zondag 20 oktober 2019

Sierhuis redt armetierig voetballend FC Groningen


Door Henk Hielkema

Kaj Sierhuis was zondagmiddag de onbetwiste ‘man of the match’ in de Euroborg. De door Benschop uit de basisformatie verdreven FC Groningen-spits viel energiek in, scoorde de belangrijke openingsgoal, was indirect ook de oorzaak van de tweede treffer en zorgde ervoor dat de fans met een tevreden gevoel naar huis gingen. Met andere woorden: Sierhuis redde een armetierig voetballend FC Groningen.

De jonge spits van Jong Oranje, die overigens nooit het grote Oranje zal halen, wilde als invaller in de tweede helft even laten zien waartoe hij in staat is. De gedrevenheid spatte van zijn acties. Als een opgevoerde bromtol zaaide hij verwarring in de defensie van Sparta en de goal, zijn eerste dit seizoen, deed voor veel toeschouwers het armoedige veldspel van de Groningers vergeten.

Het was namelijk niet best wat FC Groningen in de Euroborg liet zien. De combinaties liepen stroef, de steekpassjes belandden in een niemandsland en de schoten op het vijandelijke doel misten elke richting. Voeg daarbij nog de angst om vooruit te voetballen en het miserabele plaatje is compleet. Tot Sierhuis op het veld verscheen. Hij snoerde de mond van alle critici met een tomeloze passie en inzet.

Niet alleen was hij verantwoordelijk voor de belangrijke eerste treffer, maar ook het tweede doelpunt kon voor een deel op zijn naam geschreven worden. Sierhuis maakte het de Spartaanse doelman zo lastig dat laatstgenoemde uit frustratie de aanvaller een heuse kopstoot toediende. Rood en een strafschop waren het gevolg. Benschop mocht de elfmetertrap verzilveren, maar het was voor het verhaal van de wedstrijd mooier geweest als Sierhuis die taak had mogen uitvoeren.

In elk geval zorgde de spits ervoor dat zijn ploeg vooralsnog onbezorgd in de middenmoot kan blijven voetballen. De vraag is natuurlijk of Sierhuis met zijn geweldig optreden zijn basisplaats in het elftal heeft heroverd. Dat weten we pas volgende week als FC Groningen het opneemt tegen SC Heerenveen. Zonder zijn inbreng was de wedstrijd vermoedelijk geeindigd in een bloedeloze 0-0. En daarmee zou Sparta tekort gedaan zijn, want de Rotterdammers hadden het beste van het spel. Ze misten zelfs een strafschop om aan de leiding te komen.

(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten