zondag 26 november 2017

Clubleiding FC Groningen neemt groot risico

Door Mistersnooker

FC Groningen heeft de mooie zege op Vitesse geen passend gevolg kunnen geven tegen Feyenoord. Op zichzelf is dat geen schande, want de Rotterdammers beschikken over betere voetballers dan de FC. De 2-0 nederlaag geeft dan ook geen reden om ongerust van te worden. Wel van een paar andere zaken.

Wat te denken bijvoorbeeld van de aangehaalde discipline door trainer Ernest Faber? Natuurlijk was dat een logisch gevolg van de reeks incidenten die zich onlangs in het Groninger kamp hebben voorgedaan. Maar Faber had het zover nooit mogen laten komen. Als hij middenin de competitie de teugels strakker aantrekt, betekent dat dat de discipline daarvoor ver te zoeken was.

En wat te denken van de deze zomer met veel tam tam binnengehaalde spits Lars Veldwijk? We schreven direct al dat hij bij veel vorige werkgevers stond aangeschreven als een moeilijk te coachen speler. Bovendien beschikt hij over een kort lontje en neemt hij het niet al te nauw met de teamdiscipline. Het gevolg is nu dat hij volgens Faber op de trainingen er met de pet naar gooit en ook in het veld bleek hij tegen Feyenoord als invaller iemand die zijn eigen ego belangrijker vindt dan het teambelang.

Eigenlijk is hij een betere spits dan Tom van Weert, maar door zijn misdragingen is hij verbannen naar de wisselbank. En daar is hij niet voor aangetrokken. Kennelijk kan Veldwijk het niet opbrengen om zich optimaal te geven in het belang van het elftal. Het wordt een heidens karwei voor FC Groningen om de getalenteerde aanvaller in toom te houden. Je kunt je zelfs afvragen of het de moeite en het geld waard is om te proberen een lastpost een reeks wedstrijden naar behoren te laten presteren.

Met drie gewonnen duels van de tot nu toe gespeelde dertien staat de Trots van het Noorden momenteel op de plek die daar bij hoort. De competitie verloopt verre van vlekkeloos en dan hebben we het niet over de kwaliteit van de selectiespelers maar over zaken als inzet, passie, discipline en teamgeest. En juist daarin heeft Faber gefaald en probeert hij nu met een herbevestiging van afspraken de schade te beperken.

Directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans blijven vierkant achter de hoofdtrainer staan. Op zich is dat te prijzen, maar het is de vraag of dat in het belang van de club is. In de eerste maanden van de competitie hebben zich al te veel incidenten voorgedaan om op dezelfde weg door te gaan. De clubleiding wil in de winter Mahi gaan verkopen onder het mom van ´we gunnen hem een mooie transfer´. Maar in werkelijkheid heeft de club het geld hard nodig om de begroting sluitend te krijgen.

Als FC Groningen straks zijn beste speler verkoopt, zullen de zorgen ook groter worden. De afstand met de degradatieplaatsen is klein en het ziet er niet naar uit dat de Groningers zomaar even een reeks van drie zeges kunnen bewerkstelligen. Als de beleidsbepalers niet uitkijken, wordt het billenknijpen tot en met het einde van dit seizoen.

 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten