zaterdag 30 november 2019

FC Groningen faalt collectief in Sittard


Door Henk Hielkema

FC Groningen verzuimde zaterdagavond in Sittard tegen Fortuna aan te sluiten bij de subtop van de eredivisie. In een bar slechte wedstrijd, die eigenlijk geen winnaar verdiende, trokken de Limburgers met 1-0 aan het langste eind. Een bittere pil voor de ploeg van Danny Buys die een lange periode zonder verlies uitgerekend zag eindigen tegen een laagvlieger.

Dat winst in Sittard geen vanzelfsprekendheid zou zijn, bleek overigens wel uit de statistieken want van de laatste zeventien duels eindigden er twaalf in een remise. Toch verwachtten de meegereisde supporters wel drie punten voor FC Groningen omdat hun ploeg de laatste weken in een puike vorm stak. Maar in de sport is 1 plus 1 vaak niet 2. Gelukkig maar want anders zouden alle wedstrijden simpel te voorspellen zijn.

De Trots van het Noorden had de nederlaag aan zichzelf te danken. Er was namelijk geen enkel moment sprake van het vloeiende combinatiespel van de laatste tijd. En omdat Fortuna er ook weinig van bakte, was het duel niet om aan te zien. Opkomende mist aan het einde van de tweede helft zorgde ervoor dat veel van de handelingen op het veld trouwens letterlijk niet meer te zien waren.

Tijdens de urenlange terugreis naar Groningen zullen Buys en zijn spelers ongetwijfeld even hebben gedacht aan het droomscenario dat ze voor ogen hebben gehad. Met het relatief gemakkelijke programma met tegenstanders als ADO en FC Emmen voor de boeg was een subtoppositie op de ranglijst mogelijk geweest. Zeker na winst in Sittard.

Het kan natuurlijk allemaal nog wel een vrolijke kerst worden, maar dan zal er wel beter gevoetbald moeten worden dan tegen Fortuna. Het zo geroemde aanvalsduo Sierhuis/Asoro kwam er zaterdagavond ook niet aan te pas. Het zou te ver voeren om deze spelers de nederlaag in de schoenen te schuiven. Het elftal faalde collectief inclusief de trainer die zijn equipe met veel te veel ontzag voor de tegenstander het veld instuurde.
                          
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten