zondag 25 november 2018

FC Groningen krijgt te weinig in de Kuip


Door Henk Hielkema

FC Groningen kon zondagmiddag met opgeheven hoofd de Kuip verlaten ondanks een 1-0 nederlaag tegen Feyenoord. Er had zelfs een punt ingezeten voor de ploeg van trainer Danny Buijs. Zijn spelers toonden zich namelijk gelijkwaardig aan de wat zielloos voetballende Rotterdammers.

De Trots van het Noorden kan zich nog voor de winterstop veilig in de middenmoot van de ranglijst spelen. Sinds de Groningers opereren in een 4-4-2 systeem en sinds het aanvalsduo bestaat uit Doan en Mahi, hoeven ze voor de huidige middenmoters niet bang te zijn. Met andere woorden: dit elftal is te goed voor degradatievoetbal.

Uit de eerstvolgende vier tegenstanders (NAC thuis, VVV uit, Emmen thuis en Fortuna uit), kan FC Groningen zijn huidige puntenaantal gaan verdubbelen. Tegen NAC en FC Emmen zal er namelijk moeten worden gewonnen en uit een van de uitduels kan het ook de volle buit pakken. Een remise in de andere uitwedstrijd maakt het totaal op tien punten.

Met minder uit de volgende vier wedstrijden mag de Buijs-equipe niet tevreden zijn. En als ze doen wat mogelijk is, dan smaakt de kerstdis niet alleen veel lekkerder ook kan er na de winterstop uitgekeken worden naar het bereiken van de play offs voor een Europees ticket. De middenmoters staan zo dicht bij elkaar dat daar van alles mogelijk is.

De spelers hebben een paar weken geleden aangedrongen bij Buijs om te gaan voetballen in een 4-4-2 taktiek en sinds dat systeem is ingevoerd, zie je dat de spelers beter weten wat ze moeten doen en maakt het elftal een veel volwassener indruk dan in het begin van de competitie. Wel is het voor hen te hopen dat Mahi en Doan geen schorsingen of blessures oplopen.

Ondertussen kan FC Groningen op zoek gaan naar een opvolger van algemeen directeur Hans Nijland. Het is verstandig om een interim-directeur te benoemen, want de gedroomde kandidaat is Arjen Robben. De sterspeler van Bayern Munchen wordt achter de schermen al klaargestoomd voor deze functie. Alleen een ambitie om trainer te worden, kan roet in het eten gooien. Maar een ding staat vast: het is Robbens bedoeling om zich later te nestelen aan de Verlengde Hereweg waar ze momenteel bezig zijn om voor hem een prachtige villa te bouwen.
                                           
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten