zondag 21 januari 2018

FC Groningen niet meer dan een middenmoter

Door Mistersnooker

Het goede nieuws na de 1-1 tegen Willem II is dat FC Groningen dit seizoen zeker niet rechtstreeks gaat degraderen en het slechte nieuws is dat de club de sportieve doelstelling (playoffplaats) niet gaat halen. De kans dat de Trots van het Noorden de nacompetitie moet spelen voor degradatie is groter dan voetballen voor een Europees ticket. De clubleiding doet er daarom verstandig aan de sportieve doelstelling bij te stellen: veilig spelen in de middenmoot.

Bovenstaand is geen mening maar een vanzelfsprekendheid als je de beste spelers in de winterstop moet verkopen om je begroting rond te krijgen. Idrissi en Jenssen zijn al weg en de kans is nog steeds aanwezig dat ook Mahi voor 1 februari wordt weggekocht. Bovendien vertelt directeur Hans Nijland in alle media dat hij niet van plan is om vervangers te gaan halen.

De directie van FC Groningen kiest bewust voor spelers uit de eigen kweek. Dat streven is bewonderenswaardig maar houdt wel in dat het elftal de komende maanden is verzwakt vergeleken met het begin van de competitie. Natuurlijk speelde de jonge Tom van de Looi een verdienstelijk debuut en doet ook de 17-jarige Reis aardige dingen als basisspeler maar van talentvolle jeugdspelers weet je ook dat ze af en toe in een dipje zitten.

Het piepjonge middenveld waarmee FC Groningen tegen de Tilburgers aantrad, oogde dan weliswaar voldoende maar tegen een betere tegenstander kunnen de jonkies zomaar eens door de mand vallen. Er moet niet vergeten worden dat Willem II een van de zwakste elftallen heeft in de eredivisie. Een zondagsschot van de Japanner Doan zorgde ervoor dat een puntje uit het zuiden werd meegenomen.

Lars Veldwijk is als spits onbetrouwbaar. Hij is conditioneel niet in staat om negentig minuten alles te geven of hij heeft er gewoon geen zin in. In elk geval moet hij meer doen om voor gevaar te zorgen. Meestal begint hij enthousiast aan een wedstrijd om daarna heel snel te vervallen in verveeldheid en gezapigheid. Het is niet zonder reden dat hij bij diverse clubs op de wisselbank is terecht gekomen. Het is te overwegen om Tom van Weert als spits te laten beginnen en Veldwijk als pinchhitter te gebruiken.

De druk op de eerstvolgende wedstrijd (zaterdag thuis tegen Heracles) is bijzonder groot. Daarna volgen moeilijke uitduels tegen Vitesse en Feyenoord en de kans dat van deze tegenstanders punten kan worden afgesnoept, is gewoon niet groot. Winnen van Heracles is een noodzaak om een beetje veilig te blijven voetballen in de middenmoot.
                                                 
 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten