vrijdag 8 november 2019

Asoro tilt FC Groningen naar hoger niveau


Door Henk Hielkema

Joel Josheghene Asoro is de naam. De 20-jarige huurling van Swansea City maakte tegen Vitesse in Arnhem twee doelpunten voor FC Groningen, waarmee hij de basis legde voor de waardevolle buit van drie punten (1-2). De Trots van het Noorden stoomde in elk geval voor een dag op naar de zesde plaats van de ranglijst.


Na de 2-0 voorsprong verving trainer Danny Buijs Sierhuis om verdedigend wat meer zekerheden in te bouwen. Zonder de prima keepende Padt was het niet gelukt om de zege vast te houden. Winnende trainers hebben altijd gelijk, zegt men wel eens. Maar dat was in dit geval niet zo. Vitesse was in de tweede helft de bovenliggende partij, maar verzuimde het ongelijk van Buijs te bewijzen.


Met het aanvalskoppel Sierhuis-Asoro wisten de Arnhemmers zich in de eerste helft geen raad. Asoro, die zijn tweede basisdebuut maakte, voelt zich in een twee-spitsensysteem als een vis in het water. Na de tactische aanpassing van Buijs voetbalde FC Groningen veel minder. De ballen werden lukraak naar voren getrapt en het was eigenlijk een wonder dat Vitesse slechts eenmaal het Groningse net vond.


Buijs was na afloop zo blij dat de volle buit was binnengehaald, dat hij zijn spelers onmiddellijk een extra vrije dag gaf. De prachtige stand op de ranglijst blijft in elk geval veertien dagen gehandhaafd omdat er volgend weekeinde een interlandperiode is ingelast. De Groningers hebben nu volop de tijd om het twee-spitsensysteem te perfectioneren.


Het klinkt misschien wat opportunistisch maar het lijkt er veel op dat FC Groningen met succes de sportieve doelstelling voor dit seizoen kan gaan halen. En dat is een plek in de playoffs voor een Europees ticket. Een belangrijke voorwaarde is wel dat Buijs het koningskoppel Sierhuis-Asoro intact houdt. Ook als er in de tweede helft een voorsprong moet worden verdedigd.
               
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten