zondag 1 oktober 2017

PEC Zwolle legt zwakheid FC Groningen bloot



Door Mistersnooker

Het krediet dat FC Groningen-trainer Ernest Faber kreeg na de overwinning op FC Twente is na de nederlaag tegen PEC Zwolle (3-2) alweer verspeeld. De wedstrijd tegen de oude club van technisch manager Ron Jans legde bloot waar het bij de Trots van het Noorden aan schort.

In de eerste plaats laat de ploeg veel te weinig bezieling en spelvreugde zien. De Groningers moeten maar eens een video bekijken van de manier waarop debutant VVV Venlo voetbalt: altijd met opgestroopte mouwen, gretig, met bezieling en zonder overbodige franje. Allemaal eigenschappen die FC Groningen mist.

Verder toonde het duel aan dat de overschatte keeper Padt ongeschikt is voor een topclub. Hij oogt altijd prima doordat hij zijn forse lichaam doorgaans in de baan van het schot op doel gooit, maar daarmee is hij nog geen topkeeper. Zijn vangtechniek laat veel te wensen over. De keren dat de tegenstander na een rebound van hem scoort, is inmiddels niet meer bij te houden op een telraam. Ook in Zwolle verwerkte hij een afstandsschot verkeerd.

En als er nog getwijfeld mocht worden over het zwakste deel van het elftal, dan weet nu iedereen dat dat de verdediging is. Niet alleen laat Padt vaak ballen los maar ook de centrale verdedigers missen de meedogenloosheid die in de eredivisie vereist is. Ze hebben er kennelijk moeite mee om de bal ferm uit het strafschopgebied te trappen. Toch is ook het middenveld schuldig, want dat deel van het team wordt doorgaans te gemakkelijk overbrugd.

Tom van Weert maakte (en ik heb het nog steeds over PEC Zwolle – FC  Groningen) duidelijk dat het met de discipline in het elftal ook droevig is gesteld. Hij haalde een tegenstander schaamteloos neer door een onbehouwen tackle op de achilleshiel. De rode kaart kon niet roder zijn. Zijn actie mag je – hoe vreemd het ook klinkt- de technische staf aanrekenen. Een speler in een strak geleide ploeg haalt het wel uit zijn hoofd om op deze manier zijn team te duperen.

Was er dan helemaal niets positiefs te melden? Sommige volgers zijn opgetogen over het spel en de goal van de Japanner Doan, maar het is de vraag of het opstellen van een jong talent bijdraagt aan het klimmen uit het moeras. Daar heb je ervaren spelers voor nodig. Gezien het duel zijn er weinig aanknopingspunten voor een positief vervolg tegen de eerstvolgende tegenstander in de competitie: AZ.

De komende twee weken zonder competitie mag Faber proberen zijn spelers goed voor te bereiden op AZ. Maar menigeen vraagt zich af of deze trainer zijn spelers nog voldoende kan ‘raken‘. Na de volgende wedstrijd weten we meer.
    

 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten