zondag 30 oktober 2022

Hondsrugderby: een pap zonder krenten

 Door Henk Hielkema

Een kerstboom zonder piek, een taart zonder kers en een pap zonder krenten. Het zijn allemaal typeringen voor de Drents-Groningse voetbalconfrontatie tussen FC Emmen en FC Groningen. De Hondsrugderby bleef namelijk zonder doelpunten (0-0). Het leek er veel op dat beide teams genoegen namen met het schamele puntje. En als je naar hun positie op de ranglijst kijkt, kun je dat ook nog wel begrijpen.

De ploeg van trainer Frank Wormuth kon zondagmiddag op de Oude Meerdijk geen positief vervolg geven op de sensationele zege op PSV van een weekje eerder. In elk geval werd er niet verloren. De Duitse trainer legde het accent zichtbaar op de verdediging en de inbreng van beide ploegen speelde zich voornamelijk af op het middenveld.  

De eerste helft gaf twee gelijkwaardige teams te zien. Ze probeerden fatsoenlijk voetbal te spelen en FC Emmen deed daarmee behoorlijk mee. De ploeg van trainer Dick Lukkien legt over het algemeen prima veldspel op de grasmat en het grootste manco is doorgaans het maken van doelpunten. Met datzelfde euvel heeft FC Groningen te kampen. Het was daarom niet verwonderlijk dat het in de rust nog 0-0 stond.

Toch hadden de teams in het eerste bedrijf een paar kansen. De overactieve Zivkovitsch hield de Groninger verdedigers voortdurend bezig en aan de andere kant probeerde Ngongo zich in een kansrijke positie te spelen. Toch kreeg laatstgenoemde een droomkans door alleen voor de Drentse sluitpost op te duiken. Hij hoefde alleen maar de voet tegen de bal te zetten, maar die simpele handeling was voor hem te moeilijk.

Was het voor de pauze allemaal nog wel te pruimen wat de elftallen lieten zien, daarna was het beeld rommelig met veel onderbrekingen, blessures en andere oponthouden. De toeschouwers genoten meer van het mooie oktoberweer dan van de verrichtingen op het veld. De verdedigers waren over het algemeen de aanvallers de baas. De meeste aanspraak op de zege had FC Emmen dat in de slotfase nog heel dichtbij de winnende treffer was.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten