zaterdag 28 augustus 2021

FC Groningen voetbalt tegen PSV met de borst vooruit maar verliest wel met 5-2

Door Henk Hielkema

Verliezen van PSV in het Philips-stadion is geen schande. Sterker nog, gezien de verhoudingen tussen de begrotingen van FC Groningen en PSV is het een vanzelfsprekende zaak om daar een nederlaag op te lopen. De uiteindelijke 5-2 cijfers in het voordeel van de thuisploeg zijn daarom volgens verwachting. De Groningers voetbalden in de eerste helft echter met de borst vooruit en joegen de zuiderlingen zelfs nog even de stuipen op het lijf door tweemaal te scoren. Een stunt zat er echter niet in.

Het is altijd een beetje gevaarlijk om al na drie competitiewedstrijden al een prognose te maken voor het hele seizoen. Maar we durven het wel aan om FC Groningen te bestempelen als middenmoter aan het einde van de competitie. De ploeg van trainer Danny Buijs heeft tot dusverre een wedstrijd gewonnen, eentje gelijk gespeeld en nu dus ook een verloren. Vier punten uit drie duels en dat is een score die hoort bij een middenmoter.

Ook qua spelniveau scoort FC Groningen een gemiddelde. De spelersselectie is er op het eerste gezicht niet op vooruit gegaan. Er kunnen nog wat spelers weggaan en bijkomen, maar de verwachting is toch dat het spelniveau van het vorige seizoen niet gehaald zal worden. Het is het oude liedje van een club die jaarlijks zijn beste spelers moet verkopen om de jaarbegroting rond te krijgen.

Als het aan technisch directeur Mark Fledderus ligt, gaat dat in de toekomst veranderen, maar hij heeft nog niet gezegd hoe dat zal moeten gebeuren. Voor een ander beleid zijn meer inkomsten nodig en als dat niet wordt gegenereerd door de verkoop van spelers dan zullen betere sponsors zich aan de club moeten gaan binden. Dat grotere geldschieters in het Noorden moeilijk zijn te vinden, is een publiek geheim.

Terug naar de wedstrijd tegen PSV. De Groningers leken in de eerste helft op weg naar een verrassing Ze kwamen na een 1-0 achterstand zelfs op een 2-1 voorsprong. Ngonge scoorde namelijk twee keer, maar dat gebeurde niet na mooie, vloeiende aanvallen. Hij kreeg eerst de bal toevallig voor zijn voeten nadat twee verdedigers elkaar in de weg liepen en even later benutte hij een rebound van de zwak ogende PSV-keeper.

Een stunt speelde in de gedachten van iedereen in het Groninger kamp, maar nog voor de rust stelden de Eindhovenaren orde op zaken met twee doelpunten. Daarna kwam de Brabantse zege eigenlijk niet meer in gevaar. Integendeel, het verlies voor de noorderlingen werd uiteindelijk vastgelegd met een marge van drie goals: 5-2.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)