vrijdag 28 februari 2020

Weer negatieve hoofdrol voor doelman Sergio Padt


Door Henk Hielkema

Als FC Groningen net zo blijft voetballen als vrijdagavond in Tilburg tegen Willem II dan kan het de playoffs voor een Europees ticket wel op zijn buik schrijven. De Tilburgers, die de vorige week nog simpel door FC Emmen aan de kant werden gezet, waren heer en meester in eigen huis. Het logische gevolg was een 3-1 nederlaag van de ploeg van trainer Danny Buijs.

Je kunt natuurlijk het bekende liedje herhalen van de laatste jaren over FC Groningen. Als je als club je beste spelers moet verkopen om de begroting rond te krijgen, dan moet je op de koop nemen dat het spel en de resultaten daaronder te lijden hebben. Ga maar na: eerst werd Doan verkocht aan PSV en in de winterstop verkasten aanvaller Sierhuis en verdediger Memisevic naar respectievelijk Frankrijk en China.

Noodgedwongen moet Buijs daarom regelmatig een beroep doen op jonge, onervaren spelers. Vooral bij blessures en schorsingen is het voor hem een kunst om een eredivisiewaardige basis de wei in te sturen. Na de wisseling van de wacht in de leiding van de club (Nijland/Jans vertrokken en maakten plaats voor Fledderus/Gudde) hoopten de seizoenkaarthouders op een ander beleid waarbij de selectie stapsgewijs versterkt kon worden. Maar vooralsnog is er niets veranderd.

Buijs kun je moeilijk iets kwalijk nemen. Hij moet roeien met de riemen die hij heeft en is in zijn eentje natuurlijk niet in staat om de transfers van zijn beste spelers tegen te houden. Met die wetenschap heeft hij zijn contract onlangs met twee jaar verlengd. FC Groningen is een opleidingsclub zoals zoveel profclubs in Nederland. Dat betekent: jonge talenten opsporen en opleiden om ze vervolgens een podium te bieden waarna de verkoop kan beginnen.

En vaak is de vervanger minder dan degene die is verkocht. Mooi voorbeeld is de opvolging van Sierhuis. Redan heeft nu een reeks wedstrijden de gelegenheid gekregen om zich in positieve zin te laten zien, maar niemand heeft hem tot dusverre kunnen betrappen op beloftevolle acties. Sterker nog, Redan is op weg naar de betiteling 'miskoop'.

Dat ook de wat ervarener spelers in de fout kunnen gaan, bewees doelman Sergio Padt, die de 1-0 voor Willem II inleidde met een verkeerde pass naar een verdediger die hij daarmee in de problemen bracht. Padt veroorzaakte de vorige week al een blunder tegen VVV en deze keer was de fout minstens zo fataal.

       
(Henk Hielkema is oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden)      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten