woensdag 13 april 2016

Arjen Robben gedroomde directeur FC Groningen

Door Mistersnooker

Ongeveer twee jaar geleden heb ik op een opiniesite geschreven dat Arjen Robben in de toekomst de gedroomde directeur is van FC Groningen als opvolger van Hans Nijland. Het idee werd niet door iedereen serieus genomen en werd zelfs door sommigen als niet-realistisch bestempeld. Een maandje geleden was Nijland te gast in het zondagse sportprogramma van RTV Noord. Daar liet de huidige directeur weten dat hij hoopt dat Robben na zijn voetballoopbaan iets voor FC Groningen zal kunnen betekenen. "Eventueel als manager of als directeur", zo zei Nijland in een bijzin. Helaas vroeg presentator Oetse Eilander niet door...

Ik blijf erbij dat nu al serieus gewerkt moet worden aan de toekomstige positie van Robben als directeur van de Trots van het Noorden. Hij is namelijk in staat om de club structureel naar een hoger niveau te tillen. Voor hem worden deuren geopend die voor anderen gesloten blijven en met hem als boegbeeld, zal de club door de buitenwacht met veel meer ontzag worden benaderd dan zonder hem. Robben heeft ook de juiste achtergrond om de directeursfunctie te bekleden. Op school was hij allerminst het domste jongetje van de klas en de laatste vijftien jaar heeft hij in de keuken kunnen kijken van Europese topclubs.

Wat Uli Hoeness met Bayern Munchen heeft bereikt, kan Robben met FC Groningen klaarspelen. Even los van zijn belastingontduiking als eigenaar van een worstenfabriek, heeft Hoeness de Duitse club in twintig jaar omhoog gestuwd in de vaart der volkeren. De club begon destijds met een begroting van twintig miljoen en is nu met een jaarbudget van 400 miljoen euro een van de rijkste clubs van Europa. Hoeness heeft zijn gevangenisstraf er inmiddels opzitten en is weer met gejuich in de voetbalwereld begroet.

Robben, en ook dat is een voordeel, heeft zijn hart verpand aan Groningen en aan de club waar hij het voetbalspel heeft geleerd. Als het even kan is hij op de tribunes te vinden van de Euroborg om zijn vroegere voetballiefde te aanschouwen. Verder staat nu al vast dat hij zich na zijn voetballoopbaan met zijn gezin in Groningen gaat vestigen. Hans Nijland is bovendien bevriend met de familie Robben. Een paar keer per jaar wordt Nijland door Robben uitgenodigd om in Munchen een wedstrijd te bezoeken.

Nijland zal het daarom een eer vinden om over enkele jaren het stokje door te geven aan iemand die de club verder kan helpen. In de tussentijd zou hij Robben al af en toe de kneepjes van het vak kunnen leren. Als de Raad van Commissarissen van de FC slim is, zet ze in op Robben als toekomstig algemeen directeur. Alleen met hem kunnen ook de middelen worden vergroot om duurzaam in de top van de eredivisie te kunnen spelen. Dat is niet alleen leuk voor Robben maar zeker ook voor de trouwe supportersschare die momenteel met lede ogen toeziet hoe de beste spelers in de transferperiode verkocht worden om de begroting sluitend te krijgen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten