zondag 11 september 2022

Belangrijke zege voor FC Groningen tegen SC Cambuur

 Door Henk Hielkema

Het doelpunt van matchwinner Suslov in Leeuwarden betekende veel voor FC Groningen. Niet alleen kan door de zege op de ranglijst weer de blik omhoog worden gericht, maar ook kan trainer Frank Wormuth rekenen op krediet van pers en publiek. Hij zette vorige week namelijk topscorer Ngonge uit de selectie wegens wangedrag. Als zoiets ten koste gaat van de resultaten wordt doorgaans getwijfeld aan zo’n disciplinaire maatregel. Maar na de 1-0 overwinning op SC Cambuur zit de Duitse oefenmeester stevig in het zadel.    

De beste kansen waren in de eerste helft ook voor FC Groningen. Paulos Abraham kreeg de mooiste, maar alleen voor de Cambuur-doelman schoof hij de bal tegen een paal. Een aanvaller in vorm had die bal zeker in het doel gewerkt. Later kreeg dezelfde speler nog een kans maar ook deze keer faalde de speler die destijds voor veel geld is gekocht. Je vraagt je af of er in het Noorden geen betere amateurvoetballer speelt. Abraham krijgt van trainer Wormuth veel speelminuten maar hij laat weinig zien waar je je over op kan winden.

Aan de andere kant probeerden de Friezen ook wel een vuist te maken in de frontlinie, maar met name Te Wierik had de zaken daar goed onder controle. Remco Balk, oud-speler van FC Groningen, was zo gemotiveerd om het tegen zijn oude club goed te doen, dat hij al snel tegen een gele kaart opliep. Om een tweede kaartbestraffing te ontlopen haalde Cambuur-trainer Henk de Jong hem al na een half uur van het veld. Misschien iets te vroeg, maar de oefenmeester zag de tweede gele kaart voor de licht ontvlambare Balk al aankomen.

Het was jammer dat we Balk daarna niet meer in actie zagen, want als hij aan de bal komt, weet je zeker dat er iets speciaals gebeurt. Dat hij van de vroege wissel baalde, was begrijpelijk. Wie zich ook wilde laten gelden was middenvelder Van Kaam, die in Groningen niet in de plannen van Wormuth voorkwam en tegen de FC natuurlijk wilde laten zien dat dat onterecht was. Hij speelde een degelijke partij en maakte weinig fouten.

De tweede helft was een stuk levendiger dan het eerste bedrijf. Hoewel de beide ploegen zich voornamelijk beperkten tot het voorkomen van doelpunten, gebeurde er toch het een en ander voor de beide doelen. Het hoogtepunt was natuurlijk de treffer van Suslov die a la Robben van de rechterkant naar binnen dribbelde en vervolgens met zijn linkerbeen in het Friese doel schoot. Er ging overigens een fataal balverlies van Cambuur op het middenveld aan vooraf. Maar daar had FC Groningen weinig boodschap aan. De drie punten waren binnen en het voetballeven zag er ineens weer veel zonniger uit.    

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten