zaterdag 21 november 2020

FC Groningen laat zich verrassen door 'Piet Fransen-truc'

Door Henk Hielkema

Een stuntje zoals tegen Ajax zat er zaterdagavond in de Euroborg niet in, maar met de 1-1 remise tegen medekoploper Vitesse mocht FC Groningen redelijk tevreden zijn. De subtoppositie werd in de eredivisie gehandhaafd en er werd in elk geval een resultaat gehaald tegen een van de best voetballende clubs in Nederland.

Als je verder inzoomt in de wedstrijd dan zag je dat er matig werd gespeeld door beide teams. Ook maakte de jonge Noor Strand Larsen, ondanks de herstelvakantie, een vermoeide indruk en was de eveneens jonge Remco Balk als invaller weer een pluspunt. Jammer dat dit talent weinig gelegenheid krijgt om als basisspeler zijn kunsten te vertonen. Voor hem zou het beter zijn om elke week negentig minuten te spelen, maar dat FC Groningen toekomst in hem ziet,  bewees de recente verlenging van zijn contract.

Een zondagsschot van Joosten en een slim genomen vrije trap van Vitesse waren de enige hoogtepunten van de confrontatie. Joosten scoorde een geweldig doelpunt voor de FC en Vitesse imiteerde Piet Fransen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen zag ik Fransen namelijk in het Oosterpark-stadion ook regelmatig een truc uithalen met een vrije trap: net doen alsof je de bal nog even goed legt en ineens het speeltuig toch gaan spelen. Fransen kreeg destijds de lachers op zijn hand en Vitesse scoorde door deze truc de 1-1.

Voor de rest viel er weinig te genieten. Dammers viel in de Groninger verdediging op door een complete off-day. Hij incasseerde ook nog eens zijn vijfde gele kaart van het seizoen waardoor hij de volgende keer geschorst is. Zoals gezegd was het een draak van een wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende. FC Groningen maakte aanvallend weinig klaar en Vitesse kon alleen nog bogen op een amper te missen kans in de tweede helft. De Arnhemse speler faalde echter voor open doel.

Overigens stond trainer Danny Buijs weer aan de kant om te coachen. De oefenmeester maakte de afgelopen weken twee sterfgevallen mee in zijn familie en ontbrak daardoor de vorige week tegen Feyenoord. Buijs was weliswaar tevreden met het puntje, maar had terecht kritiek op zijn verdediging bij de tegengoal. Maar ja, die truc van Fransen werkte zestig jaar geleden ook al…

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)