donderdag 15 maart 2018

FC Groningen-directeur Nijland mag zich het gerommel in de organisatie aantrekken


Door Mistersnooker

Het is een zootje bij FC Groningen. Dat schreven we al een paar weken geleden. En er wordt niet alleen slecht gevoetbald op het veld maar ook veel gerommeld in de kantoren van de Trots van het Noorden. En als het in de top van een club niet goed zit, dan sijpelt dat door naar de werkvloer of beter gezegd: de grasmat.

Gerard Kemkers vertrekt als manager talentontwikkeling en baas van het nieuwe topsportcentrum. Hij krijgt namelijk van directeur Hans Nijland te weinig ruimte om zijn ideeen in daden om te zetten. Nijland wil dat Kemkers rapporteert aan de technisch manager Ron Jans en Kemkers ziet dat als een miskenning van zijn functie. Bovendien wordt Jans dan de eindverantwoordelijke van zijn innovaties en daar is hij het niet mee eens.

Eerlijk gezegd heb ik me in het verleden wel eens negatief uitgelaten over Kemkers, die mensen tegen zich kreeg toen hij zei dat er bij de club geen topsportklimaat was. Dat mocht hij vinden maar het was op zijn zachtst gezegd onhandig om dat tijdens een openbare lezing te verkondigen. Nu begrijp ik zijn houding wel. Hij heeft gezag nodig om de voetbalwereld bij FC Groningen te veranderen en dat krijgt hij niet.

Nijland is wellicht bang voor te veel invloed van Kemkers. Maar waarom is hij dan met hem in zee gegaan? De club wilde innoveren en de jeugdopleiding professionaliseren. Waarom dan nu de bevoegdheden van Kemkers inperken? Is Nijland teruggekomen op het aanvankelijk omarmde beleid of heeft Jans de macht naar zich toe getrokken?

Overigens is er op de werkzaamheden van Jans ook nogal wat aan te merken. Hij loopt volgens hoofdtrainer Ernest Faber te pas en te onpas de kleedkamers binnen en spreekt de spelersgroep zelfs toe. Ook loopt hij tijdens de training het veld op om enkele woorden met de trainer te wisselen. Dat doe je niet als technisch manager. Jans moet zorgen voor ideale werkomstandigheden voor de trainers en de juiste spelers aantrekken voor het nieuwe seizoen.

In het krachtenveld waarin zich de schermutselingen van de clubleiders zich afspelen, voert Nijland een slechte regie. Als algemeen directeur zou hij ervoor moeten zorgen dat het in de organisatie op rolletjes loopt. Het tegengestelde is nu aan de hand: Faber en Jans kunnen elkaar wel schieten, Kemkers wil niet onder Jans functioneren en Nijland zit erbij en kijkt ernaar.

Het is maar goed dat de spelersgroep net te goed is om in degradatienood te verkeren, want anders zouden de bestuurdersperikelen een prima voedingsbodem zijn voor degradatie naar de Jupiler League. Het gerommel in de organisatie mag Nijland zich aantrekken. Misschien is het voor hem wel tijd om na te denken over zijn eigen vertrek.

(Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten