zondag 8 maart 2020

FC Groningen aanvallend machteloos


 
Door Henk Hielkema

Als er een dag was om PSV te verslaan dan was het wel deze zondagnamiddag in de Euroborg. De Eindhovenaren ploeterden anderhalf uur lang, maar klopten FC Groningen wel met 1-0. Het verlies van de beste spelers in de winterstop heeft van de Trots van het Noorden een matige ploeg gemaakt. Het halen van de playoffs voor een Europees ticket zal daarom nog een hele toer worden.

Het beste voorbeeld is de spitspositie in het elftal van trainer Danny Buijs. Na de verkoop van Benschot en Sierhuis haalde de clubleiding supersnel Redan. Maar deze negentienjarige aanvaller heeft een reeks mogelijkheden onbenut gelaten om te laten zien waarom hij beter is dan bijvoorbeeld Romano Postema. Tegen PSV kreeg hij weer een kans in de basis, maar hij begon pas te werken toen hij zag dat hij gewisseld zou worden door Postema.

Buijs doet er nu goed aan om Redan voorlopig buiten de basis te houden. Je hebt als elftal niets aan hem. De PSV-verdediging had een makkie. Redan bleef gewoon in de dekking staan te wachten op een buitenkansje. Daardoor was het voor zijn medespelers moeilijk om hem te bereiken. Het aandeel van Redan was zo gering dat je je in gemoede afvraagt of er op de amateurvelden geen betere spits te vinden is.

Maar het dramatische optreden van Redan was niet de enige oorzaak voor de nederlaag. Toegegeven, er werd vooral in de tweede helft keihard geknokt voor de gelijkmaker, maar het gebrek aan kwaliteit stond succes in de weg. Lundqvist gaf niet thuis en Hrustic kreeg fysiek zoveel te verduren dat hij in de slotfase alleen nog maar kon wandelen. Desondanks wankelde PSV. Een paar afstandsschoten troffen bijna doel. De gelijkmaker zou ook nog wel verdiend zijn geweest op basis van de inzet en werklust die FC Groningen toonde.

De komst van PSV nodigde de toeschouwers ook niet uit om massaal naar de Euroborg te komen. De nummer vier van de eredivisie heeft alle glans verloren en was dolgelukkig dat drie punten mee naar huis konden worden genomen. Voor FC Groningen is het nu zaak om na een paar nederlagen de rug te rechten door volgende week hekkensluiter RKC te kloppen. De vraag blijft wel wie de winnende goal kan maken. De Groningers zijn  op twee na de minst productieve club van de eredivisie.

Henk Hielkema is oud/sportjournalist van het Dagblad van het Noorden.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten