zaterdag 3 april 2021

Zondagsschot El Hankouri levert drie punten op voor FC Groningen

 

Door Henk Hielkema

Een zondagsschot van Mo el Hankouri in de slotfase van het duel tegen VVV bezorgde FC Groningen op zaterdagavond de volle buit: 0-1. Dat had er lange tijd niet naar uit gezien, omdat een snelle rode kaart voor Matusiwa de teams had opgezadeld met een soort wapenstilstand. VVV wilde wel iets doen maar kwam kwalitatief tekort en FC Groningen beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. In blessuretijd leek VVV nog gelijk te maken, maar die treffer werd wegens buitenspel door de VAR afgekeurd.   

De wedstrijd werd al na twintig minuten gekleurd door twee oliedomme overtredingen van de van een blessure herstelde Matusiwa. De doorgaans niet kinderachtige arbiter Bas Nijhuis kon niet anders dan de FC Groningen-speler twee gele kaarten (dus rood) geven. Kennelijk wilde Matusiwa even laten zien dat hij terug was. Dat ging gepaard met een bovenmatige inzet die ontaardde in ongeoorloofde tackles op de benen van een VVV-speler.

Veel volgers met een groen-witte bril op vonden de kaarten een veel te strenge straf, maar met een meer realistische blik zouden ze tot de conclusie moeten komen dat Matusiwa beter eens in de spiegel mag kijken. Na de eerste gele kaart had hij toch zeker wat meer moeten opletten. Maar het ligt een beetje opgesloten in zijn spel dat de verdedigende middenvelder op of net over het randje voetbalt.

In elk geval werd het spel er na het wegsturen van Matusiwa niet beter op. Zeker niet voor de neutrale toeschouwers voor de tv. Het werd meer een schaakspel dan een voetbalwedstrijd. FC Groningen wilde met tien man niet verliezen en zocht daarom het accent op de verdediging en VVV wilde wel profiteren van de numerieke meerderheid maar was kwalitatief niet bij machte om dat voordeel uit te buiten.

FC Groningen trok uiteindelijk onverwacht aan het langste eind door de treffer van Mo el Hankouri. Voor de Groningers was de zege een vrijwel zekere garantie voor een aantrekkelijk verlengstuk van de competitie. VVV incasseerde voor de negende maal achtereen een nederlaag en moet vrezen voor degradatie. Veel spannende momenten voor de doelen waren in de wedstrijd op de vingers van een hand te tellen. FC Groningen mag zich de volgende keer schrap zetten voor de noordelijke derby tegen SC Heerenveen. Maar dan wel zonder Matusiwa, die zichzelf voor dat duel buitenspel heeft gezet.     

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten