zondag 4 maart 2018

FC Groningen koestert punt tegen FC Twente als een overwinning


Door Mistersnooker

Alleen als FC Groningen van de vier volgende tegenstanders (PEC, AZ, Ajax en SC Heerenveen) geen enkel punt haalt, dan wordt het nog spannend. Maar normaal gesproken is de ploeg van trainer Ernest Faber na de 1-1 tegen FC Twente veilig. Het sprokkelen van de puntjes heeft er voor gezorgd dat een nacompetitie nagenoeg is afgewend.

De voetbalkenners zeggen wel dat je 34 punten nodig hebt om definitief buiten de gevarenzone te blijven, maar de marge van acht punten die de Groningers nu hebben, moet genoeg zijn om volgend jaar weer in de eredivisie te kunnen voetballen. Ze onderkenden het belang van een gelijkspel in Enschede, want al in de eerste helft deed doelman Padt aan tijdrekken.

De trouwe aanhang van de groen-witte club blijft een degradatiecompetitie bespaard. Je zou daar blij mee moeten zijn, maar de supporters in de Euroborg hadden vooraf een ander seizoen verwacht. Gerommel in de selectie, een risicovol spelersbeleid en een trainer en technisch manager die elkaar wel kunnen schieten, zijn de bepalende factoren voor een dramatische competitie.

En als de voortekenen niet bedriegen, wordt het straks niet veel beter. Ga maar na: de club wil voornamelijk spelers inzetten die uit de eigen jeugdopleiding komen en het aantrekken van een onervaren nieuwe hoofdtrainer (Danny Buijs) getuigt ook niet van al te veel sportieve ambities. Als directeur Hans Nijland eerlijk is, zal hij Buijs de komende zomer niet gaan opzadelen met onhaalbare doelstellingen. FC Groningen zal ook volgend jaar een middelmatige middenmoter zijn. Natuurlijk zal Nijland dat nu tegenspreken, maar dat heeft weer te maken met de verkoop van nieuwe seizoenkaarten.

Ritsu Duon – dat moet ook gezegd – was tegen FC Twente het enige lichtpuntje. De kleine Japanner nam de enige treffer voor de FC voor zijn rekening met een handige sluip-door-kruip-door actie. Hij haalt de laatste weken een ruime voldoende en het is voor hem jammer dat hij moet spelen in een vierkant draaiend elftal.

(Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten