zondag 13 september 2020

Feestelijke rentree Robben draait uit op domper

 

Door Henk Hielkema

Het leek te mooi om waar te zijn: De teruggekeerde Arjen Robben zou FC Groningen aan de hand nemen om van de grijze middenmoter een kleurrijke subtopper te maken. Maar de achtduizend toeschouwers in de Euroborg zagen gistermiddag in het thuisduel tegen PSV dat het inderdaad te mooi was om waar te zijn. Robben moest na een fysiek ongemak al na een klein half uurtje gewisseld worden. Hij trok zijn shirt geemotioneerd uit en vertrok naar de kleedkamer. Bovendien incasseerde de ploeg van trainer Danny Buijs in de eerste helft al drie gele kaarten en een tegendoelpunt. Het werd uiteindelijk 3-1 voor PSV.

 

Wat dus een feestelijke rentree van Robben had moeten worden, werd een enorme domper voor alles en iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt. De vraag werpt zich direct op of Robben zijn oude liefde als voetballer dit seizoen kan helpen om een hoger niveau te bereiken. Als de voortekenen niet bedriegen dan zal de 36-jarige lichamelijk de grootste moeite hebben om zich op het hoogste niveau in Nederland te blijven manifesteren. Vriend en vijand is het erover eens: Robben verdient als speler een mooier afscheid dan een seizoen waarin hij zijn voetbalkunsten slechts sporadisch zal kunnen tonen.

 

De vraag die Robben een half jaartje geleden stelde aan Gudde (algemeen directeur) en Fledderus (technisch directeur) ‘Op welke manier kan ik FC Groningen het beste helpen?’ werd beantwoord met een duidelijk: ‘als voetballer’. De belofte van Robben om dat te gaan doen veroorzaakte veel opwinding van alle voetballiefhebbers in de hele wereld. FC Groningen stond even in het middelpunt van de belangstelling en de seizoenkaarten gingen grif van de hand. Zonder een minuut te spelen, had Robben hiermee zijn club al een geweldige dienst bewezen. Het zou zonde zijn als het sprookje nu al ten einde zou zijn.

 

Als de sportieve rentree van Robben uitdraait op een mislukte missie dan zou hij zich nog altijd beschikbaar kunnen stellen als lid van de directie. Het staat immers vast dat hij zich met zijn gezin definitief vestigt in Groningen. Aan de Verlengde Hereweg heeft hij een imposante villa laten bouwen. Enkele jaren geleden suggereerden we op deze plaats al dat hij de gedroomde algemeen directeur van FC Groningen zou kunnen zijn. Misschien is het nog te vroeg om hem als voetballer helemaal af te schrijven maar de jaren tellen voor iedereen en dus ook voor Robben.

 

De wedstrijd tegen PSV kreeg na het uitvallen van Robben best wel een leuk vervolg. Natuurlijk waren de Eindhovenaren voetballend beter, maar de Trots van het Noorden deed er alles aan om een goed resultaat te boeken. Na de gelijkmaker (prima assist van de nieuweling Strand Larsen) kwam PSV snel weer op voorsprong en op het moment dat Buijs met zijn ploeg in de tweede helft alles of niets speelde, schoten de Brabanders de beslissende derde goal achter doelman Padt.

 

Jorgen Strand Larsen debuteerde verdienstelijk. De 20-jarige spits met het lichaam van een basketballer lijkt completer dan Romano Postema, maar het is nog te vroeg om hem te beoordelen. In elk geval zal hij de komende wedstrijden moeten laten zien dat Romano Postema terecht is verwezen naar de wisselbank.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten