zondag 4 september 2022

Pover FC Groningen mist tegen Vitesse de wil om te winnen: 0-1

 Door Henk Hielkema

Zelfs de meest optimistische supporter kan het niet meer ontkennen: FC Groningen maakt in de competitie een lusteloze, slome indruk. Met als gevolg een 1-0 nederlaag tegen laagvlieger Vitesse dat een veel grotere wil om te winnen demonstreerde. Er waren wat lezers van deze stukjes die vonden dat ik de vorige keer te negatief was. Maar na vijf wedstrijden is de harde conclusie, dat de equipe van trainer Wormuth een povere indruk maakt. En er zijn ook geen tekenen van herstel. Het boegeroep was zondagmiddag in de Euroborg volkomen terecht.

Vitesse nam direct het initiatief in de Euroborg, waar de fans van FC Groningen doorgaans weinig reden tot juichen hebben. Je zou namelijk verwachten dat de mannen van trainer Wormuth er tegen de Arnhemmers in eigen huis in zouden vliegen. De gasten hebben immer te maken met een valse start van de competitie en oogde in vorige wedstrijden uiterst kwetsbaar. Maar het tegendeel was waar: Vitesse zette de druk erop bij de Trots van het Noorden en was halverwege de eerste helft dicht bij de openingstreffer. En soepel verlopen combinatie eindigde in het Groningse doel maar de thuisclub werd gered door de VAR die buitenspel had geconstateerd.

Iedereen was nieuwsgierig naar de vervanger van de naar Spanje vertrokken spits Strand Larsen. Kruger werd gehaald uit Duitsland maar hij kwam in die eerste helft amper in het stuk voor. Kruger had in de eerste vijfenveertig minuten negen keer een balcontact. Drie keer was het goed, drie keer slecht en drie keer ertussenin. Het is natuurlijk nog veel te vroeg om hem te beoordelen, maar uit zijn lichaamstaal viel niet af te lezen dat hij de lange Noor even zou doen laten vergeten.

Het viel allemaal erg tegen wat FC Groningen aanvankelijk liet zien. Spelers maakten veel individuele fouten, er viel geen systeem in het veldspel te ontdekken en het leek wel alsof sommige spelers hun eigen wedstrijdje speelden. Wormuth bekeek het een en ander hoofdschuddend en zal in de rust ongetwijfeld tekeer zijn geweest. De toeschouwers in de Euroborg genoten wel van het aangename zonnetje, maar hadden weinig positiefs over voor het spel van hun favorieten.

Het beeld van de eerste helft verschilde niet zoveel van dat in het tweede bedrijf. Vitesse bleef gewoon de bovenliggende ploeg en maakte de meeste aanspraak op de openingstreffer. Die kwam er ook. Eerst had Duarte nog een bal van de doellijn gehaald, maar een droge schuiver was even daarna wel doeltreffend. Daarmee kregen de Arnhemmers de dik verdiende voorsprong.

En wie verwachtte dat FC Groningen in de slotfase een stormachtig offensief zou ontwikkelen, kwam bedrogen uit. Er werden weinig kansen geschapen en het veldspel bleef steken in nietszeggende combinaties. De wil om een resultaat te halen – al was het maar een schamel punt – leek amper aanwezig bij de Groningers.     

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten