vrijdag 21 juni 2019

Wat heeft Vivianne Miedema gemeen met Kasper Dolberg?


Door Henk Hielkema

Wat heeft Vivianne Miedema, spits van Oranje, gemeen met Ajax-aanvaller Kasper Dolberg, oud-FC Groningen-spits Tim Matavz en het vroegere voetbalelftal van de Sovjet Unie? Antwoord: focus op de sport. Beter gezegd: focus op de technisch-tactische handeling om succes te boeken. Miedema en de bovengenoemde sporters kennen daarom geen euforie of faalangst. Daarom zie je de gevierde Oranjeleeuwin ook nooit hartstochtelijk juichen na een doelpunt. Hooguit een glimlach. De koprol die ze maakte na haar zestigste goal voor Oranje was onlangs ook niet des Miedema’s. Hij zag er bovendien houterig uit.

Wat Miedema heeft (het niet-juichen) hebben haar mannelijke collega’s Dolberg en Matavz ook. Van de Ajacied wordt gezegd dat hij een koele kikker is zonder emoties. En ook Matavz blijft stoicijns kijken als hij heeft gescoord. Maar ook na een misser zijn ze niet uit hun doen. Ze gaan onverstoorbaar verder en proberen het de volgende keer opnieuw. Het ontbreken van emotie, frustratie of euforie werkt in hun voordeel. Ze zijn moeilijk van hun stuk te krijgen.

Voor hen geldt niet het resultaat van de actie maar de actie zelf. Ze zijn alleen bezig met de technische uitvoering van de handeling en denken geen moment aan het resultaat van hun actie. Anders gezegd: ze laten het gebeuren. Ze geven hun acties ook geen positieve of negatieve lading. Dat werkt alleen maar nadelig. Voorbeeldje. Als je een strafschop neemt, moet je dan denken: ik hoop dat de bal erin gaat of ik hoop niet dat ik mis. De juiste houding is: geen van beide. Je moet je alleen richten op de technische handeling die nodig is om te scoren. Daarna zie je vanzelf wel of de bal raak is of niet.

Het vroegere elftal van de Sovjet Unie had dat ook. De focus op de handeling beperkte zich niet tot een speler maar was van toepassing op het gehele elftal. Onder leiding van coach Valeri Lobanosvski (de oudere voetballiefhebber herinneren zich hem nog wel) speelden de Sovjets ingeslepen taktische patronen. Het spel werd ook wel sjablonenvoetbal genoemd. Het elftal stond niet bekend om onvoorspelbare acties of opwindende momenten. Vergeleken met het frivole Brazilie was het ronduit saai wat de Sovjets lieten zien.

De taktiek, gebaseerd op een goede techniek, was voor de Sovjet Unie een vertrouwd en sterk middel om de tegenstander te verslaan. Het team van Lobanovski stond daarom bekend als een taaie ploeg die je maar moeilijk kon verslaan. En wat de taktiek was voor de Sovjets is de techniek voor Miedema, Dolberg en Matavz. Voor hen is de rest niet interessant. Ook niet of  de bal in het doel verdwijnt of juist net naast het doel.

Als je straks Miedema dus in de achtste finale tegen Japan amper ziet juichen – en geen frustratie toont na een misser – dan weet je dus dat ze goed in de wedstrijd zit. Focus.
     
Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten