zondag 18 maart 2018

Padt schuldig aan nederlaag FC Groningen


Door Mistersnooker

FC Groningen moet eigenlijk nog een paar puntjes scoren om definitief veilig te zijn, maar ook na de 3-2 nederlaag bij AZ is er niet te veel aan de hand. De marge met de nummer 16 is groot genoeg om met een gerust hart de competitie uit te spelen. Toch valt er wel iets te zeggen over de wedstrijd in Alkmaar.

Om te beginnen even het optreden van doelman Padt. De door veel mensen zo geroemde keeper was persoonlijk verantwoordelijk voor de derde treffer van AZ. Hij stond bij een hoekschop op de doellijn en liet een AZ-aanvaller vanaf drie meter vrij inkoppen. Dat was wijlen Tonny van Leeuwen vroeger nooit overkomen.

Bondscoach Ronald Koeman heeft er verstandig aan gedaan om Padt niet op te roepen voor Oranje. De Groningse sluitpost mist te veel basistechniek om internationaal een rol van betekenis te spelen. Hij is van waarde voor FC Groningen, maar ik durf de stelling aan dat hij meer punten voor de club verspeelt dan redt.

Padt is de reboundkoning van de eredivisie. Klemvast is hij bepaald niet. En juist daarin schuilt zijn zwakte: een gebrekkige vangtechniek. Als je de tegengoals van FC Groningen de laatste jaren bekijkt, dan ontstaan die in veel gevallen na een rebound van Padt. Hij oogt spectaculair en als een tegenspeler de bal tegen zijn forse lichaam knalt, lijkt het op een geweldige redding, maar dat is optisch bedrog. Nogmaals, met een betere basistechniek zou hij een internationale topdoelman zijn. En om misverstanden te voorkomen: hij is goed genoeg voor FC Groningen.

Dan iets positiefs. De Japanner Ritsu Doan is een van de betere spelers van FC Groningen. Aanvankelijk had ik mijn bedenkingen, maar inmiddels ben ik ervan overtuigd dat hij een meerwaarde is voor de club. Messi en Doan hebben een ding gemeen: als ze de bal op het vijandelijke doel schieten dan gaat hij in 99 van de 100 keer tussen de palen. Je ziet ze de bal zelden hoog over het doel knallen.

Ook als verbindingsspeler is Doan van onschatbare waarde. Hij schiet de bal vrijwel nooit naar een tegenstander en heeft oog voor een medespeler die in een betere positie staat. De clubleiding doet er verstandig aan om hem aan het eind van het seizoen te kopen. De vraagprijs van twee miljoen euro is hij meer dan waard. Bovendien is het een prima investering, want verkoop levert een veelvoud op.

De rest van het seizoen kan zorgeloos uitgespeeld worden. Deze tijd moet technisch manager Ron Jans benutten om te gaan bouwen aan de selectie voor het nieuwe seizoen. Deze jaargang gaat de boeken in als een rampseizoen. Daar valt niet meer aan te veranderen.

(Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten