zondag 22 december 2019

FC Groningen sluit 2019 prima af


Door Henk Hielkema

Zonder tot hoogstaand voetbal te komen heeft FC Groningen de laatste competitiewedstrijd van dit jaar tegen FC Emmen met 2-0 gewonnen. Daarmee verstevigden de Groningers hun positie in de middenmoot. De opdracht voor de tweede helft van het seizoen is duidelijk: plaatsen voor de playoffs voor een Europees ticket. De Emmenaren hebben een ander doel: handhaven in de eredivisie.

Dat FC Groningen van FC Emmen zou gaan winnen in de Euroborg was niet zo verrassend. De Drentse ploeg maakt buiten de eigen provincie vrijwel niets klaar. Tot dusver veroverde de equipe van trainer Dick Lukkien slechts een schamel puntje in alle uitwedstrijden. Een schril contrast met de optredens in de Oude Meerdijk. In de winterstop gaan ze in Emmen op zoek naar een verklaring. Een psycholoog zou daarbij wellicht kunnen helpen.

Sloot FC Groningen het jaar 2019 dus goed af, voor spits Sierhuis was het zondagmiddag ook een mooie dag, want hij scoorde zijn vierde en vijfde treffer van het seizoen. Natuurlijk is dat nog een schamel aantal voor een spits, maar gebrek aan werklust en gedrevenheid kun je deze jonge aanvaller niet ontzeggen. De productiviteit van de ploeg zou opgeschroefd kunnen worden met Romano Postema in plaats van de tegenvallende aanvaller Asoro.

Als je een tussenbalans zou moeten maken van de prestaties van de Trots van het Noorden dan kun je stellen dat er beter gepresteerd is dan het vorige seizoen in de eerste competitiehelft. Het spel en de amusementswaarde zijn echter voor verbetering vatbaar. Vooral in de Euroborg moet er meer spektakel worden geboden met aanvallend voetbal. Dat zijn de spelers niet alleen aan zichzelf verschuldigd maar vooral aan de seizoenkaarthouders.

Nog een kleine kanttekening. Vorige jaar werd de selectie van trainer Danny Buijs in de winterstop versterkt met zes tussentijdse aankopen. Deze keer zal de trainer het moeten doen met ongeveer dezelfde selectie als aan het begin van het seizoen. Maar het wordt wel hoog tijd voor Postema als basisspeler. Iemand heeft een boek geschreven met als titel: Postema schiet FC Groningen Europa in. Dat boek wil ik graag lezen.
                                       
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten