zondag 24 januari 2016

Oerwoudgeluiden: onschuldig voetbalpesterijtje

Door Mistersnooker

Bent u geschrokken van de kop boven dit verhaal? Dan moet u even doorlezen. De voetbalwereld stond de afgelopen week in het teken van de oerwoudgeluiden die een groepje ADO-fans voortbracht in de richting van de donkere Ajacied Bazoer. Iedereen sprak er schande van en de boosdoeners krijgen een stadionverbod.

Zijn de daders racisten? Welnee. De oerwoudgeluiden moeten beschouwd worden als een onschuldig voetbalpesterijtje. Niet meer dan dat. Smakeloos en maatschappelijk onacceptabel. Maar racisme heeft er niets mee te maken. Ze wilden Bazoer gewoon pesten zoals ze een roodharige speler van de tegenpartij pesten door hem als vuurtoren uit te maken.

Vroeger voetbalde Arjan Blauw van FC Groningen met lang haar in de Meer bij Ajax. Bij elk balbezit van Arjan floot het publiek hem na zoals bouwvakkers dat doen bij vrouwelijke passanten. De Ajax-fans wilden een speler van de tegenpartij pesten. Dat lukte ook nog, want een paar dagen later had Arjan zijn haar afgeknipt.

PSV-speler Fons van Wissen voetbalde vroeger met een bril op als een van de weinig profspelers in Nederland. Hij werd voor brillenjood uitgemaakt en als Ajax uit speelde dan hoorde je in sommige stadions sissende geluiden van stromend gas. Ajax noemt zich jodenclub vandaar. Smakeloos maar het had niets te maken met haat tegen joden. De supporters die dergelijke geluiden maakten, wilden echt niet dat joden zouden worden vergast.

Ander voorbeeld. In voetbalstadions wordt wel eens het liedje 'Het is stil aan de overkant' gezongen. Daarmee willen de zangers de supporters van de tegenpartij pesten omdat hun club in de score voor staat. Ook een vorm van pesterij die je in de voetbalwereld in alle verschijningsvormen tegenkomt. Sommige mensen vinden het vreemd dat Bazoer in Den Haag met oerwoudgeluiden werd bestookt terwijl ADO Den Haag zelf ook donkere spelers in het elftal heeft zoals Schaken. Sterker, de trainer van ADO is zelf ook donker getint. De verklaring: de zangers hebben niets tegen donkere mensen.

Dit is geen pleidooi voor het maken van oerwoudgeluiden in de richting van donkere voetballers, maar ik wil wel het gebeurde in het juiste perspectief plaatsen. De ophef die de oerwoudgeluiden hebben veroorzaakt, is op verkeerde gronden gebaseerd. Typerend is ook dat Bazoer en zijn medespelers het voorval niet zo serieus namen dat ze er aanstoot aan namen. Natuurlijk, je moet de geluiden afkeuren en weren uit stadions maar met racisme heeft het weinig te maken.
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten