zondag 6 november 2022

FC Groningen zakt weer door de ondergrens in Utrecht

 Door Henk Hielkema

Boekte FC Groningen twee weken geleden nog een sensationele overwinning op PSV, daarna viel de club terug naar het niveau van het begin van de competitie. Een bloedeloze remise tegen FC Emmen leverde nog een puntje op, maar zondagmiddag zakte door de ondergrens in de tweede helft tegen FC Utrecht. Een 2-1 nederlaag was het gevolg en de laatste wedstrijd voor de lange winterstop (thuis tegen FC Fortuna) moet gewonnen worden om uit de gevarenzone van de eredivisie te komen.

Het ging voor het duel met FC Utrecht vooral over de hond van Paulos Abraham, die onlangs het schoothondje van een buurtgenoot had doodgebeten. Daarna volgeden ernstige bedreigingen in de richting van de voetballer, die door de clubleiding vervroegd op vakantie werd gestuurd. FC Groningen nam het de verslaggever van RTV Noord kwalijk dat hij het voorval in de publiciteit had gebracht. Er volgde een onbegrijpelijke boycott van de club die niet meer met de journalist wilde praten, terwijl de man gewoon zijn journalistieke plicht vervulde.   

FC Groningen-trainer Frank Wormuth had een speciaal trucje bedacht tegen FC Utrecht. Daarvoor trainde zijn elftal vrijdag achter gesloten deuren en moest de grillige aanvaller Ngongo het veld ruimen. Wat er precies is afgesproken is niet helemaal duidelijk, maar een feit was dat de Groningers in de Domstad geen betonnen taktiek hanteerden. Het leek er veel op dat er met veel mensen moest worden verdedigd en ook in aanvallend opzicht veel mankracht in aanvallende posities verscheen.

Het gevolg was een levendige eerste helft waarin FC Groningen eker zoveel spelaandeel had als de thuisclub. Sterker, het meeste balbezit was voor de noorderlingen die aanvankelijk weinig doelkansen kregen. De Utrechters leken soms op de counter te spelen maar verschenen gevaarlijk voor het doel van Leeuwenburg, die met een paar reddingen de nul hield.

Het kwartje kon beide kanten op vallen. Ogenschijnlijk hielden de teams elkaar volledig in balans. Toch viel vlak voor de pauze de openingstreffer voor FC Groningen. Een mislukt schot op doel van Pepi kon bij de tweede paal verzilverd worden door de attente Kruger die zijn eerste goal voor de Trots van het Noorden maakte. Dat doelpunt was het gevolg van het feit dat er veel Groningers in het strafschopgebied aanwezig waren.

FC Utrecht was in de tweede helft heer en meester. Van het mooie spel van FC Groningen was weinig meer over. De voordien uitblinkende Valente was gaandeweg tot niets meer in staat en het leek wel alsof de Groningers conditioneel ook aan het einde waren van hun kunnen. De ploeg bleek amper in staat om nog redelijke combinaties op de grasmat te leggen en de Utrechters draaiden de score volledig om. De thuisclub maakte eerst gelijk en deed er in de slotfase nog een schepje bovenop door de winnende te scoren. En die zege was dik verdiend.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten