zondag 11 november 2018

FC Groningen op weg naar de veilige middenmoot


Door Henk Hielkema

FC Groningen zal dit seizoen geen subtopper worden, maar in de noordelijke derby tegen SC Heerenveen liet het zien dat het ook niet hoeft te vrezen voor rechtstreekse degradatie: 2-0. Na de zege bij Excelsior volgde nu weer een overwinning en hoewel de concurrentie ook puntjes sprokkelt, is een plaats in de veilige middenmoot een betere afspiegeling van de kracht van het team dan een positie als hekkensluiter.

De vraag is natuurlijk waarom het nu wel lukt om wedstrijden te winnen en in het begin van het seizoen niet. Het antwoord is simpel. Trainer Danny Buijs begon de competitie met een veel te jong en onervaren middenveld. De tegenstanders hadden geen enkele moeite om op dat belangrijke deel van het veld hun slag te slaan. Het middenveld was lange tijd de achilleshiel van de Trots van het Noorden.

Met het posteren van Memisevic als extra controleur op het middenveld werd dat probleem opgelost. Verder besloot Buijs op advies van de spelersgroep met een 4-4-2 opstelling te gaan spelen. Met Mahi en Sassierra als voorste pionnen – en Doan als meest aanvallende middenvelder – heeft FC Groningen de ideale spelers voor dit systeem. En dat de spelers zich prettig voeten met deze veldbezetting bleek niet alleen tegen Excelsior maar ook tegen Heerenveen.

De zoektocht naar de juiste opstelling en taktiek heeft bij FC Groningen enkele maanden geduurd. Dat is Buijs aan te rekenen. Natuurlijk heeft hij te maken gehad met ziekte en schorsingen, waardoor hij niet over zijn  ideale elf basisspelers beschikte, maar dat neemt niet weg dat hij te lang bleef zoeken naar de juiste formatie. Met een voorbereidingstijd van minimaal zes weken moet een trainer in staat zijn om aan het begin van de competitie zijn meest effectieve strijdwijze te ontdekken.

Met de basiself van zondagmiddag en met het 4-4-2 systeem moet FC Groningen in staat zijn om zich nog voor de winterstop naar de middenmoot van de ranglijst te voetballen. De eerstvolgende tegenstander is weliswaar Feyenoord in de Kuip, maar daarna volgen krachtmetingen met enkele laagvliegers. Tijdens die weken moet het gebeuren. En met een veilige positie kan genoten worden van een welverdiende kerstdis.
                                       
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten