zondag 24 november 2019

Feyenoord komt goed weg tegen FC Groningen


Door Henk Hielkema

FC Groningen slaagde er tegen Feyenoord niet in om vol door te stomen richting subtop van de eredivisie. Maar het gelijke spel (1-1) in de Euroborg was meer dan verdiend. Sterker, de ploeg van trainer Danny Buijs had het betere van het spel en maakte op basis van de aanvallende intenties recht op de volle winst. Met andere woorden: de Trots van het Noorden was in een boeiend gevecht de bovenliggende partij.

Niet alleen was het veldspel van de Groningers meer dan voldoende, de wil om te winnen was bij FC Groningen veel groter dan bij Feyenoord. Dat zag ook een goed gevulde Euroborg. Natuurlijk was er teleurstelling over het resultaat, maar de fans hadden wel een prima wedstrijd gezien, waarmee ze zich uitstekend hadden vermaakt.

Zowel voor FC Groningen als Feyenoord was het een wedstrijd waarop veel op het spel stond. De winnaar zou het uitzicht krijgen om zich in de subtop te gaan nestelen. Voor Dick Advocaat was het duel de eerste testcase. Hij won met zijn club de laatste twee competitiewedstrijden maar dat gebeurde tegen mindere tegenstanders. Door de remise blijven beide teams voorlopig in de grijze middenmoot zitten.

Het gelijke spel tegen Feyenoord betekent niet dat de Trots van het Noorden de subtop niet meer kan bereiken. Het elftal heeft zich met succes ontworsteld aan de gevarenzone en dit resultaat is een kleine onderbreking van de opwaartse lijn die de Groningers de laatste weken hebben getrokken. Sinds Buijs het systeem veranderde en met twee spitsen ging spelen, is de ploeg beduidend beter gaan voetballen. En daar doet de remise tegen Feyenoord niets aan af.

Hrustic was een van de uitblinkers. De middenvelder met de gave traptechniek werd in de slotfase gewisseld, maar hij strooide met passjes en prima voorzetten. Hij raakte zelfs de paal na een gemikte schot op het Rotterdamse doel. Hrustic heeft weliswaar weinig krediet van de FC Groningen-aanhang, maar met de slagers in de ploeg zoals Zeefuik en Memisevic heb je ook fijnbesnaarde voetballers nodig.

De sprong naar de subtop kan nog dit jaar plaatshebben met eerstvolgende tegenstanders als Fortuna, ADO, FC Utrecht en FC Emmen. Voor de Groningers kan het een vrolijk kerstfeest worden.
                    
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist en volgde jarenlang de sporters voor het Nieuwsblad van en Noorden en het Dagblad van het Noorden)           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten