woensdag 15 mei 2019

FC Groningen naar play-offs ondanks sportieve wraak van FC Emmen


Door Henk Hielkema

FC Emmen won vanavond voor de tweede maal van FC Groningen (1-0) en daarmee verdient de club van de Oude Meerdijk een groot compliment. Natuurlijk, FC Groningen bereikte ondanks het verlies de play-offs – dank zij verlies van concurrent Willen II – maar de wijze waarop FC Emmen zich dit seizoen manifesteerde als debutant op het hoogste niveau is een veel grotere prestatie dan de achtste plaats op de ranglijst van de Groningers.

Er zijn mensen die zeggen dat dit FC Groningen niets te zoeken heeft in de play-offs, maar dat gaat me iets te ver. De dubbele confrontatie met Vitesse kan natuurlijk zomaar gewonnen worden. De ploeg van trainer Danny Buijs begint het tweeluik zaterdagavond al in de Euroborg. Een paar dagen later volgt dan de tweede wedstrijd in Arnhem.

De Groningers hebben deelname aan de play-offs te danken aan een geweldige tweede seizoenshelft. Daar valt niets op af te dingen. Maar de vieze nasmaak van de dubbele nederlaag tegen FC Emmen moet nog wel even worden weggespoeld. Het was natuurlijk ook niet te verwachten dat Emmen het FC Groningen gemakkelijk zou maken. Trainer Dick Lukkien was daarover voor de wedstrijd al heel duidelijk: ‘’Er spelen hier nogal wat voetballers die zijn afgedankt in Groningen. En die willen hun gelijk wel even halen.”

Lukkien had het over zijn van FC Groningen gekomen spelers, maar zelf zon hij ook op sportieve wraak. Als assistent-trainer van FC Groningen wilde hij twee jaar geleden dolgraag hoofdtrainer worden. Maar directeur Hans Nijland vond hem daarvoor ‘te licht’. Als nuchtere Veendammer heeft hij die afwijzing ogenschijnlijk emotieloos aanvaard, maar van binnen moet hij gisteravond hebben gejuicht.

Voetbalkenners in het hele land hebben het ook vreemd gevonden dat de prestatie van Lukkien niet is beloond met een nominatie voor de beste coach van de eredivisie. De Rinus Michels-award zal wel gewonnen worden voor Ajax-trainer Erik ten Hag, maar veel mensen zijn van mening dat Lukkien met zijn ploeg op zijn minst net zo goed heeft gepresteerd als Ten Hag met zijn miljoenenselectie.

De wraak van Lukkien op zijn oude werkgever was in de onderlinge confrontatie zoeter dan zoet. Hans Nijland heeft onlangs veel complimenten gekregen tijdens zijn afscheid, maar hij heeft ook een aantal dingen niet zo goed gedaan. De afwijzing van Lukkien als hoofdtrainer van FC Groningen is er een van.
                                                     
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het . Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten