maandag 25 september 2017

Zege op FC Twente redding voor Faber

Door Mistersnooker

Ernest Faber, trainer van FC Groningen, kan voorlopig rustig slapen. Hij hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken om zijn baan, want de club won met 1-0 tegen FC Twente en daarmee is de kou uit de lucht. Maar als er een prijs zou bestaan voor de slechtste voetbalwedstrijd ooit in de eredivisie, dan maakten FC Groningen en FC Twente daar zondagmiddag in de Euroborg aanspraak op.

Het was niet om aan te zien, maar niemand die daar in het Groninger kamp om maalde. Natuurlijk wil Faber en zijn staf het veldspel verbeteren, maar de drie punten vergoedden veel. Van een sportieve crisis is eventjes geen sprake meer. Met acht punten uit zes duels staat de Trots van het Noorden stevig in de middenmoot. Hoe slecht het ook was, de aanhang in de Euroborg begroette de volle buit met gejuich en applaus.

Onder leiding van de nieuwe noordtribune, het optimistische broertje van de vroegere fanatics, leek het wel alsof de doorgaans kritische aanhang een hersenspoeling had ondergaan. Of waren het de opbeurende filmpjes van oud-spelers die op verzoek van de club stimulerende woorden spraken in de richting van de supporters? In elk geval was er in de Euroborg amper sprake van ontevredenheid. De traditionele rivaal was geklopt en dat moest gevierd worden.

Aan de onafhankelijke FC Groningen-volgers de taak om bij de tweede zege van het seizoen een paar kritische kanttekeningen te maken. In de eerste plaats zal FC Twente het hele seizoen tegen degradatie blijven voetballen. Wat ooit een eredivisietopper was, is nu een laagvlieger van de ergste soort. In de tweede plaats heeft de dure aankoop Lars veldwijk nog geen moment zijn waarde getoond. Wie de eerste spitsspeler van het elftal is, is nog lang geen uitgemaakte zaak. Tom  van Weert laat in elk geval meer bezieling en passie zien.

Verder waren alle kenners het erover eens dat het niveau van de wedstrijd onder de maat was. Verkeerde passes, misverstanden, lukraak getrapte ballen en mislukte combinaties waren aan de orde van de dag. Zoals gezegd was het een van de slechtste wedstrijden in de eredivisie, maar misschien moeten we er gewoon rekening mee houden dat dit het niveau is waar we aan zullen moeten wennen.

De 1-0 zege werd uitbundig door de spelers, staf, directie en supporters gevierd. Maar als het spel niet verbetert, de amusementswaarde niet wordt verhoogd dan kun je wachten op ontevreden gezichten. Zeker als het matige spel gepaard zal gaan met nederlagen. Directeur Hans Nijland wil graag ‘de hut weer volspelen’ maar dan zal er meer moeten gebeuren dan een magere overwinning op een vermoedelijke degradatiekandidaat.



 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten