zondag 15 augustus 2021

Wereldgoal van Strand Larsen levert FC Groningen winst op in derby

Door Henk Hielkema

Strand Larsen is de naam. De ingevallen aanvaller die door FC Groningen-trainer Danny Buijs buiten de basis werd gelaten, zorgde met een schitterende goal in blessuretijd tegen SC Cambuur voor de winnende treffer: 1-2. De jonge Noor nam daarmee revanche op zijn trainer die aan De Leeuw (in de basis) en Postema (eerste invaller) de voorkeur gaf. Strand Larsen nam de bal in het Friese strafschopgebied aan en bereidde een fantastische omhaal voor die in de winkelhaak van het Cambuur-doel belandde.

Beide ploegen begonnen vol inspiratie en goede moed aan de eerste helft. FC Groningen had het groen in zijn tenue een tintje lichter gegeven, waardoor de ploeg een frisse uitstraling kreeg en SC Cambuur had van de doelen mooie rechthoekige hokken gemaakt met nieuwe witte netten. Het geheel werd omzoomd door fanatieke supporters die na een lange coronaperiode wel weer zin hadden om hun teams aan te moedigen.

Het resultaat was een evenwichtige periode waarin de ambitieuze promovendus gelijkwaardig voetbalde aan de meer ervaren eredivisionisten uit Groningen. De situatie veranderde nadat El Messauodi halverwege de eerste helft een simpele kopbal uit een hoekschop pardoes in het Cambuur-doel zag verdwijnen. Het was ook het enige opwindende moment in de beginfase. Voor de rest gaven de beide verdedigingen hun aanvallende tegenstanders weinig ruimte.

De meest opvallende speler was voor de rust Gudmundsson die met enkele fraaie voorzetten voor enige dreiging zorgde in het Friese strafschopgebied. Maar afgezien van het Groninger doelpunt konden de gasten weinig klaarspelen. Ook de teruggekeerde Michael de Leeuw kwam aanvankelijk niet in het stuk voor maar zijn gepassioneerde inzet zorgt eigenlijk altijd voor wat onverwachte dreiging.

Cambuur-trainer Henk de Jong drukte in de pauze zijn spelers vermoedelijk op het hart dat je slechts op een manier aan de gelijkmaker kon komen: met een onverbloemde inzet. FC Groningen, dat technisch beter oogde, gaf steeds meer terrein prijs en de gelijkmaker kon niet uitblijven. Als je zo hard werkt voor een doelpunt dan verdien je hem ook. Door de wereldgoal van Strand Larsen hielden de Friezen niets aan hun inzet en passie over. Op grond van hun werklust hadden ze wel een puntje verdiend.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)