zaterdag 20 maart 2021

FC Groningen levert broddelwerk in Waalwijk

 

Door Henk Hielkema

Het ging de laatste weken al niet van een leien dakje, maar wat FC Groningen zaterdagavond in Waalwijk tegen RKC presteerde, was ronduit broddelwerk. De 3-1 nederlaag hadden de Groningers aan zichzelf te wijten. Natuurlijk staat de club van trainer Danny Buijs nog altijd op plaats zes van de eredivisie, maar als het spel niet snel verbetert, zou plaatsing voor de playoffs nog wel eens in gevaar kunnen komen.

Als je de geschiedenis erop nakijkt, zie je dat uitwedstrijden tegen RKC vrijwel nooit in een Groninger zege eindigden. Op de een of andere manier is het daar in Waalwijk moeilijk winnen voor de noorderlingen. Maar deze keer was het niet RKC dat de belangrijkste tegenstander was, maar FC Groningen zelf. Na een snelle achterstand kwam de club nooit lekker in de wedstrijd. De Groningers liepen vrijwel de hele wedstrijd achter de feiten aan, zoals dat zo mooi heet.

FC Groningen begon onherkenbaar aan de confrontatie. Terwijl RKC superscherp uit de startblokken kwam, oogden de Groningers lusteloos en ongeconcentreerd. Het gevolg was een snelle 2-0 achterstand. RKC-spits Thijs Oosting, zoon van Mister Emmen Joseph Oosting, was de gevierde man in Waalwijk met twee voltreffers. Het waren verdiende goals voor de Brabanders, maar de anders zo solide Groninger verdediging gaf de treffers door twee afgrijselijke blunders cadeau. Eerst ging Itakura in de fout en daarna volgde Van Hintum zijn voorbeeld.

De fans van de Trots van het Noorden, die het duel op tv volgden, wisten niet wat ze zagen. Het leek wel alsof de noorderlingen het belang van het duel niet onderkenden. FC Groningen was zichzelf niet in die beginfase. Zelfs de anders ze luide coaching van trainer Danny Buijs ontbrak in het lege stadion. Buijs had de coaching deze keer overgedragen aan zijn assistent Adrie Poldervaart en diens stemgeluid is nog niet een fractie van dat van Buijs.

Messaoudi scoorde nog voor de rust de aansluitingstreffer (2-1) en daarna gingen de Groningers weliswaar enthousiast op jacht naar een resultaat, maar echt veel kansen leverde dat niet op. Invaller Slor was nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar voor de rest hielden de Brabanders de linies gesloten. Het spel van FC Groningen miste niet alleen een goede opbouw maar was ook te haastig en daardoor te rommelig. Na de 3-1 was het over en sluiten.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten