zondag 29 november 2020

FC Groningen naar verdiende zege op Willem II

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft aansluiting gevonden bij de subtop van de eredivisie door een verdiende 1-0 zege op Willem II. In de Euroborg was de club van trainer Danny Buijs vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar dat was marginaal zichtbaar in de score. Willem II, dat het vorige seizoen zo moeilijk te kloppen was, voetbalde overigens een matige partij met veel onnauwkeurige passes en amper gevaarlijk aanvalsspel.

Een mooie buit van drie punten voor de Groningers, die de grootste moeite hebben om doelpunten te maken. Daar is een verklaring voor. De jonge Strand Larsen is een typische spits die vanaf de zijkanten bediend moet worden. Hij is namelijk geen meevoetballende speler in de combinatie maar moet het hebben van scoringsmogelijkheden in het vijandelijke strafschopgebied.

De doelpunten die hij tot dusverre maakte, ontstonden door voorzetten vanaf de zijkant. Maar Joosten is doorgaans geen vleugelaanvaller die de achterlijn opzoekt en vanaf daar de bal voor het doel lepelt. Hij komt vaak binnendoor met een individuele actie. Van hem hoeft Strand Larsen niet zo veel te verwachten.

Ook tegen Willem II kwam de 19-jarige spits weinig in kansrijke positie. De meeste ballen die hij kreeg, kwamen vanaf het middenveld. Daar kan hij niet zo veel mee omdat hij de technische bagage om de bal vast te houden ontbeert. Strand Larsen als ‘kapstok’ kun je dus wel vergeten. Zijn potentie is gebaat met voorzetten vanaf de vleugels en die waren zondagmiddag zelden te zien.

Voor de winst op Willem II was een schot van middenvelder Messaoudi nodig. Op zichzelf is daar niets mis mee, maar om het scorend vermogen wat  te verhogen zou Buijs moeten overwegen om op de vleugels ouderwetse voetballers te posteren die in staat zijn om de achterlijn op te zoeken in plaats van binnendoor te gaan dribbelen. Maar ondertussen staat FC Groningen stevig in het linker rijtje. En dat is meer dan menigeen had verwacht.   

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten