zondag 3 december 2017

FC Groningen boekt zijn eerste uitzege

Door Mistersnooker

FC Groningen moet uit de laatste vier wedstrijden voor de winterstop negen punten halen. Dat is de eis en verwachting van de clubleiding. Het leek ook op een dreigement richting trainer Ernest Faber, die zelf het liefst van wedstrijd tot wedstrijd kijkt. In elk geval begon zijn elftal het kwartet duels met het veroveren van de eerste drie van de negen punten. ADO Den Haag bleek een willig slachtoffer (0-3), want deze ploeg was de slechtst voetballende ploeg die de Groningers dit seizoen tegenover zich zagen.

De manier waarop de goals en de uiteindelijke zege werden gevierd, toonde aan dat spelers en trainer zich optimaal hadden opgeladen voor de confrontatie tegen de Hagenaars. Het leek wel alsof hun baan ervan afhing. De armoedig voetballende tegenstanders hielpen de Groningers ook nog aan de belangrijke eerste goal, want gepruts in de Haagse verdediging stelde Doan in de gelegenheid om de bal simpel binnen te tikken.

Tom van Weert kreeg van Faber weer de voorkeur boven Lars Veldwijk. Het is interessant om te zien hoe dit afloopt. Faber wil Van Weert een reeks wedstrijden in de basis laten beginnen om hem zelfvertrouwen te geven, maar Veldwijk vindt dat hij de eerste spits in de selectie is. De vraag is hoe lang Veldwijk het kan verdragen om als wisselspeler aan de wedstrijden te beginnen.

Met de eerste uitzege van het seizoen heeft Faber weer wat krediet gekregen van zijn werkgever. Toch blijft het de vraag of hij erin zal slagen om van FC Groningen op korte termijn een kansrijke middenmoter te maken die zal kunnen strijden om een playoffplaats voor een ticket Europees voetbal.

De slechte competitiestart met onrust, ruzies in de selectie en matig voetbal zal de club vermoedelijk het hele seizoen blijven achtervolgen. Daarbij moet je ervan uitgaan dat de selectie in de winterpauze eerder verzwakt gaat worden dan versterkt. Mahi zint op een transfer en ook doelman Padt zou op het verlanglijstje staan van enkele profclubs. Het geld van die eventuele transfers is broodnodig om de begroting voor dit seizoen sluitend te krijgen.

Met andere woorden: het wordt er niet gemakkelijker op om straks de lift omhoog te pakken. FC Groningen doet er verstandig aan om de verwachtingen voor dit seizoen niet te hoog in te schatten. Uit de buurt blijven van de gevarenzone zou al een doelstelling zijn die als eerste op het prioriteitenlijstje zou moeten staan.

 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten