zondag 16 januari 2022

FC Groningen kan geen vuist maken tegen PSV

 Door Henk Hielkema

De vraag is altijd hoe je als ploeg uit de winterstop komt. Koploper PSV is daarvoor misschien niet de juiste graadmeter, maar als je afgaat op het veldspel dan moet je concluderen dat FC Groningen nog een paar maanden moeizaam puntjes zal gaan sprokkelen. In een sfeerloze, lege Euroborg hadden de Eindhovenaren aan een doelpunt genoeg om de Groningers te laten buigen: 0-1.

De ploeg van trainer Danny Buijs wilde PSV zo lang mogelijk op de nul houden. Dat plan kon al na een paar minuten worden weggegooid, want Gotze produceerde zijn eerste treffer van het seizoen voor PSV. Daarna volgde een rommelige eerste helft, waarin de Brabanders het beste van het spel hadden zonder al te veel kansen te creeren. Aan de andere kant viel er in die fase ook weinig te vrezen voor Groningse tegenstoten.

Spits Strand Larsen kwam in de eerste helft amper in het spel voor. Zijn balcontacten konden op de vingers van een hand geteld worden. Zijn mede-aanvaller De Leeuw hield zich vooral bezig met het maken van overtredingen. Hij solliciteerde naar een gele kaart, maar had het geluk dat Bas Nijhuis de arbiter van dienst was. Die geeft niet zo snel een gele prent.

De grootste kans op een doelpunt was een schot op de lat van Duarte, die een vrije trap bijna perfect nam. Dat gebeurde vlak na de pauze toen de noorderlingen wel iets meer spelaandeel kregen zonder al te veel grote kansen. Buijs wisselde veel spelers om in het veld een vuist te kunnen maken maar een echt slotoffensief zat er niet in. Daarvoor verdedigden de PSV’ers te solide en ontbrak het bij de Groningers aan creativiteit.   

Het lijkt erop dat FC Groningen alleen nog in de beker voor een stunt kan zorgen. Woensdagavond komt NEC op bezoek in de achtste finales en die ploeg is voor de Groningers geen onoverkomelijke hindernis. Als er van de Nijmegenaren wordt gewonnen, volgt er weer een thuisduel in de kwartfinales. Met andere woorden: de bekercompetitie is voor FC Groningen een stuk interessanter dan de reguliere competitie.     

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten