zondag 7 maart 2021

FC Groningen buigt voor sterker Ajax

 

Door Henk Hielkema

Verliezen van Ajax is geen schande. Van de uitslag Ajax – FC Groningen 3-1 zal de voetbalwereld dan ook niet opkijken. De meeste teams die in Amsterdam op bezoek gaan, willen de nederlaag zo klein mogelijk houden. Het verschil in klasse (en spelersbudget) is namelijk zo groot dat winst bij Ajax uitzonderlijk is. Dat was decennia geleden ook al zo toen Ole Fritsen voor de Groningers – toen nog GVAV - de winnende treffer scoorde en doelman Tonny van Leeuwen op de schouders van zijn medespelers van het veld werd gedragen. Een wedstrijd om nooit te vergeten.

Een dergelijke stunt zat er zondagmiddag niet in. Niet omdat FC Groningen niet wilde maar omdat Ajax doodgewoon betere spelers had. Natuurlijk krijg je ook tegen Ajax altijd wel een paar kansjes maar de mogelijkheden voor Ajax waren meer en ook beter. Maar zolang de score beperkt blijft, is er natuurlijk altijd een kans op een resultaat. Zo sloot FC Groningen de eerste helft af met een 1-0 achterstand.

De jonge Noor Strand Larsen was deze keer niet van de partij wegens een blessure. Daardoor kreeg de eveneens jonge Paulos Abraham de kans in de basis. Veel eer was er voor hem niet te behalen. De Trots van het Noorden moest zich grotendeels beperken tot verdedigen en het tegenhouden van de Ajacieden.

Na de rust kwam Joosten in het veld voor de onopvallende Abraham. Dat veranderde niet veel aan het spelbeeld en de krachtsverhoudingen in het veld. De tot dan tegenvallende Haller maakte het tweede Amsterdamse doelpunt, dat de hoop op een Groninger resultaat definitief de grond in boorde. De wedstrijd leek tot het einde op een kat-en-muis-spel. Ajax deed het wat rustiger aan en FC Groningen wilde wel iets terug doen maar slaagde er aanvankelijk niet in om echt gevaarlijk te worden voor het doel van Van Stekelenburg.

Dat Tadic (strafschop) en El Messaoudi in de slotfase het doel troffen was slechts van statistische waarde. Nogmaals, de nederlaag in Amsterdam kon je vantevoren incalculeren. Daarom was de recente zege tegen Fortuna zo belangrijk. En de druk komt weer te liggen bij de komende confrontaties tegen ploegen als FC Emmen, RKC, VVV en SC Heerenveen. In die reeks moet FC Groningen zijn plaats voor de playoffs voor Europees voetbal veiligstellen.        

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten