zondag 27 oktober 2019

FC Groningen onwennig in twee-spitsensysteem


Door Henk Hielkema

FC Groningen en SC Heerenveen slaagden er zondag niet in om van de noordelijke derby een meeslepende wedstrijd te maken. Het werd een gezapig potje met een puntenverdeling (1-1). Daarmee waren de beide trainers ogenschijnlijk tevreden. Voor de wederzijdse aanhang had de confrontatie wel wat meer pit mogen hebben.

FC Groningen-trainer Danny Buijs haalde gaandeweg zijn beide spitsen Sierhuis en Benschop van het veld. Laatstgenoemde had last van een blessure maar het twee-spitsensysteem was in het Abe-lenstrastadion een faliekante mislukking. De Groningers voelden zich onwennig in het nieuwe systeem en de dubbele spitsbezetting lijkt van meer waarde in een plan B, waarin een achterstand in de Euroborg tijdens het laatste half uur ongedaan moet worden gemaakt.

De wil om te winnen was bij de Groningers ook zeker niet groter dan bij de Friezen die wat gemakkelijk aan een voorsprong kwamen door een dubieuze handsbal van Zeefuik. Toch stond er voor de Trots van het Noorden meer op het spel dan alleen de drie punten. Met de volle buit zou een signaal afgegeven worden dat de jacht op een plaats in het linker rijtje van de ranglijst was ingezet.

Het behalen van de sportieve doelstelling (een playoffplaats voor een Europees ticket) zou voor trainer en spelers toch prioriteit nummer 1 moeten zijn. Als er niet met meer passie en bezieling gevoetbald wordt dan is het Groninger perspectief een kleurloze rol in de grijze middenmoot. Rechtstreeks degraderen is vrijwel uitgesloten en voor de promotie-degradatiecompetitie heeft FC Groningen te veel spelers die beter zijn dan die van FC Emmen, RKC, Fortuna Sittard en PEC Zwolle.

De tevredenheid waarmee het gelijkspel in Heerenveen werd begroet, sloeg dan ook nergens op. SC Heerenveen voetbalde allerminst beter en was ook niet gevaarlijker dan FC Groningen. Een plaats voor de playoffs zou de equipe van Buijs meer moeten motiveren. Niets is namelijk vervelender dan spelen in de grijze middenmoot.
             
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten