het voetbal. Dat aspect miste ik in de kranteninterviews.

Martin had zijn hart verpand aan FC Groningen. Clubliefde die je ook terugziet bij Arjen Robben, die als het even kan in de Euroborg aanwezig is als aandachtige supporter. Erwin en Ronald zien de Trots van het Noorden ook als hun club. Voor hen is de cirkel nog niet rond.

Wat zou het mooi zijn als Ronald en Erwin over een aantal jaren hun trainersloopbaan bij FC Groningen af zouden sluiten. Ik zie hen al zitten op de bank in de Euroborg. Met Arjen Robben op de tribune als opvolger van directeur Hans Nijland. Dat is pas thuiskomen! En geloof me. Die droom zou best wel eens kunnen uitkomen.

(In de winterperiode op vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)  




vrijdag 23 december 2016

Simon Tibbling FC Groningen-speler van het jaar 2016



Door Mistersnooker

Het is bijna Kerst en dus tijd voor het kerstrapport. Vorige keer hebben we trainer Ernest Faber van FC Groningen al een voldoende gegeven – een zesje weliswaar – en deze keer zijn de spelers aan de beurt. We roepen hierbij Simon Tibbling uit tot FC Groningen-speler van het jaar 2016. Naast de cijfers ook de min- en pluspunten van de spelers. De beoordeling is gebaseerd op de verwachting van de speler, de prestatie en de presentatie tijdens competitiewedstrijden.

SERGIO PADT (6,5)
Doelman met veel rebounds. Heeft zijn lichaam mee maar mist basistechniek om een topkeeper te worden. Wel goed genoeg voor FC Groningen.

JASON DAVIDSON (4)
Verdediger die niet heeft gebracht waarvoor hij werd gehaald.

KASPER LARSEN (7)
Na een wisselvallig begin heeft hij zich ontpopt tot een steunpilaar in de verdediging.

SAMIR MEMISEVIC (6,5)
Had weinig aanpassingsproblemen. Moet het vooral hebben van verdedigen en niet van opbouw.

ETIENNE REIJNEN (6,5)
Betrouwbare verdediger zonder veel specifieke kwaliteiten. Voetbalde bij SC Cambuur beter dan bij FC Groningen.

YOELL VAN NIEFF (6,5)
Heeft basisplaats veroverd als linksback maar heeft meer in huis als middenvelder. Geboren en getogen in Groningen en daarom populair bij de supporters.

MARTIJN VAN DER LAAN (4)
Speler mist te veel lengte, inzicht en techniek om in de eredivisie te spelen.

HEDWIGES MADURO (4)
Loopt als voetballer op zijn laatste benen. Heeft niet gebracht wat van hem werd verwacht.

DESIVIO PAYNE (3)
Nooit laten zien waarom hij in de basis moet worden opgesteld. Speler op amateurniveau.

HANS HATEBOER (6,5)
Bruikbare rechtsback met aanvallende impulsen. Mist echter basistechniek. Veel voorzetten belanden op lichaam van een tegenstander.

JUNHINO BACUNA (5)
Nog te licht voor het grote werk. Maakt veel onnodige overtredingen.

JESPER DROST (5,5)
Duurste aankoop van de club die het niet heeft waargemaakt. Kan voetballen maar mist het gif als middenvelder.

SIMON TIBBLING (8,5)
Stroopt altijd zijn mouwen op en is inmiddels onmisbaar geworden op het middenveld.

TOM HARIEJ (6,5)
Voetballer met een redelijk goed gemiddelde. Maakt weinig blunders en is basiswaardig.

DANNY HOESEN (4)
Heeft veel kansen gekregen als spits maar die nooit waargemaakt. Heeft nu de stempel van miskoop.

TOM VAN WEERT (7)
De beste spits in de selectie. Kan doelpunten maken maar wordt vaak slecht bediend door zijn ploeggenoten.

OUSANA IDRISSI (6,5)
Maakte de mooiste goal van dit seizoen voor FC Groningen. Is toch te grillig om als basisspeler voldoende vertrouwen voor zich te winnen.

MIMOUN MAHI (7)
Speler met veel aanvallende dreiging. Heeft ook scorend vermogen maar gaat te vaak voor zijn eigen kansen.

ALEXANDER SORLOTH (5,5)
Speler met potentie. Heeft nog wat tijd nodig om tot optimale prestaties te komen.

BRYAN LINSSEN (6)
Kan moeiteloos ingezet worden in de basis. Mist echter rust aan de bal waardoor nogal eens iets mis gaat.

ALBERT RUSNAK (6,5)
Voetballer met goede basistechniek. Moet echter vaker vanuit de tweede lijn op het doel schieten.

(In de winterstop elke vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen)

       





maandag 19 december 2016

Ernest Faber krijgt een voldoende op zijn kerstrapport




Door Mistersnooker

De vraag is of de spelers van FC Groningen na het 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles een vrolijke kerstvakantie tegemoet gaan of juist niet. Zeker is dat ze samen met de supporters in de Euroborg zondagmiddag ontevreden waren met de remise tegen de laagvliegers uit Deventer.

Toch mag je zeggen dat de Trots van het Noorden zich de laatste maanden goed heeft hersteld van een superslechte seizoenstart. Met de komst van de punten kwam ook het goede spel van het vorige seizoen weer terug met een tiende plaats op de ranglijst halverwege de competitie tot gevolg. De ploeg van trainer Ernest Faber moest lange tijd in de gevarenzone voetballen en daar hoeft het elftal zich voorlopig geen zorgen meer over te maken.

Het heeft ook heel lang geduurd voordat Faber de juiste poppetjes op de juiste plaats in de basis zette. Dat werd ook wel een beetje veroorzaakt door de chaotische voorbereiding waarbij sommige spelers niet inzetbaar waren door allerlei omstandigheden. Dit zal ongetwijfeld hebben meegespeeld in het besluit van de club om geen trainingskamp in de winter te gaan houden maar eentje in de voorbereiding op het seizoen 2017-2018.

De keuze van de eerste spits (Tom van Weert) heeft ook lang op zich laten wachten evenals het besef dat Simon Tibbling in de basis een bijna onmisbare pion is. Even los van de teleurstellende remise tegen Go Ahead zag je de laatste weken een verbetering in het veldspel die straks na de winterstop alsnog kan leiden tot de sportieve doelstelling voor dit seizoen: het halen van de playoffs voor een Europese ticket.

Meer zal er niet inzitten. De seizoenkaarthouders moeten er rekening mee houden dat FC Groningen tijdens de tweede helft van de competitie in de grijze middenmoot zal blijven spelen. Dat heeft niets te maken met het werk van de hoofdtrainer of de inzet van de spelers maar alles met het clubbeleid dat erop gericht is de beste spelers jaarlijks te verkopen om de begroting sluitend te krijgen.

Kan Faber terugkijken op een geslaagde eerste helft van de competitie? Ik dacht het wel. Hij is er in elk geval in geslaagd om de ploeg aan het voetballen te krijgen. En op dit moment staat het elftal op de ranglijst waar het hoort te staan gezien de middelen en mogelijkheden van de club. Voor de fans is het natuurlijk wel spijtig dat het al in een vroeg stadium is uitgeschakeld voor de beker.

Wat ook in het voordeel van Faber spreekt, is zijn ‘normale gedrag’ toen het even flink tegenzat. Hij kwam rustig en zonder paniek over in de media en dat zien de noordelijke supporters het liefst. Beter dan een trainer die rare dingen zegt en doet om zijn eigen straatje schoon te vegen. Daar weet de oud-trainer Rob Jacobs wel van mee te praten. Bij een club als FC Groningen behoor je je normaal te gedragen. ´Want´, zeggen ze in Groningen, ´dan doe je al gek genoeg´. 

(Tijdens de winterstop is er op dit blog alleen op vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen. Als er weer wordt gevoetbald eveneens op maandag)   

          

vrijdag 16 december 2016

FC Groningen op de goede weg met wetenschappelijke benadering



Door Mistersnooker

De KNVB heeft zijn PIM (prestatie- en innovatiemanager) aangesteld in navolging van enkele eredivisieclubs die de wetenschap hebben omarmd. Ook FC Groningen heeft in de persoon van Gerard Kemkers zijn eigen PIM. De oud-schaatscoach moet de club moderne, op wetenschap gestoelde injecties geven om voetballers op den duur beter te laten presteren.

In tegenstelling tot enkele opiniemakers (Johan Derksen) ben ik een groot voorstander van de wetenschappelijke benadering. Na de invoering van het krachthonk in de jaren tachtig van de vorige eeuw is het nu tijd voor de statisticus, de sportpsycholoog en de bewegingswetenschapper om het voetbal naar een hoger niveau te tillen.

AZ heeft al jarenlang het goede voorbeeld gegeven. Deze club werd onder anderen geleid door de Amerikaan Earnest Stewart, die allerlei professionele toevoegingen heeft aangebracht in de opleiding en begeleiding van spelers. Zijn kennis van de Amerikaanse sporten zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Het Europese voetbal stelde zich lange tijd niet open voor vernieuwing en verbetering.

Voetbal is een conservatieve sport en leek lange tijd immuun voor verandering. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Een voorbeeld daarvan is ook de aanstelling van Marco van Basten door de FIFA als spelregelvernieuwer en de invoering van elektronische hulpmiddelen tijdens wedstrijden. Ook de videoscheidsrechter heeft zijn intrede gedaan. Die was al jaren succesvol actief bij hockeywedstrijden.

De vernieuwers bij de clubs moeten nog even wennen aan hun houding ten opzichte van hun werkgever. Zo ging Kemkers al tweemaal de fout in door eerst op een lezing te zeggen dat er bij FC Groningen geen topsport werd bedreven en de tweede keer door doelman Padt te betichten van het drinken van vijf cola-bacardi’s (baco’s) binnen een half uur na afloop van een wedstrijd.

Kemkers moet geen vijanden maken binnen de club maar juist medestanders voor zich winnen. Dan is ook de kans groter dat zijn vernieuwende invloed op den duur wordt toegepast door de trainers en begeleiders. De clubleiding heeft zijn functie terecht opgewaardeerd. Zonder steun van directie en raad van commissarissen krijgt de PIM van FC Groningen niets voor elkaar.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


maandag 12 december 2016

Ernest Faber staat voor test als 'mensenmanager'



Door Mistersnooker

FC Groningen is bezig aan een goede reeks die zoveel punten oplevert dat op dit moment heeft geleid tot een plaats in het linker rijtje van de ranglijst. Sterker nog, de club kan in de tweede helft van het seizoen alsnog de sportieve doelstelling behalen: een playoffplaats voor een Europees ticket.

Aan het spel tegen NEC kon je weken geleden al zien dat de ploeg van trainer Ernest Faber veel te goed was voor het spelen van degradatievoetbal. In deze column hebben we toen al gezegd dat het veldspel in Nijmegen veel goeds zou beloven voor de toekomst. Als de ploeg zondagmiddag thuis van Go Ahead Eagles wint, is er gewoon aansluiting met de subtop en wordt het toch nog een paar gezellige feestdagen.

De kracht van FC Groningen kan de club ook wel eens gaan opbreken. Het is aan Faber en zijn assistenten om de zaak goed te managen. En dan heb ik het natuurlijk over de brede selectie met min of meer gelijkwaardige spelers. Het voordeel is dat door ziekte, blessures of schorsingen basisspelers kunnen worden vervangen zonder dat het elftal aan kracht inboet.

Een ander voordeel is dat iedereen op scherp staat. Niet alleen de basisspelers die elke wedstrijd moeten knokken voor hun status maar ook de wisselspelers die op trainingen en in lagere elftallen kunnen laten zien dat zij in de basis horen te staan. Dat lijkt allemaal ideaal, maar er zit natuurlijk ook een nadeel aan. Zo heeft elk voordeel zijn nadeel, om maar even een variant op een uitspraak van Cruijff te gebruiken.

De uitdaging voor Faber is de komende maanden om iedereen tevreden te houden. Als hij erin slaagt om van de gehele selectie een geheel te maken, dan is hij spekkoper en kan er volgend jaar nog iets moois gebeuren in de competitie. Faber moet zich ontpoppen tot een ‘mensenmanager’. Iedereen scherp houden, de beste spelers opstellen en alle kikkers in de kruiwagen houden.

Als hij slim is, zegt hij tegen zijn selectie dat de basisspelers zichzelf opstellen door hun best te doen op de trainingen en in de wedstrijden. Een belangrijke voorwaarde voor een goed verloop van de competitie is dat de voltallige selectie deelgenoot wordt gemaakt van de resultaten van het eerste elftal. Aan Faber om daarvoor te zorgen. Een paar tips: wees eerlijk, consequent, open en laat je oren niet hangen naar opdringerige zaakwaarnemers van spelers en directeur Hans Nijland die graag wil dat je spelers opstelt die aan het eind van het seizoen geld opleveren.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)        



vrijdag 9 december 2016

FC Groningen-directeur schaadt clubimago door afkoopsom te vragen voor Henk de Jong



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland heeft uiteindelijk met een kleine afkoopsom genoegen genomen om commercieel medewerker Henk de Jong te laten vertrekken naar De Graafschap waar hij vanaf 1 januari hoofdcoach is. De Jong – eerder ontslagen bij SC Cambuur en daarna in dienst getreden als werknemer bij FC Groningen – wilde graag naar de club uit Doetinchem maar Nijland wilde een afkoopsom naar verluidt van een ton.

Het moet niet gekker worden. Behalve aan de doorverkoop van spelers wil Nijland nu ook een transfersom voor werknemers. De directeur staat in zijn recht. Dat is waar. Maar voor de buitenwereld staat hij nu voor paal. Groningen en De Jong hebben een contract met elkaar afgesloten voor een jaar. Dat jaar is nu halverwege en dus eist Nijland een ‘transfersom’ voor de werknemer.

De topman van de Trots van het Noorden staat bekend om zijn koopmansgeest maar dit gaat te ver. Hij moet zich loyaal opstellen tegenover De Jong, die staat te trappelen om weer als trainer aan de slag te gaan. Natuurlijk had De Jong een clausule in zijn contract moeten laten opnemen dat hij zou kunnen vertrekken als zich een club voor hem meldt, maar dat is kennelijk niet gebeurd.

En wie denkt dat Nijland De Jong na diens ontslag bij Cambuur uit medelijden een baan heeft aangeboden, heeft het mis. De Jong beschikt namelijk bij sponsors en potentiele sponsors een geweldige gunfactor, waardoor hij op de commerciele afdeling in de Euroborg goud waard is. De Jong heeft de gave om mensen voor zich te winnen en heeft geweldige contactuele eigenschappen.

Toch had Nijland hem gratis moeten laten gaan naar De Graafschap. Dat moet hij De Jong op zijn beurt gunnen. Nijland krijgt door deze zakelijke opstelling een onsympathiek imago. Johan Derksen van Voetbal Inside noemde hem deze week al een ‘eikeltje’.  Natuurlijk, Nijland heeft als voormalige advertentieverkoper FC Groningen prima geleid. Beter dan menigeen vooraf had gedacht. Maar in dit geval had hij zich minder zakelijk moeten opstellen en de vergoedingssom voor De Jong laten varen.

Nijland zou zijn imago een dienst hebben bewezen door Henk de Jong veel succes te wensen bij De Graafschap zonder daar een prijskaartje aan te hangen. De kans dat De Jong later alsnog op de commerciele afdeling van de groen-witte club gaat terugkeren, was dan ook veel groter geweest.


(Elke maandag en vrijdag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)   

maandag 5 december 2016

Juninho Bacuna verpest zijn eigen voetbalcarriere



Door Mistersnooker

Het verhaal gaat niet over de wedstrijd Ajax – FC Groningen en ook niet over de kansen die de Groningers in Amsterdam onbenut lieten. Dit gaat over Juninho Bacuna, de 19-jarige middenvelder en broertje van de grote Bacuna. Hij werd uit voorzorg in de rust gewisseld. Een schandalige overtreding op Ziyech was rijp voor een rode kaart, maar hij kreeg slechts geel.

Het was een dejavu want eerder dit seizoen stapelde Bacuna in de eerst helft tegen PSV zoveel overtredingen dat hij al snel met twee gele kaarten (dus rood) naar de kleedkamer kon vertrekken. Achteraf zeiden de trainers dat ze hem direct na de eerste gele kaart wilden wisselen, maar dat deden ze niet. Die fout wilden ze in de Arena niet nog eens maken.

De vraag is natuurlijk wat er met Juninho aan de hand is. Normaal gesproken pieker je er niet over om een speler te gaan wisselen die een gele kaart oploopt. Kennelijk weten trainer Faber en zijn assistenten precies wat er met de jonge Bacuna aan de hand is, want anders hadden ze hem niet tegen Ajax gewisseld. Vermoedelijk zit er bij hem een steekje los.

De laatste weken leek de talentvolle voetballer zich behoorlijk in de hand te hebben, want als basisspeler beperkte hij zich tot het spel in plaats van zijn directe tegenstander. De overtredingen waarmee Bacuna in het oog loopt, zijn geen resultaten van een tomeloze inzet maar van het bewust willen blesseren van de tegenstander. Ziyech raakte hij vol op de kuit zonder de bal te kunnen spelen.

Als de kortsluiting in zijn hoofd niet onmiddellijk wordt verwijderd, verpest Bacuna een mooie carriere als profvoetballer. Het gevaar dat de onnodige overtredingen aan hem blijven kleven, is namelijk groot. Dat zou wel eens een reden kunnen zijn voor clubs om hem niet aan te kopen. In elk geval doen die onbezonnen acties hem weinig goeds.

Een sportpsycholoog zou goed werk kunnen verrichten bij Bacuna. Het gaat te ver om te zeggen dat hij rijp is voor een psychiater maar een bezoekje aan een psycholoog is voor hem geen overbodige luxe. De kortsluiting zit tussen de oren en die kan met wat praatsessies op den duur verholpen worden. Staat Bacuna hier niet voor open dan zou hij wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als het talentvolle broertje van Leandro dat het als profvoetballer niet redde.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)


vrijdag 2 december 2016

FC Groningen mist een echte cultvoetballer



Door Mistersnooker

De fans van FC Groningen hebben iets met cultvoetballers. Dat zijn spelers die we vroeger nog niet zo noemden omdat dat woord nog niet bestond. Het zijn voetballers die een beetje leuk afwijken van hun normale teamgenoten. Spelers ook die iets onverwachts deden; zowel op als naast het veld. Spelers die veel krediet hebben bij het publiek. Spelers voor wie je naar het stadion gaat.

Milko Djurovski was zo’n speler en hij kwam onlangs speciaal even naar Groningen om aanwezig te zijn bij de presentatie van zijn biografie van de hand van Herman Sandman. Hij verbaasde zich over de enorme belangstelling voor zijn persoontje. Maar hij had als speler al een plekje veroverd in de harten van menige supporter. En hij was inderdaad een tikje afwijkend: rookte een sigaretje, droeg een zwarte panty en haalde op het veld de gekste capriolen uit.

Cultvoetballers waren ook in het verre verleden doelman Otto ‘los maar’ Roffel, Tonny van Leeuwen, Hugo Hovenkamp en natuurlijk Piet Fransen. Laatstgenoemde speelde de clown in het elftal. Ik zag hem eens een vrije trap nemen. Hij liep naar de bal toe en maakte aanstalten om zijn veters te strikken. Maar in plaats van dat te doen, punterde hij de bal naar een vrijstaande medespeler. Tegenstander verrast en gelach op de tribune.

Martin Drent was ook een populaire voetballer. De vrolijke groenteboer van de Korreweg - daar hielp hij zijn ouders vaak met de verkoop - maakte er geen geheim van dat een biertje een van zijn favoriete drankjes was. Op de laatste dag van een trainingskamp bleef hij ´s nachts gewoon aan de hotelbar hangen. Toen trainer Jan van Dijk hem daar ´s morgens nog aantrof, werd deze door Drent begroet met: `Hallo tuinkabouter`. Van Dijk kwaad maar de fans smulden van dit soort gedrag.

Tegenwoordig mist het elftal een cultvoetballer. Het zal wel te maken hebben met het doorgevoerde professionalisme, maar de trouwe bezoekers van de Euroborg zouden graag nog eens een Drent of een Fransen op het veld zien. Ze hebben nu de jonge Tibbling in hun harten gesloten. Maar dat heeft meer te maken met zijn werklust dan met zijn cultgedrag.

De spelers van FC Groningen zijn tegenwoordig eenheidsworsten. Het elftal mist een clown a la Piet Fransen. ADO Den Haag heeft in elk geval nog een Tommie Beugelsdijk. De Euroborg moet zich vermaken met spektakelvoetbal en overwinningen. En als dat ook niet meer kan, dan is het logisch dat veel mensen liever thuis blijven.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)