zondag 11 april 2021

Verdiende nederlaag FC Groningen tegen SC Heerenveen

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen verloor de noordelijke derby tegen SC Heerenveen (0-2) dikverdiend en is nog niet helemaal zeker van de playoffs voor een Europees ticket. De urgentie was voor SC Heerenveen groter in de Euroborg want de Friezen konden richting playoffs de punten nog beter gebruiken dan FC Groningen. Arjen Robben kwam de laatste dertien minuten bij een 1-0 achterstand nog in het veld, maar hij kon de nederlaag niet voorkomen.

In de eerste helft viel het evenwicht op waarmee de voorgaande drie noordelijke confrontaties zich ook al kenmerkten. In die wedstrijden gebeurde er weinig in de beide strafschopgebieden. Deze keer viel er wel wat te beleven voor de beide doelen. Strand Larsen kwam enkele keren in een kansrijke positie maar de jonge Noor was in die fase standvastig in het missen van de mogelijkheden. Aan de andere kant moest doelman Padt een paar keer handelend optreden na afstandsschoten van de Friezen.

Arjen Robben bekeek die eerste helft vanaf de wisselbank. Na ongeveer een half jaar revalidatie was hij volgens FC Groningen-trainer Danny Buijs in staat om maximaal tien minuten te spelen. Je vraagt je af waar Robben de motivatie vandaan haalt om koste wat het kost te proberen om te blijven voetballen op het hoogste niveau. Het spelplezier dat hij uitstraalt tijdens de trainingen zou hij veel gemakkelijker kunnen krijgen bij de veteranen van bijvoorbeeld Be Quick.

Als invaller kwam Robben in de slotfase 15 keer aan de bal. Het waren veelal passjes, een dribbel en een kopbal. Zijn gevaarlijkste actie was een schot op het Friese doel, maar de bal verdween naast de voor Groningen verkeerde kant van de paal. Een invalbeurt van Robben schijnt tegenwoordig een nationale voetbalgebeurtenis te zijn. Hij draagt daardoor het juk van bovennormale verwachtingen. De blessuregevoelige speler zou het zichzelf gemakkelijker kunnen maken door te stoppen op topniveau, maar daarvoor bezit hij nog teveel ambities.

In de eerste helft voetbalde FC Groningen nog een aardig partijtje mee, maar na de rust was het vooral SC Heerenveen dat de klok sloeg. De wisseling van Suslov deed het spel van de Groningers geen goed. De jonge middenvelder werd gestraft voor het feit dat hij veel persoonlijke duels verloor van Joey Veerman. Maar na zijn uitvallen werd het middenveld van FC Groningen eerder verzwakt dan versterkt. Suslov had in elk geval nog de creativiteit om de aanvallers met steekpassjes te bedienen. Daarom was zijn wisseling onbegrijpelijk.  

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten