zondag 3 november 2019

FC Groningen op jacht naar playoff-positie


Door Henk Hielkema

Zou het dan toch nog lukken om de sportieve doelstelling voor dit seizoen – playoffs voor Europees voetbal – te halen? Dat vroeg zondag iedereen zich af in de Euroborg na de 2-0 zege van FC Groningen tegen Willem II. In elk geval is de Trots van het Noorden het linker rijtje van de ranglijst binnengeslopen. En als je de competitiestart vergelijkt met het vorige seizoen dan is er momenteel veel om tevreden over te zijn.

Wie ook bijzonder tevreden kon zijn, was spits Sierhuis die met twee treffers de man van de wedstrijd was. Hij viel twee weken geleden gedreven in en daarna was hij vastbesloten om de basisplaats, die hij was kwijtgeraakt, te heroveren. Sierhuis slaagde tegen Willem II in zijn opzet en hij was de exponent van de Groninger onverzettelijkheid.

Door veel inzet en passie zorgde FC Groningen ervoor dat Willem II slecht voetbalde. De Tilburgers kwamen geen moment in hun normale spel en werden nooit echt gevaarlijk voor het doel van Sergio Padt. De energie die FC Groningen op de mat legde was teveel voor de bezoekers. Je kreeg eigenlijk nooit het gevoel dat de voorsprong in gevaar zou komen.

Terwijl het in de directiekamer hommeles is (commercieel directeur Klaver zit ziek thuis na verschil van inzicht met zijn mede-directieleden) heeft trainer Danny Buijs de zaak prima op de rails. De schakeling van 4-3-3 naar 4-4-2 lijkt gunstig te verlopen. De beide spitsen zijn actiever dan in een 1-spitsensysteem en op het middenveld hebben de Groningers het heft in handen. Maar veel belangrijker dan de tactiek was de inzet die de tegenstander overrompelde.

Nu de angst voor degradatie ogenschijnlijk is verdwenen, kan de strijd voor een plaats in de playoffs beginnen. En als FC Groningen tijdens de komende wedstrijden net zoveel werklust aan de dag legt als tegen Willem II dan is er nog veel mogelijk.
               
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten