vrijdag 17 augustus 2018

Middenveld achilleshiel van FC Groningen


Door Henk Hielkema

Een ding is duidelijk geworden na de tweede nederlaag van FC Groningen: de passie en felheid, die we kenden van Danny Buijs als speler, heeft de debuterende hoofdtrainer in het betaalde voetbal niet over kunnen brengen op zijn spelers. Na de zeperd in Arnhem volgde nu een 1-0 verliespartij in de Euroborg tegen Willem II.

Met nul punten uit twee wedstrijden en een doelsaldo van 1 voor en 6 tegen zal het een heidens karwei worden om uiteindelijk tot de beste negen teams van de eredivisie te behoren. En dat is wel de sportieve doelstelling: in het linker rijtje van de ranglijst.

Het klinkt wat voorbarig, maar vergeleken met het vorige seizoen is FC Groningen er niet sterker op geworden. Daarom is het ook niet terecht om de dramatische seizoenstart op het conto te schrijven van trainer Buijs. Hij zal zijn stinkende beste doen om de ploeg te laten renderen, maar aan de zijlijn heeft Buijs minder invloed dan vroeger als speler.

We hebben het de vorige week al geschreven: de achilleshiel is het middenveld van de Groningers. Er lopen weliswaar talentvolle spelers maar ze zijn te onervaren om op dat strategische deel van het veld de baas te zijn. Bovendien mist het elftal daar een speler met de felheid van Buijs in zijn beste spelersdagen.

Technisch manager Ron Jans heeft dan wel een nieuwe vleugelverdediger gehaald, maar er is nog tijd om een geroutineerde middenvelder aan de groep toe te voegen. Als dat niet gebeurt, dan zal de Trots van het Noorden op het middelste gedeelte van het veld uiterst kwetsbaar blijven.

Voor Buijs is het nu tijd om te laten zien dat hij de superslechte start van de competitie kan managen. Zo op het oog raakt hij niet snel in paniek en ook na afloop van het duel tegen Willem II kwam hij met een realistische analyse.

Met de volgende tegenstanders (De Graafschap uit en PEC Zwolle thuis) voor de boeg moet het mogelijk zijn om zes punten te halen. Daarna ziet de wereld er weer heel anders uit.


(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten