zaterdag 13 maart 2021

FC Groningen en FC Emmen in balans in rommelige derby

 

Door Henk Hielkema

Zonder tot hoogstaand spel te komen, hebben FC Groningen en FC Emmen de punten gedeeld in de noordelijke derby: 1-1. De Drenten bleven daarmee de laatste vier wedstrijden ongeslagen, maar ze schoten niet veel op met de remise. Integendeel, concurrent Willem II won en daardoor is de positie van de Emmenaren verslechterd. De Groningers bleven met het puntje in de subtop.

FC Groningen begon slap aan de noordelijke derby. Niet alleen slap, maar ook ongeconcentreerd. Doelman Padt leverde daarvan het beste voorbeeld door nonchalant met de bal aan de voet door het strafschopgebied te lopen in de nabijheid van De Leeuw. Het leverde hem een vrije trap op en een gele kaart. Padt herstelde daarna weliswaar zijn fout door de vrije trap uit de bovenhoek te slaan maar veel goeds leverde het daarna niet op.

De Groningers bleven ongeinspireerd over het veld lopen terwijl de Emmenaren duidelijk uit waren op een goed resultaat. Met andere woorden: de urgentie bij FC Groningen ontbrak op alle fronten. Toch stond er ook voor de Trots van het Noorden veel op het spel. Met een zege zouden de Groningers namelijk hun plek voor de playoffs aanzienlijk versterken.

Het betere spel van FC Emmen in de eerste helft werd beloond met een 1-0 voorsprong. Bijl schoot uit de tweede lijn de bal naar het doel van Padt en onderweg veranderde Kaam het speeltuig van richting waardoor de keeper kansloos was. Deze tussenstand was een prima weergave van de verhouding in het veld. FC Groningen maakte er namelijk een potje van en FC Emmen nam het duel veel serieuzer op.

Na de rust begon het niet alleen steviger te regenen in de Euroborg, maar voetbalde de thuisclub ook veel fanatieker dan in de eerste helft. Kennelijk deed een donderspeech van trainer Danny Buijs zijn werk. Het spelpeil werd er trouwens niet beter op, want het bleef een rommelige confrontatie met veel ballen die lukraak naar voren werden geschoten. Wel realiseerden de Groningers in die fase de 1-1 na een mooie assist van Suslov en een fraaie treffer van Da Cruz, die in de spits de geblesseerde Strand Larsen verving.

Het meest spraakmakende moment kwam op naam van Buijs die in blessuretijd aan de zijlijn Glen Bijl naar de grond trok in een gevecht om de bal. Na het opstootje kreeg Buijs van de arbiter de gele kaart en daarmee mocht hij nog van geluk spreken.   

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten