zondag 2 december 2018

FC Groningen neemt afstand van degradatieplaats


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft na de 5-2 zege op NAC vijf punten afstand genomen van de laatste positie in de eredivisie. Rechtstreekse degradatie is nu ver weg en over drie weken staat de ploeg van Danny Buijs in de middenmoot. Dat kan bijna niet anders, want voor de winterstop staan de volgende tegenstanders op de rol: VVV, FC Emmen en Fortuna Sittard. Alleen een griepepidemie bij de Groningers kan het feestje nog bederven.

Mahi en Doan waren weer de smaakmakers bij de Trots van het Noorden. Sinds dit duo in de basis staat, heeft FC Groningen een reeks punten binnengesleept. Met dank ook aan de spelersgroep die een maandje geleden bij Buijs hebben aangedrongen om in een 4-4-2 systeem te voetballen in plaats van 4-4-3.

Met deze taktiek en met Mahi en Doan slaat de ploeg van Buijs de komende weken hun slag. FC Groningen in deze samenstelling is veel te goed om degradatievoetbal te spelen. Het zou me niet verbazen als de noorderlingen na de winterstop nog mee zullen doen om een plaats bij de eerste zeven, die recht geeft op playoffs voor een Europees ticket.

NAC had zondagmiddag vrijwel niets in te brengen. Twee blunders van de zwakke doelman Sergio Padt leverden wel twee Bredase treffers op maar het kostte met name Mahi daarna weinig moeite om de drie belangrijke punten veilig te stellen. Tot groot genoegen ook van een groot aantal oud-voetballers die op uitnodiging van de club een reunie hielden. De helden van weleer zagen vanaf de tribune dat FC Groningen tot dusver veel te weinig punten heeft vergaard.

Hoe je het ook wendt of keert, de slechte seizoenstart is de onervaren trainer Buijs aan te rekenen. Als debuterende oefenmeester op het hoogste niveau heeft hij beginnersfouten gemaakt. Gelukkig voor de club en de fans voelde hij zich niet te groot om te luisteren naar de wens van de spelers. Vooral dat laatste is de oorzaak van de puntenregen van de laatste weken.
                                               
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten