zondag 12 mei 2019

Vertrek Nijland geen ramp voor FC Groningen


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft na de 3-0 zege op Fortuna Sittard nog altijd uitzicht op de play-offs voor een Europees ticket. In de laatste ronde tegen FC Emmen – aanstaande woensdag - hoeven de Groningers zich niet in te houden omdat de Drenten zich zondagmiddag al veilig speelden. FC Emmen zorgde er met een 3-2 zege tegen Willem II zelfs voor dat FC Groningen de play-offs in eigen hand heeft. Maar afgezien van de sportieve bespiegelingen stond de Euroborg gisteren in het teken van het afscheid van algemeen directeur Hans Nijland.

Na 23 jaar maakt Nijland plaats voor Gudde junior en een mooi afscheidsfeest heeft het boegbeeld van FC Groningen wel verdiend. Van advertentieverkoper tot directeur, zo zou zijn biografie kunnen gaan heten. En vriend en vijand is het erover eens dat Nijland grote verdiensten heeft gehad voor de club. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn geweest tijdens zijn directeurschap.

Terwijl veel mensen lovende woorden over hem uitstorten, is het voor de balans wel goed om ook zijn minpunten te memoreren. Zo was zijn koopmanschap (jonge talenten aantrekken om ze daarna met winst te verkopen) tegelijkertijd ook de zwakte. Sportief gezien is een hoge middenmootpositie met dit clubbeleid het plafond. Wie jaarlijks zijn beste spelers moet verkopen, gaat er niet op vooruit.

Verder was Nijland op ‘kantoor’ een bullenbak voor het personeel. De medewerkers hadden zoveel angst voor de retirades van de baas dat ze hem het liefst meden in de Euroborg. Ook voor anderen in zijn omgeving was Nijland geen innemende persoonlijkheid. Als hij eens meeging met de spelersbus dan kon er amper een groet voor de chauffeur vanaf.

Ook de aanstelling van zijn ‘huisvriend’ Ron Jans als technisch manager was een mislukking. Jans gaf onlangs zelf toe dat hij ongeschikt is voor deze functie. Het gevolg was dat trainer Danny Buijs werd opgescheept met een matige spelersselectie. Er moest in de winterpauze veel reparatiewerk aan te pas komen (zes nieuwe spelers) om de tweede helft van het seizoen zorgeloos te kunnen uitspelen.

Het vertrek van Nijland hoeft voor de club geen nadelige gevolgen te hebben. Met Gudde en Mark Jan Fledderus breekt door de Trots van het Noorden een nieuwe periode aan. Voor de trouwe supporters is het te hopen dat zij een beleidsmatige weg weten te vinden die leidt naar de subtop van de eredivisie. Dat is namelijk wat de meeste fans het liefste willen.
                                                    
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten