maandag 11 september 2017

FC Groningen: tactisch een rommeltje



Door Mistersnooker

FC Groningen moest zondagmiddag in de Euroborg winnen van VVV Venlo om zich in het linker rijtje te gaan nestelen van de eredivisie en om de ambitie – spelen in de playoffs – gestalte te geven. Maar een late gelijkmaker van de Venlonaren (1-1) gooide roet in het eten. En dat was maar goed ook, want anders zou het matige spel van dit seizoen wellicht door de winst verbloemd worden. Na de zege tegen FC Utrecht waren de drie punten nog een mooie troost voor het slechte veldspel. Deze keer was er geen onverdiende overwinning.

Doelman Padt gaf gisteren toe dat er ook na de zege op FC Utrecht harde woorden waren gesproken over het belabberde veldspel. Die vuist op tafel zal deze week nog harder klinken omdat deze keer het slechte spel gepaard ging met puntenverlies. De vraag is alleen: wat moet er veranderen? Staan de juiste spelers wel op de juiste plaats in het elftal of mankeert het aan een gebrekkige wil om te winnen?

Dat laatste zal niet het geval zijn. Alle spelers in de eredivisie willen hun wedstrijden winnen. Afgaande op wat de Trots van het Noorden tot dusverre heeft laten zien, kan vastgesteld worden dat er weinig lijn in het veldspel valt te ontdekken. Met andere woorden: tactisch is het een rommeltje. De verdediging is kwetsbaar maar wordt ook niet goed ondersteund door de middenvelders. De jonge Bacuna heeft moeite met zijn controlerende taak en Drost kan dit seizoen wederom niet overtuigen.

In de selectie zitten wel aardige aanvallers. Mahi kan een wedstrijd beslissen, Van Weert is doelgericht a la De Leeuw en Veldwijk is gevaarlijk in het vijandelijke strafschopgebied. Laatstgenoemde speler is mentaal echter onberekenbaar. Hij staat bekend als een moeilijke speler voor een coach en die eigenschap heeft hem de laatste jaren behoorlijk in de weg gezeten.

Het is aan trainer Ernest Faber de taak om van de selectie een geolied geheel te maken. Hij zal keuzes moeten maken. Niet alleen in de aanvalslinie, maar zeker ook op het middenveld waar eigenlijk alleen Jenssen naar behoren presteert. In de fase naar beter veldspel is het niet aan te bevelen om de ongeslepen diamantjes Ritsu Doan en Uriel Antuna voor de leeuwen te gooien. Van hen kan FC Groningen nog veel plezier beleven, maar niet in een periode met armoedig veldspel.

Ondertussen zijn de trouwe supporters net zo ontevreden over de voorstellingen in de Euroborg als vorig seizoen. Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd. Toch heeft de club een selectie om veilig in de middenmoot te voetballen. Maar dan zal er wel met meer lijn en overleg worden gespeeld dan tot dusverre. Het woord is nu aan trainer Faber om dit voor elkaar te krijgen.

(Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten