dinsdag 21 mei 2019

FC Groningen sluit hobbelig seizoen af met verlies in Arnhem


Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft het dit seizoen gehaald tot en met de eerste ronde van de play-offs voor een Europees ticket. Na de 2-1 zege in de Euroborg bleek tegenstander Vitesse in eigen huis toch te sterk voor de ploeg van trainer Danny Buijs, die met 3-1 van het veld werd gespeeld. Het seizoen zit er dus op voor de Trots van het Noorden en dus is het tijd voor het opmaken van de balans.

Om te beginnen heeft de club de sportieve doelstelling – het bereiken van de play-offs – bereikt. De weg daar naar toe was nogal hobbelig. De start van de competitie was dramatisch slecht en na de winterstop verraste FC Groningen vriend en vijand door als een van de best presterende eredivisieclubs. Wat ging er goed en fout dit seizoen?

In de eerste plaats maakte algemeen directeur Hans Nijland een inschattingsfout door oud-trainer Ron Jans aan te stellen als technisch manager. Jans besloot vervolgens om de wens van de debuterende trainer Buijs, die Joop Gall wilde hebben als assistent, af te wijzen. Jans trok Hennie Spijkerman aan als rechterhand van Buijs. Een paar maanden geleden vertelde Jans dat hij ongeschikt is als technisch manager en kondigde direct zijn vertrek aan.

Jans en Nijland zadelden de oefenmeester bijna een jaar geleden op met een spelersselectie die veel te jong en onervaren was. Dit was het gevolg van het technisch beleidsplan ‘Talent op 1’ dat dicteerde dat minstens de helft van de selectie moest bestaan uit ‘eigen-kweek-spelers’. Daarmee sloeg de club een heilloze weg in, die zelfs het voortbestaan van FC Groningen als eredivisieclub in gevaar bracht. Deed Jans dan alles fout? Nee, want in de winterstop haalde hij de goede spelers om de weg omhoog in te kunnen slaan.

In de periode dat het slecht ging, kregen Nijland en Jans terecht de zwarte Piet van de supporters in de schoenen geschoven met als dieptepunt het gescandeerde ‘Nijland rot op’ na weer een nederlaag in de Euroborg. Maar ook Buijs maakte verkeerde beslissingen. Met veel bombarie verkondigde hij in de seizoenvoorbereiding dat zijn elftal verschillende systemen zou gaan spelen en dat 4-3-3 het hoofdsysteem zou worden. Pas na aandrang van de spelers ging hij overstag en werd het tweespitsensysteem ingevoerd, dat veel beter bij de selectie paste.

Bij het kiezen van de basiself maakte Buijs amper aanwijsbare fouten waardoor hij vrijwel altijd met de beste spelers aan de wedstrijd begon. Met zijn openlijke kritiek op het clubbeleid ging hij echter de mist in. Hoewel hij het gelijk aan zijn zijde had, gaf het geen pas om die kritiek in de media te spuien. Zoiets doe je binnenskamers. Hij maakte het helemaal te bont met een mislukte 1-april-grap door het topsportzorgcentrum op Corpus en de trainingsfaciliteiten daar aan de kaak te stellen. Bovendien zei hij dat de trouwe supporters van de trainingen beter een andere dagbesteding konden gaan kiezen.

De vertrekkende Nijland maakte misschien nog de grootste fout door de slordigheid rond de naamgeving van het nieuwe topsportzorgcentrum. Arjen Robben was gevraagd of het gebouw zijn naam mocht dragen, maar toen puntje bij paaltje kwam, kon dat niet doorgaan omdat andere partijen er ook iets over te zeggen hadden. Daarmee verknalde Nijland de goede relatie met de familie Robben, die die blunder niet snel zal vergeten.     
                                                           
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het . Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten