maandag 14 augustus 2017

FC Groningen meeslepend met matig veldspel

Door Mistersnooker

De derby tussen FC Groningen en SC Heerenveen kreeg zondagmiddag in de Euroborg de eindstand die past bij een meeslepende confrontatie: 3-3. Het redelijk goed gevulde stadion reageerde enthousiast op de ontwikkelingen op het veld. FC Groningen maakte tweemaal een achterstand goed en de spelers van trainer Ernest Faber gingen met applaus van het veld.

Het einde was ronduit spectaculair, maar de eerste helft had het thuispubliek alleen maar een fluitconcert over voor de verrichtingen van de Trots van het Noorden. Uiteindelijk was het een meeslepende vertoning maar van goed voetbal was geen sprake. Zeker niet van de thuisclub die na enkele aankopen hoge verwachtingen had van de opening van het seizoen.

De Japanse middenvelder Ritsu Doan kon zijn vooruitgesnelde faam niet waarmaken. Hij heeft onmiskenbare kwaliteiten maar zit nog in een onwennige fase die hoort bij een overstap naar een ander continent. Spits Lars Veldwijk, een andere nieuweling, zat direct veel beter in zijn vel. Hij maakte niet alleen een prachtige goal maar was ook een lastpost voor de vijandelijke verdediging die handenvol aan hem had.

Veldwijk lijkt op het eerste oog een versterking. Een definitief oordeel houden we nog even voor ons, want met een speler die de laatste twaalf maanden vier clubs heeft gehad, moet je voorzichtig zijn. Hij staat erom bekend dat hij nogal eigenwijs is en snel ruzie maakt met iedereen. Veldwijk kan als spits van grote waarde zijn voor een club maar mentaal schijnt hij zo wispelturig te zijn dat zijn aanwezigheid negatieve effecten kan hebben. Even afwachten dus voor een definitief oordeel.

Voordat FC Groningen na de 2-0 achterstand alle remmen los gooide, waren er veel herkenbare zaken van het vorige seizoen. Zo had doelman Padt – door veel kenners overschat – weer een gevaarlijke rebound en nam de jonge Bacuna met een gemene overtreding weer veel risico’s. Voor hetzelfde geld had hij alweer een rode kaart kunnen incasseren. Ook bleek het hart van de defensie weer de zwakste schakel van het elftal.

De veerkracht in de tweede helft en het aanvallende, meeslepende spel verbloemden het matige veldwerk van de Groningers. Vrijwel iedereen was uiteindelijk blij met de uit het vuur gesleepte remise, maar als de technische staf het duel straks in alle rust analyseert, moeten de trainers tot de conclusie komen dat er nog veel werk aan de winkel is. Maar omdat de volgende wedstrijd Ajax uit is, koestert de club het puntje uit de noordelijke derby. Daarmee kan de seizoenopening nooit slechter worden dan het vorige jaar toen er driemaal achter elkaar werd verloren.


(Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten