donderdag 17 september 2015

FC Groningen krijgt voetballes van Olympique Marseille

Door Mistersnooker

FC Groningen heeft tijdens de ouverture van het Europese seizoen voetballes gekregen van Olympique Marseille: 0-3. Het is op zich geen schande te verliezen van de gedoodverfde poulewinnaar, maar de manier waarop de nederlaag tot stand kwam, was ronduit teleurstellend.

De equipe van trainer Erwin van de Looi weet nu in elk geval wat er op het Europees niveau wordt gevraagd: hogere handelingssnelheid en risicoloos verdedigen. Het ging vooral op deze onderdelen mis bij de Trots van het Noorden. Foutjes in de defensie werden resoluut afgestraft en de Groningers hadden de grootste moeite om het tempo van de wedstrijd bij te benen.

Voor een hogere handelingssnelheid heb je vooral een goede basistechniek nodig en de Fransen hadden ook daarin een geweldig surplus. Het ging bij hen allemaal wat gemakkelijker. Ze zagen sneller wat er moest gebeuren en konden het ook nog perfect uitvoeren. Met andere woorden: Marseille had betere voetballers dan FC Groningen en dat is logisch met een begroting van 120 miljoen euro, zes maal zo veel als die van Groningen.

Valt de spelers van van de Looi daarom weinig kwalijk te nemen? Nee, want de fouten in de verdediging waren onnodig en dat had niets met geld of een begroting te maken. Ook doelman Padt maakte geen sterke indruk. Hij liet tweemaal de korte hoek vrij voor een doeltreffende bal en keepers horen die hoek nu eenmaal volledig af te schermen. Verder viel het op dat hij weinig ballen klemvast hield. Maar dat is ook zo in de competitiewedstrijden.

FC Groningen had een nederlaag tegen de Franse topclub ongetwijfeld ingecalculeerd, maar de stampvolle Euroborg had toch meer geboden moeten worden dan een paar verprutste kansen. De mogelijkheden waren weliswaar op de vingers van een hand te tellen maar het scoringsvermogen liet de thuisclub weer eens in de steek. Daarom leek het een simpele zege voor Marseille, dat ook nog eens met veel invallers voetbalde.

Voor de Groningers is het te hopen dat deze nederlaag niet zal doorwerken in de competitie van de eredivisie. Over drie dagen is AZ alweer te gast in de Groene Hel en de spelers van Van de Looi moeten snel de knop omzetten en terugdenken aan de mooie wedstrijd tegen SC Heerenveen van afgelopen weekeinde. Als er zondag van AZ wordt gewonnen, dan is de valse start in Europa gemakkelijker te verteren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten